első lépésként

2020.07.20. 18:19

Varga Judit: fontos megjeleníteni Közép-Európa sajátos jogfejlődési nézőpontját

Hétfőn Varsóban tárgyalt az igazságügyi miniszter.

Mind Lengyelország, mind Magyarország szükségesnek tartja, hogy kiépüljön Közép-Európában is egy olyan szakmai közösség és tudásbázis, amely képes arra, hogy megjelenítse a régió „sajátos nézőpontját” az európai jog- és államfejlődés, illetve az európai integráció meghatározó kérdéseiben – mondta a miniszter.

Éppen ezért még korábban cseh kezdeményezésre, majd a visegrádi négyek mostani, lengyel elnöksége alatt lengyel kezdeményezésre

felmerült egy V4-es összehasonlító jogi intézet létrehozásának terve, amelyet Magyarország is feltétlenül támogat.

Hagyományosan nagyon jó az igazságügyi együttműködés a két ország között, mint ahogy más területeken is – tette hozzá a tárcavezető.

Ennek első lépéseként Varga Judit lengyel hivatali kollégájával, Zbigniew Ziobróval a Mádl Ferenc Jogi Összehasonlító Intézet és a Lengyel Jogi Intézet közötti együttműködési megállapodást írt alá.

A miniszter kijelentette: fontosnak tartja ezenkívül, hogy létrejöjjön egy professzori hálózat, amely a közép-európai szakmai, szakpolitikai nézőpont megjelenítésével alternatívát tud nyújtani a jogtudomány és az államelmélet területén. „Hiszen azt látjuk, hogy az európai szakmai közéletben és a közvéleményt uraló írásokban nagyon erős az európai föderalista áramlat. Fontos, hogy ennek legyen egy konzervatív, erős nemzetállamokra építő alternatívája” – fejtette ki.

Mint mondta, a kétoldalú igazságügyi megbeszéléseknek aktualitást adott még, hogy éppen most folyik az Európai Unió csúcstalálkozója a 2021-2027-re szóló keretköltségvetéséről, és az ahhoz kapcsolódó gazdasági mentőcsomagról. A tárgyalások egyik sarkalatos pontja, hogy a mentőcsomag szétosztását jogállamisági feltételekhez kössék-e vagy sem – közölte.

Magyarország elvi szinten ismét kinyilvánította, hogy a politikai és ideológiai nyomásgyakorlás költségvetési kérdésekben elfogadhatatlan

- fűzte hozzá.

Ahogy Orbán Viktor miniszterelnök is mondta, a pénzügyi-gazdasági ügyeket nem lehet összekeverni politikai és ideológiai kérdésekkel, és nem szabad őket nyomásgyakorlásra felhasználni – szögezte le Varga Judit. Ezzel kapcsolatban egyértelmű mandátumot adott az Országgyűlés is a kormányfőnek az uniós csúcsra – emlékeztetett.

„Fontos hangsúlyozni, hogy a jogállamiságnak nincsen általánosan elfogadott fogalma, az európai uniós szerződésekben nincs megfelelő jogalap ennek számon kérésére a tagországoktól. Ráadásul ha az Európai Bizottság kezébe kerülne egy olyan eszköz, amellyel számon kérheti ezt, akkor az szubjektív értékelésre, önkényes jogalkalmazásra adna lehetőséget” – fejtette ki.

„Magyarország úgy gondolja, hogy a jogállamiságról csak kormányközi alapon, egymást tisztelő országok folytathatnak párbeszédet, és semmiképpen nem lehet összekeverni azt az uniós költségvetés logikájával vagy valamilyen szankciós rendszerrel” – mondta a miniszter.

Hozzátette, már most is számos olyan eszköz létezik, amely az uniós pénzügyi érdekeket védi, és ezeket rendszeresen alkalmazzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!