valós veszély

2020.07.09. 13:38

Szijjártó: fel kell készülni az újabb migrációs hullámokra

Ezzel együtt az Európai Unió külső határainak következetes megvédésére is – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Athénban.

A koronavírus-járvány újabb veszélyforrás a migráció szempontjából, mert azokat az országokat hozza még nehezebb helyzetbe, ahonnan amúgy is migránsok tömege érkezett Európába – hívta fel a figyelmet a tárcavezető görög kollégájával, Níkosz Déndiasszal közös sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter kiemelte: Görögország és Magyarország az Európai Unió külső határait védi, miközben az elmúlt öt évben folyamatosan szembesülnie kellett a migráció jelentette kihívásokkal, veszélyekkel és biztonsági fenyegetésekkel.

A miniszter jelezte:

véget kellene vetni minden olyan brüsszeli megnyilvánulásnak, amelyet a migránsok meghívásként értelmezhetnek, és egyértelművé kell tenni, hogy a határsértés bűncselekmény,

amelyet a nemzeti és nemzetközi jogszabályoknak megfelelően szankcionálni kell.

A magyar diplomácia vezetője elmondta: Budapest és Athén egy pontban nem ért egyet, és ez a kötelező letelepítési kvóta, amelyet Magyarország semmilyen formában sem fogad el.

„Ugyanakkor

készen állunk arra, hogy segítséget, fejlesztési támogatást nyújtsunk azon országok számára, ahonnan a bevándorlók megindulnak”

- húzta alá.

Szijjártó Péter közös finanszírozású fejlesztési programok létrehozását javasolta Déndiasznak, amelyekkel javíthatnák a közel-keleti keresztény közösségek biztonságát és életkörülményeit.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbeszélést folytat Nikosz Dendiasz görög külügyminiszterrel Athénban 2020. július 9-én.
Fotó: Alexander Beltes / MTI / EPA / ANA-MPA

Emellett

a felek aláírtak egy turisztikai megállapodást, és az energetikai együttműködés szorosabbra fűzéséről is szó esett.

Ez utóbbi a görög és a magyar gázvezeték-hálózat közötti összeköttetés megteremtésével valósulhat meg. Ha minden a tervek szerint halad, ez 2022-2023-ra új forrást jelenthet az energiaellátásban – mutatott rá a külügyminiszter.

Borítókép: a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) megbeszélést folytat Notisz Mitarikisz görög migráció- és menekültügyi miniszterrel a Migráció-és Menekültügyi Minisztériumban, Athénban 2020. július 9-én.

Ezek is érdekelhetik