távollét

2018.06.27. 12:29

Egy év börtönre ítélték Slobodan Milosevic özvegyét

A több mint egy évtizede Moszkvában élő nőt visszaélés és felbujtás miatt ítélték el.

Mira Markovic ellen hiába adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot 2005-ben, Moszkva nem adta ki Belgrádnak. 2010-ben Oroszország közölte, hogy Mira Markovic politikai menekültként tartózkodik az országban, ezért nem tartóztatható le az Interpol elfogatóparancsa alapján.

A 76 éves Mira Markovicot azzal vádolták, hogy 2000-ben a Jugoszláv Baloldal (JUL) nevű párt vezetőjeként nyomást gyakorolt a kormány egyik bizottságának tagjaira, hogy állami tulajdonú lakásokat törvénytelen módon osszanak szét az általa megjelölt személyek között.

A belgrádi bíróság szerdán megerősítette a 2003-ban már kiadott őrizetbe vételi döntést is. Az eljárást is akkor indították Mira Markovic ellen, ám az elsőfokú ítéletre 15 évet kellett várni.

Slobodan Milosevic, valamint pártja és befolyásos felesége hatalmát 2000. október 5-én döntötték meg, Milosevicet pedig a következő év áprilisában fogták el, és adták ki a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszéknek. Pere 2002-ben kezdődött, hatvan vádpontban folyt ellene eljárás, egyebek mellett népirtással, emberiesség elleni elkövetett bűncselekményekkel és etnikai tisztogatással vádolták, ám ítélet végül nem született, mert 2006-ban meghalt. Elfogása után felesége és fia Oroszországba menekült az igazságszolgáltatás elől, mivel feltételezhető volt, hogy mindketten tudtak Milosevic tetteiről, és támogatták céljai megvalósításában.

Ezek is érdekelhetik