Ország-világ

2021.05.24. 12:06

Marokkó még nagyobb káosszal fenyegeti Spanyolországot (videó)

Ha Madrid tovább szítja a tüzet és titokban engedi el Marokkó ellenségét, akkor „a krízis rosszabb lesz”.

Ha Spanyolország ugyanúgy viszi ki az országból Brahim Ghalit, ahogy bevitte, „a migrációs krízis az eddigieknél is rosszabb lesz” – ezzel fenyegette meg Marokkó a spanyol kormányt hétvégén – írja a Magyar Nemzet.

Brahim Ghali, a Polisario Front nevű liberális mozgalom vezetője a nyugat-szaharai országok függetlenségéért küzd, emiatt Rabat esküdt ellensége. Spanyolország, megkockáztatva a diplomáciai konfliktust, titokban saját kórházába szállította a férfit, hogy kezelje koronavírus-fertőzéssel.

A döntés miatt Marokkó múlt hétfőn leállította a ceutai határ ellenőrzését és három nap alatt átengedett közel 10 ezer embert a spanyol autonóm városba óriási káoszt és belbiztonsági zűrzavart okozva ezzel.

Marokkó hazahívott madridi nagykövete, Karima Benyaich közölte: ha Spanyolország úgy dönt, hogy a külvilágtól elrejtve, titokban juttatja ki az országból Ghalit, azzal úgy dönt, hogy Marokkó ellenségével kollaborál, ami „még súlyosabb migrációs válságot von maga után”. Benyaich hozzátette ugyanakkor, hogy bíznak a spanyol igazságszolgáltatás függetlenségében és abban, hogy Madrid a Marokkóval való kapcsolatának megerősítése mellett teszi le voksát. Ugyanakkor sérelmezi, hogy a spanyol külügyminiszter, Arancha González Laya a válság kirobbanása óta nem lépett kapcsolatba vele, hogy rendezni próbálja a kialakult helyzetet és magyarázatot adjon a történtekre.

Ceutánál viszonylag csendesen telt a hétvége. A csendőrség vasárnap délután különleges akcióba kezdett a város kikötőjében azzal a céllal, hogy feltartóztassa a hullámtörőkön bujkáló és belépésre várakozó bevándorlókat, akik nem hajlandók visszavonulni és hazatérni saját országukba. Melillánál ezzel szemben hétvégén több alkalommal kellett beavatkozniuk a rendőröknek. Volt, hogy

öt óra leforgása alatt hétszer próbáltak meg marokkói migránsok áttörni a határmenti kerítésen.

A legnagyobb csoport 500 fős volt. A kormány 40 csendőrt és 50 rendőrt küldött a kerítés hatékonyabb védelme érdekében. Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter szombaton személyesen is elutazott Melillába, hogy segítse az állambiztonsági erők hatékonyabb bevetését és koordinációját.

Közben a kormány 5 millió eurós hitelt ajánlott fel azoknak az autonóm régióknak, amelyek hajlandóak befogadni a Ceutában tartózkodó, a múlt heti invázió során érkezett mintegy 1 500 kiskorú egy részét. Az intézkedést a keddi régióközi ülésen fogják jóváhagyni, ahol az összeg elosztásáról is döntenek majd. A fiatalokat és gyerekeket nem toloncolják vissza Marokkóba, ugyanis törvény védi őket Spanyolországban. Mivel azonban a ceutai befogadó bázisok tele vannak, a félszigetre kell szállítaniuk legkevesebb 200 főt. Az autonóm régiók többsége jelezte, hogy hajlandó segíteni Ceutának, ám vannak olyanok is, akik kissé szájhúzva teszik meg mindezt a bevándorlók létfenntartási költségei miatt.

Madrid például élesen bírálta a kormány kérését. Nem értenek egyet azzal, hogy miután a Sánchez-rezsim generált egy példátlan migrációs krízist, szorult helyzetben az autonóm régióvezetők segítségét kéri a kiskorúak elszállásolásában és felügyeletében. Hangsúlyozták, hogy bár befogadnak körülbelül 20 gyereket, ezt „kényszer hatására teszik”.

Borítókép: Spanyol területre átjutott, kísérő nélküli kiskorú illegális bevándorlók százai koronavírus-tesztre várakoznak a Marokkó területébe ékelődő észak-afrikai spanyol enklávéban, Ceutában

Ezek is érdekelhetik