Botrány botrányt követ

2019.11.17. 11:57

Újra a külhoni magyarokat támadják a hazai liberálisok

Időről időre gyűlöletet szít a már így is sokat szenvedett külhoni magyarok ellen a hazai baloldal. Hol lekezelik, hol támadják, hol pedig politikai eszközként kívánják felhasználni őket, a cél mindig a megosztottság teremtése a nemzetben, a gyűlöletből pedig politikai haszon szerzése.

Az utóbbi időben újra a baloldal és a velük mozgó balliberálisok célkeresztjébe kerültek a határon túli magyarok – olvasható az Origo összeállításában. Az Index újságírója, Miklósi Gábor a Puskás Aréna megnyitóján tett látogatásáról szóló cikkében beszélt megalázóan a külhoni magyarokról és jelképeikről. De a momentumos Fekete-Győr András és Donáth Anna is megpróbált jelentős károkat okozni az erdélyi és a felvidéki magyar közösségeknek.

A helyzet persze nem ismeretlen, hiszen a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal a kettős állampolgárságról szóló 2004. december 5-i sajnálatos népszavazás óta folyamatosan gyűlölködik és támadja az amúgy is sokat szenvedett és a legtöbb utódállam által ma is sokszor gyötört határon túli magyarokat. Legutóbb az országgyűlési kampányban vette elő a DK-elnök újra a határon túli magyarok ügyét, és hergelte vele saját szavazóit.

 

De a baloldal vezető személyiségeire általában is jellemző, hogy a határon túli magyarokat megalázó és elutasító gondolatok időről időre visszaköszönnek politikai megnyilvánulásaikból.

Nem érti, miért porlik a székely, mint a szikla

A Puskás Aréna avatásáról szóló indexes élménybeszámolóból is visszaköszönt ez a szemléletmód. A cikket jegyző Miklósi Gábor sajátos módon számolt be arról az emlékezetes jelenetről, amely során az Ismerős Arcok nevű zenekar Nélküled című, mára már – különösen a felvidéki magyarok számára – egyfajta himnusszá váló dalát négy felvidéki, dunaszerdahelyi gyermek énekelte el.

A dalt nem mellesleg 65 ezer ember állva énekelte a fiatalokkal. Volt, aki könnyes szemmel, sokan elérzékenyülve. Zengett a szívszorító dal, most a gyerekek hangján.

Hallgassa meg, hogyan zengett a Nélküled a stadionavatón!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=303&v=SfhabxflDFA&feature=emb_logo

Miklósi Gábor, amikor mindenki felállt, a VIP páholy kellős közepén úgy döntött, neki ez nem jelent semmit. Így hát tüntetőleg ülve maradt. Mondván, ő ilyen érzelgős dal hallatán – amely leginkább a Dzsungel könyvére emlékeztette – miért is állna fel. Később bugyuta, hatásvadász valaminek titulálta az egészet, beletaposva ezzel több millió határon túli magyar lelkébe.

Szó szerint ezt írta:

„Aztán hirtelen nem csak a VIP-ben, de körben, az egész stadionban mindenki, de tényleg mindenki felállt, és két, a pályát körbesétáló gyerekkel együtt elénekeltek egy érzelgős dalt arról, hogy mi mind egy vérből valók vagyunk. Tudtam, hogy már hallottam, de fogalmam nem volt, valójában mi az, csak a refrén vége volt ismerős a Dzsungel könyvéből, miközben azért gyanítottam, hogy a Puskás megnyitóján mégsem énekelheti 70 ezer ember a Dzsungel könyvét. A VIP-ből szinte kinéztek, amiért a seggemen maradtam, és tényleg nehéz volt nem felállni ekkora nyomás alatt, de én csak a Himnusznál szoktam felállni, és pont a napokban láttam egy műsort arról, hogy milyen messze elmennek az emberek, hogy alkalmazkodjanak az elvárásokhoz, így hát dafke ülve maradtam. Így lázadtam 2019 novemberében a Puskás Aréna megnyitóján.”

Miklósi Gábor végig úgy tett, mintha nem is tudná, mi ez a dal.

„Közben gyorsan rákerestem, hogy mit énekelnek, és kiderült, hogy az Ismerős Arcok nemzeti érzelmű rockzenekar Nélküled című gigaslágere szól. Ma is tanultam valamit, és azért egy piros pontot így is beírtam a szervezőknek, amiért nem a Székely Himnuszt választották Csaba királyfival és a sziklaként porló székelyekkel, amit egyébként valaki megmagyarázhatna végre, mert ha Péter a kőszikla, a stabil alap, amire az egyház épül, akkor a székelyek metaforikus sziklája miért porlik annyira? Amúgy semmi bajom a székelyekkel, sokasodjanak, gyarapodjanak, nem őket, csak a bugyuta, hatásvadász szövegeket nem bírom.”

Fekete-Győr egy román jelöltet támogatott a magyarral szemben

A fenti eset nem egyedülálló, hiszen az elmúlt időszak tele volt a baloldal határon túli nemzettársaink ellen intézett támadásaival.

Nemrégiben Romániában elnökválasztást tartottak, amelynek kampányában Fekete-Győr András Momentum-elnök az egyetlen magyar jelölt, Kelemen Hunor helyett egy román jelölt, Dan Barna mellett szállt harcba, őt próbálva segíteni támogatásával. A budapesti politikus ennek érdekében Kolozsvárra is elutazott.

Fekete-Győr András később ugyan igyekezett megmagyarázni a Mandinernek, hogy ha már nem szimpatizál a magyar jelölttel, Kelemen Hunorral, akkor miért nem maradt inkább otthon, és miért nem próbált inkább nem beavatkozni az elnökválasztásba egy román jelölt oldalán. Elfogadható indokkal azonban nem tudott szolgálni.

A Momentum elnökét a folyamatosan csökkenő számú erdélyi magyarság érdeke aligha érdekelte, csak az volt fontos a számára, hogy európai parlamenti politikai szövetségesei, és különösen a szintén jelen lévő, magyarellenes kijelenteséivel feltűnő Dacian Cioloș EP-frakcióvezetőnél jó pontokat szerezzen.

Donáth Anna szerint a felvidéki magyarok lehetnek büszke szlovákok is

Alig, hogy elcsöndesedett volna Fekete-Győr András botránya, hasonló eset követte az erdélyit, hiszen a liberális párt EP-képviselője, Donáth Anna múlt csütörtökön részt vett a liberális Renew Europe-tag Progresszív Szlovákia (PS) mozgalom magyar platformja parlamenti képviselőjelöltjeinek és a párt magyar nyelvű programjának a bemutatóján, a felvidéki Révkomáromban.

Donáth Anna az eseményen azt mondta, hogy szerinte a felvidéki magyarok lehetnek úgy magyarok, hogy közben büszke szlovákok.

A magyarországi liberális politikus tehát leszlovákozta a felvidéki nemzettársainkat, és közben – áttételesen – arra biztatta őket, hogy asszimilálódjanak a szlovák többséghez.

A kijelentés persze nagy felháborodást váltott ki, így Donáth Annának végül bocsánatot kellett kérnie a felvidéki magyaroktól, bár ezzel még

a megmaradásuk iránti elköteleződéséről senkit sem győzött meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!