Járvány

2020.05.08. 10:54

Operatív Törzs: létrejöhet a nemzeti oltóanyaggyár (videó)

Csökkenhet az ország külföldi vakcináktól való függősége, folyamatosan nő a gyógyult betegek száma, Budapesten viszont addig nem jöhet lazítás, amíg a halálozások száma nem csökken. Íme a járványhelyzet legfrissebb hírei.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy folyamatosan nő a gyógyultak száma, már negyedik napja csökkenőben van az új, igazolt fertőzöttek száma.

Legalább két hétig figyelni kell a hatásokat vidéken, ahol május 4-től változott a védekezés rendszere, Budapesten és Pest megyében viszont a halálozások számának a csökkenéséig nem lehet jelentős lazítást bevezetni.

Egyre több vizsgálat történik, így a mintavételek száma mára elérte a 99 058 darabot, az aktív fertőzöttek száma (a gyógyult és elhunyt személyek számát levonva), 1921 fő.

Hazánkban az azonosított fertőzöttek száma 3178 főre nőtt és elhunyt újabb kilenc idős krónikus beteg, ez a szám napról napra egyelőre állandó. Ezzel mára 392 főre emelkedett az elhunytak száma a járvány kezdete óta, 865-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

Magyarország maga gyárthatja az oltóanyagot

Müller Cecília elmondta, a mai napon együttműködést írt alá Kásler Miklós miniszter, valamint Szilvássy Zoltán, a debreceni egyetem rektora, melynek célja egy nemzeti oltóanyaggyár létrehozása és megvalósítása. Ez az elképzelés része annak a programnak, amelynek fontosságát a kormány már 2018-ben felismerte és amely függetlenedést eredményez a világpiactól a biztonságos oltóanyag kifejlesztésének érdekében.

A gyártás a védőoltásokat és a választható oltásokat is érinti majd, a fő cél a folyamatos és biztonságos oltóanyag-ellátás világpiactól való függetlenítése. Előtérbe kerül a nemzeti, hazai ellátás.

Ezentúl a gyógyszertárakban is lehet FFP-s maszkot vásárolni

Müller Cecília bízik benne, hogy ezt a hatalmas vállalkozást sikeresen lehet végrehajtani a magyar emberek helyzetének a javítása érdekében. Szólt arról is, hogy a gyógyszertárakban engedélyezett lett az FFP 1, 2 és 3-as maszkok árusítása.

Vigyázni kell a bezárt épületek újranyitásával

A vendéglátásról Müller Cecília elmondta: fontos, hogyan történik az újranyitás.

A koronavírus mellett ismert a legionella baktérium, amely kedveli a 20 foknál melegebb hőmérsékletet és a melegvíz-tartályokban felszaporodhat, ha sokáig nem használják a csapokat.

Figyelmeztetett, a legionella is tüdőgyulladást okozhat.

Fontos, hogyha újranyitják az épületeket, ügyeljenek arra, hogy a tartályokat megfelelően kezeljék: ha sokáig szünetelt a szolgáltatás, javasolják a tartályokat teljesen leengedni, majd úgynevezett hősokknak kitenni, majd hideg vízzel mossák át. Ezt nem élik túl a legionella baktériumok, így biztonságosan használhatók a csapok innentől – ismertette.

A tisztifőorvos elmondta, a vidéki kávézókban, büfékben, ahol a jogszabály lehetővé tette a fogyasztást, figyelni kell az alapvető szabályokra, például az asztalok közti távolságra. Hozzátette,

csoportos rendezvények továbbra sem tarthatók.

Emellett a vendégeknek helyezzenek ki kézfertőtlenítőszert és papírtörlőt a mosdókba. A kihelyezett sót, borsot sokan megfogják, ezért az üzemeltetőktől kérik, hogy ezeket is töröljék át fertőtlenítőszerrel.

Folyamatosan szállítják ki az új védőeszközöket

Lakatos Tibor rendőrezredes elmondta, ismét védőeszközökhöz jutnak az alapellátásban résztvevők, négy heti készlet kerül a mai napon kiszállításra.

A háziorvosok és fogorvosok is sokadszorra kapnak védőeszközöket. Hangsúlyozta, felelős készletgazdálkodásra van szükség, amelyért a kórházakban a kórházparancsnokok, az idősotthonokban az intézményparancsnokok felelősek.

A határokon megnyugtató a helyzet, Röszkénél, Nagylaknál és Csanádpalotánál kell kisebb várakozásra számítani. Az osztrák-magyar határon napi 13 ezer utast kell ellenőrizni, de folyamatos tendencia, hogy nem találkoznak a határőrök koronavírusos esettel.

Házi karanténok, szabályszegések, figyelmeztetések

Lakatos Tibor ismertette az adatokat is: jelenleg 11 036 hatósági ház karantén van hatályban, az utóbbi 24 órában 7530 ellenőrzés történt, összesen pedig 386 099. Az elmúlt 24 órában 36 esetben szabálytalanság történt, eddig összesen 1580 személy szegte meg a karantén szabályait. 247 figyelmeztetést adtak ki az elmúlt napon, 114 fő helyszíni bírságot kapott, 100 fő ellen pedig feljelentést tettek szabálysértés miatt.

Az üzletek nyitva tartása kapcsán 22 fővel szemben történt figyelmeztetés, 9 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 4 fővel szemben pedig szabálysértési feljelentés történt.

A járvány tetőzése miatt nő folyamatosan a gyógyultak száma

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy a járvány dinamikájából következik, hogy május 4-e után folyamatosan nőtt a gyógyultak száma. Mivel a járvány tetőzését elértük és csökken a megbetegedések száma, értelemszerűen az arányok változnak – mondta. A korábban nagyszámú fertőzöttek egyre nagyobb száma gyógyul meg – tette hozzá.

A tisztifőorvos elmondta, hogy a járványgörbét folyamatosan figyelik, már négy napja folyamatosan csökken a megbetegedések száma, így bíznak abban, hogy az első hullámnak már a leszálló ágában vagyunk.

Újabb beteg hunyt el a Pesti úti otthonból, de a gyógyultak száma is növekszik

Müller Cecília elmondta, eddig 303 koronavírus-pozitív gondozottat regisztráltak a Pesti úti idősotthonban, ebből 26 fő ápoló.

Az otthon lakói közül eddig 41-en hunytak el a fertőzés következtében, viszont a gyógyultak száma is növekszik, jelenleg 60 ilyen személyt tartanak nyilván.

További kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, a kijelölt laboratóriumok a gyanús eseteket vizsgálják, ezeket orvos kérheti és írhatja elő azon szabályok alapján, amelyek az eljárásrendnek és esetdefiníciónak megfelelnek. A pozitív esetek következtében történnek további vizsgálatok, ez is magyarázza, hogy a vizsgálatok száma megnőtt, illetve az egészségügyben is keletkeznek olyan igények, amelyek növelik ezek számát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!