Fontos találkozó

2022.11.11. 10:00

Szijjártó: hatalmas versenyelőnyt jelent a részvétel a Türk Államok Szervezetének munkájában (videó)

A jelenlegi nehéz és bizonytalan globális helyzetben Magyarország számára hatalmas versenyelőnyt jelent a részvétel a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) munkájában - jelentette ki pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az üzbegisztáni Szamarkandban.

Orbán Viktor miniszterelnök felszólal a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozóján az üzbegisztáni Szamarkandban 2022. november 11-én.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotós: Fischer Zoltán

A tárcavezető a TÁSZ csúcstalálkozójáról nyilatkozva leszögezte: a legfontosabb kérdés ma Európában, hogy a kontinens országai biztosítani tudják-e az energiaellátásukat a jelenben és a jövőben.

"Ha a tényeket nézzük, és nem politikai-ideológiai megkötöttségek mentén gondolkozunk a kérdésről, akkor világos, hogy az energiaellátásunk jelenlegi és jövőbeli biztosítása nem lehetséges a türk államok nélkül" 

- közölte.

Kiemelte, hogy a Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül Magyarországig elérő földgázvezeték az egyetlen olyan szállítási útvonal mára Európában, amelyen korlátozásoktól, technikai nehézségektől mentesen, teljes kapacitással folyik a tranzit Oroszországból.

"A Török Áramlat működése a magyar energiaellátás biztonságának alapvető garanciája" - húzta alá.

Szijjártó Péter elmondta, hogy az európai földgázellátás egyetlen reális diverzifikációs forrása Azerbajdzsán, az ottani fokozott kitermelés jelenthet újabb számottevő biztonságos forrásokat.

"Emellett környezetvédelmi céljaink teljesítéséhez szükség van arra, hogy zöld villamos áramot tudjunk nagy mennyiségben Magyarországra szállítani, ez is Azerbajdzsánból lesz lehetséges" - mutatott rá.

"Az Európai Unió és Azerbajdzsán megállapodása alapján Georgián, Románián és Magyarországon keresztül érkezhet majd zöld áram Európába, amely a felhasznált földgáz mennyiségének csökkentését is magával tudja vonni és segít majd környezetvédelmi céljaink elérésében is" - tette hozzá.

A miniszter bejelentette, hogy az ülésen megszületett a döntés a TÁSZ befektetési alapjának létrehozásáról, amelynek munkájában hazánk is részt fog venni.

Ezt jó hírnek nevezte, és úgy vélekedett, hogy minél több beruházás Magyarországra csábításával lehet sikeresen védekezni az európai recesszióval szemben, márpedig 2018 óta már több beruházás érkezik keletről, mint nyugatról.

"A keleti beruházások érkezésének ütemét feltétlenül fenn kell tartanunk annak érdekében, hogy Magyarország lokális kivételt jelenthessen az európai recesszióból, a türk beruházási alap ebben is segíteni fog nekünk" 

- mondta.

Beszámolt arról is, hogy az elmúlt 12 évben 2,5-szeresére nőtt a türk államokkal lebonyolított kereskedelem volumene, amely mára meghaladta a 4,5 milliárd dollárt.

A TÁSZ-nak Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Törökország és Üzbegisztán a tagja, megfigyelőként pedig Magyarország és Türkmenisztán csatlakozott.

Törökország hazánk stratégiai partnere

Törökország hazánk stratégiai partnere, igaz ez politikai és gazdasági-kereskedelmi értelemben is - írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán pénteken.

Közölte, a két ország közti kereskedelmi forgalom már a 4 milliárd dollárt ostromolja, amely tavaly rekordot döntött.

Decemberben újra összeül a magyar-török gazdasági vegyes bizottság, amelynek előkészítéseként tekintette át a gazdasági együttműködést Mehmet Mus kereskedelmi miniszterrel Szijjártó Péter pénteken.

Mindkét ország azonos technológiával építi új nukleáris erőművét, amely az együttműködés egy új területét nyitja meg - írta.

 

Energiabiztonság tekintetében Törökország szerepe jelentős mértékben megnőtt, hiszen Európa egyetlen teljes kapacitással működő kelet-nyugati földgázvezetéke Törökországon keresztül vezet, és garantálja Magyarország energiaellátásának biztonságát.

 

Magyarország a világ egyik legnyitottabb gazdaságával rendelkezik, ezért számunkra a szabadkereskedelem fontos, így az Európai Unió és Törökország között létrejött vámunió akadálytalan működésében vagyunk érdekeltek - fogalmazott Szijjártó Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában