szakképzés

2019.08.01. 09:05

Horváth Ildikó: hatezerrel több orvos dolgozik, mint 2010-ben

Jövőre 184 milliárd forinttal több kerül az egészségügy kosarába is.

Folyamatosan nő a szakképzésből kikerülő orvosok száma, ma hatezerrel több orvos dolgozik, mint 2010-ben – mondta a Világgazdaságnak adott interjúban Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára.

A nemrég jóváhagyott büdzsé számai alapján 184 milliárd forinttal többet szán a kormány az egészségügyre jövőre, mint idén, ha tízéves összesítésben nézzük, akkor 770 milliárd forinttal jut több erre a területre – mondta az államtitkár.

A prioritások között első lépésben az alapellátás fejlesztésére, a járóbeteg-ellátás megerősítésére, a sürgősségi ellátás stabilizálására és a többi kórházi ellátóegység átalakítására jutnak a többletforrások – közölte.

Mint mondta, folytatják a béremelési programot, így 2022-re átlagosan két és félszeresét fogja keresni egy ápoló annak, amennyit 2016 előtt keresett. A védőnők is bekerültek a szakdolgozói bértábla hatálya alá, ami óriási előrelépés számukra – tette hozzá.

A várólisták több tízezres csökkenése minket igazol – mondta az államtitkár arra a kérdésre, hogy eljutunk-e az állami ellátásban oda, hogy jóval kevesebbet vár a beteg egy vizsgálat vagy műtét előtt. Mint mondta, sokan hisznek és bíznak a rendszerben. Ezt a nemrégiben készült felmérések is bizonyítják, amelyek azt vizsgálták, hogy mit gondolnak az emberek, mennyire bíznak az állami egészségügyben.

A háziorvosi rendszerben 80 százalék fölötti ez az index, de nagy bizalmuk van az ellátottaknak a járó- és fekvőbeteg intézmények iránt is – közölte Horváth Ildikó.

Borítókép: Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára beszédet mond csúcskategóriájú, mesterséges intelligenciával felszerelt MR-készülék átadásán a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján 2019. június 19-én

Ezek is érdekelhetik