Aggasztó trendek Európában

2021.05.05. 20:01

Bevezethetik az iszlám vallás tantárgyat a spanyol általános iskolákban

A muszlim vallású diákok magas arányára való tekintettel a következő tanévtől iszlám vallás tárgyú órákat tarthatnak a spanyolországi általános iskolákban. Katalóniában kísérleti jelleggel már be is vezették az iszlámórákat.

Spanyolországban elsőként Katalóniában vezetik be a heti egy iszlámórát, a következő tanévtől pedig az új tantárgy oktatása minden általános iskolára kiterjeszthető lesz az ibériai országban – figyelmeztet a V4NA hírügynökség.

A bevezetését azzal indokolják, hogy európai viszonylatban Katalóniában a harmadik legmagasabb a muzulmánok aránya. A Katalóniai Iszlám Központok Uniójának adatai szerint az érdeklődés máris jelentős, körülbelül kétezer iszlám vallású család érdeklődik a lehetőség iránt (mintegy 80 ezer muszlim diák jár iskolába Katalóniában).

A kormány álláspontja szerint a muszlimok és a más vallásúak között kialakult feszültséget az iszlám vallás teljesebb megismerésével lehet feloldani, ezért indokolt a tantárgy bevezetése.

Katalónia teljes népességének egyelőre 6 százaléka muszlim, de egyes városokban és negyedekben ez az arány elérheti a 40 százalékot is.

Az 1980-as évek óta érkeznek tömegesen muszlim országokból bevándorlók Katalóniába, ennek következtében az amerikai hírszerzés 2010-ben már

„a radikális iszlamisták fontos mediterrán központjaként”

definiálta a térséget, még egy hírszerzőközpont létrehozását is javasolták a barcelonai amerikai konzulátuson. 2015-ben ötven dzsihádistát tartóztattak le Katalóniában.

Borítókép: Osztálytermeikbe igyekvő kisiskolások Barcelona egyik iskolájában 2020 szeptemberében

Ezek is érdekelhetik