harcok

2019.03.01. 10:27

Összecsaptak a szomáliai biztonsági erők és az al-Shabaab terroristái 

Összeütközésekre került sor pénteken a szomáliai fővárosban, Mogadishuban a biztonsági erők és az al-Shabaab iszlamista csoport tagjai között, akik az előző napi véres merényletüket követően elbarikádozták magukat egy épületben – közölte a helyi rendőrség.

Ibrahim Mohamed rendőrtiszt elmondta: a biztonsági erők arra készülnek, hogy lerohanják a fegyveres szélsőségesekkel teli épületet.

Az összecsapásokra a város egyik legforgalmasabb utcájában került sor, ahol előző nap az al-Shabaab egyik öngyilkos merénylője levegőbe röpítette autóját. A támadásban a legfrissebb adatok szerint 29-en életüket vesztették, és 80-an megsebesültek. Egy szemtanú elmondta, hogy a környéket teljesen lezárták.

A Maka al-Mukarama hotelnél elkövetett merénylet célpontjai a szállóban tartózkodó magas rangú kormányzati tisztségviselők voltak. A szélsőségesek többször követtek el véres támadást a hotel és rangos szállóvendégei ellen az elmúlt években.

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és radikális értelmezésen alapuló saríát (iszlám törvénykezést) vezessen be Szomáliában. A szomáliai dzsihadisták ennek érdekében rendszeresen hajtanak végre terrortámadásokat kormányzati, katonai és civil célpontok ellen országszerte, köztük a fővárosban, Mogadishuban is.

Az Afrikai Unió csapatai 2011-ben kiűzték a szélsőségeseket Mogadishuból, majd azokból a nagyobb városokból, ahol megvetették lábukat, azonban vidéken még mindig jelentős területeket tartanak ellenőrzésük alatt.

Az iszlamisták elleni harcot az Egyesült Államok is segíti. Washington 50 légicsapást hajtott végre Szomáliában 2018-ban. A támadások száma jelentősen nőtt Donald Trump amerikai elnök hivatalba lépése óta. Idén eddig 23 amerikai légicsapást hajtottak végre a kelet-afrikai országban, és ezek sok áldozatot szedtek a szélsőségesek között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!