Járvány

2021.04.21. 20:33

Javul a járványhelyzet Szlovákiában, enyhítenek a korlátozásokon

Javul a járványhelyzet Szlovákiában, csökken a kórházban ápoltak száma, s ezzel összefüggésben a jövő héttől tovább enyhítenek a koronavírus terjedése miatt bevezetett korlátozásokon – jelentette a TASR közszolgálati hírügynökség kormánytagok közlésére hivatkozva szerdán.

Szlovákiában többhavi folyamatos szigorítás után ezen a héten enyhítettek először a járvány miatti korlátozásokon, hétfőtől – a látogatók létszámára vonatkozó feltételek mellett – megnyithattak az üzletek, és lehetővé vált az istentiszteletek megtartása is. Szerdán Eduard Heger miniszterelnök újabb enyhítéseket jelentett be, ezek értelmében a jövő héttől megnyithatnak az éttermek teraszai és az edzőtermek is. A korlátozások enyhítését a kormányfő fontos mérföldkőnek nevezte.

Közben Vladimír Lengvarsky egészségügyi miniszter a szlovák Egészségügyi Elemzőintézet (IZA) vezetőjével közösen tartott pozsonyi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az országban javul a járványhelyzet, nő a beoltottak száma és csökken a kórházban ápoltaké, a kór terjedését jelző reprodukciós arány pedig nem alacsony ugyan, de továbbra is 1 alatt van.

Branislav Gröhling, az oktatásügyi tárca vezetője bejelentette: a jövő héttől 5 járásban már teljes egészében megnyithatnak az általános és középiskolák és – különböző mértékben, de – a fennmaradó 74 járásban is bővül azoknak az oktatási intézményeknek a száma, amelyek már helyszíni oktatást biztosíthatnak.

Szlovákiában már több mint egy hónapja lassan, de folyamatosan csökken az újonnan kimutatott koronavírusos fertőzöttek száma, és két hete hasonló trend figyelhető meg a kór miatt kórházban ápoltak, illetve a kórnak tulajdonított új halálesetek tekintetében is. A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint kedden közel ezerhétszáz beteget kezeltek kórházban a kór miatt, a halálos áldozatok száma pedig hatvannal, 11 304-re emelkedett. Az 5 és fél millió lakosú országban a kór tavaly tavaszi megjelenése óta mintegy két és fél millió PCR-tesztet végeztek el, amivel 377 ezer fertőzöttnél mutatták ki a vírust. Kedden mintegy 7500 tesztből közel tíz százalék bizonyult pozitívnak.

Keddi adatok szerint 981 ezren már megkapták az oltást, és közülük közel 370 ezren már a második adagot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!