Mozgalom

2023.02.24. 16:16

Asszonyok a békéért

Borsod-Abaúj-Zemplénből indult a kezdeményezés, hogy emeljék fel a hangjukat. Az Ukrajnában zajló háború áldozatainak megsegítésére gyűjtés is kezdődött

Szőnyi Kinga, Bánné dr. Gál Boglárka és Kiss Kata

Forrás: Boon.hu

Fotó: Bujdos Tibor

„Nagyon fontos nap van ma, egy évvel ezelőtt, pontosan ezen a napon, február 24-án kezdődött a háborús konfliktus az oroszok és az ukránok között, ami elemzők szerint még hosszú ideig eltarthat majd. Ebben az időszakban nagyon nagy szükség van az összefogásra, a politikai érdekek felett álló emberbaráti cselekedetekre, és a háború áldozatainak megsegítésére – kezdte a pénteki sajtótájékoztatót Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke - írja a Boon.hu. 

Majd hangsúlyozta: „mi, nők, asszonyok, családanyák „Asszonyok a békéért” elnevezéssel összefogtunk és adománygyűjtő akciót hirdetünk a Kárpátalján lévő oktatási intézményekben tanuló magyar és ukrán gyermekek jelenlegi iskolai körülményeinek javítása, és az ehhez szükséges eszközök beszerzésének támogatására.” 

Bánné dr. Gál Boglárka aláhúzta: nem mint közgyűlési elnök áll most a nyilvánosság előtt, hanem, mint anya, mint családos ember és békére szólít. „Vármegyénk a háború kirobbanásától folyamatosan szervez adománygyűjtést, legyen szó tartós élelmiszerről vagy ruháról” – egészítette ki a Bánné dr. Gál Boglárka. Majd elmondta: az elmúlt évben, amikor a Kárpátajai Megyei Tanáccsal aláírták a 2022-2024-es évekre vonatkozó testvérmegyei együttműködési megállapodást, az önkormányzat közel 1 tonnányi, 1 millió forint értékű tartós élelmiszerekből álló humanitárius csomagot adott át a kárpátaljai megyei tanács részére és ugyancsak az elmúlt évben az elnöki keretéből 1 millió forintot ajánlott fel az Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai humanitárius munkájának támogatására. 

A sajtótájékoztatóval a figyelemfelhívás mellett, szervezett keretet is akartak adni a munkának.

„Azt akarjuk, hogy minden magyar nő, feleség és családanya meghallja a hangunkat, hogy mi, akik felelősséget érzünk családjaink iránt, egy emberként emeljük fel szavunkat a béke mellett. Egyben azt is szeretnénk, ha kezdeményezésünkhöz minél többen csatlakoznának, hogy minél több olyan akció vegye kezdetét, amely a jelenlegi békétlen viszonyok között bármilyen támogatást ad az arra rászorulóknak” –tette hozzá Bánné dr. Gál Boglárka. 

Az újonnan megalakult misszió első pillére az adománygyűjtés, melynek koordinálását a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége vállalta fel. Annak menetéről, technikai tudnivalóiról Szőnyi Kinga, az Asszonyszövetség elnöke adott tájékoztatást. „A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége az OTP Banknál vezetett 11704007-22040932 számú elkülönített számlájára várja a pénzadományokat. A közösen életre hívott Asszonyok a békéért misszió legfőbb célja az orosz-ukrán konfliktus azonnali békés rendezése, hiszen az egy éve tartó háború nagyok sok áldozatot követelt és óriási károkat okozott már eddig is”- mondta. A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége elnöke kijelentette: „innen üzenjük, hogy azonnali béketárgyalásokat és tűzszünetet szeretnénk. A háborúban nagyon sokan özvegyen maradtak és sok gyermek elveszítette az édesanyját, édesapját. Éppen csak kihevertük a covid borzalmait. Miért kell generálni olyan eseményeket, melyek ártatlanok életébe kerülnek? - kérdezte Szőnyi Kinga. Majd arra kérte nőtársait: minél többen csatlakozzanak mozgalmukhoz, ezért létrehozták az Asszonyok a békéért facebook oldalt is. Majd elmondta anyagilag is támogatja az ügyet, hogy jó példával járjon elől. 

Kiss Kata énekesnő arról beszélt: a Kiss Kata Zenekar 100 állomásos kárpátaljai turnéja során számos határon túli barátságot kötött a térségben, későbbi humanitárius látogatásaik során pedig nehéz emberi sorsokkal találkozhattak. Az ott élők megosztották tapasztalataikat és mindennapi nehézségeiket, amiket a háború okoz számukra. Mivel a formáció egyik nem titkolt szándéka mindig is a határon túli magyarság összekapcsolása volt az anyaországban élőkkel, így a művészet nyelvén kívánják megszólítani mindazokat, akik hasonlóképpen szívügyüknek érzik a segítségnyújtást. Mindezek tükrében kereste meg elképzeléseivel Bánné dr. Gál Boglárka és Szőnyi Kinga elnököket a közös összefogás reményében, akik nagy elkötelezettséggel vágtak bele az együttműködésbe. A közös munkából született meg az „Asszonyok a békéért” mozgalom. A Sályból származó énekesnő örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a kezdeményezés Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyéből indul. Az énekesnő elmondta, a gyűjtés addig tart, míg 3-4 aggregátor ára össze nem jön, hogy a gyerekek méltó körülmények között tudjanak tanulni. De aki a szállításban tud segíteni, azt is szívesen fogadják – mondta Kiss Kata.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában