Látogatás

2023.02.23. 16:08

Novák Katalin: a portugál elnök is csatlakozik a Családbarát Államfők Hálózatához

Novák Katalin köztársasági elnököt Marcelo Rebelo de Sousa portugál köztársasági elnök fogadta a lisszaboni elnöki rezidencián, a Belem-palotában.

Novák Katalin köztársasági elnököt fogadja Marcelo Rebelo de Sousa portugál köztársasági elnök a lisszaboni elnöki rezidencián, a Belem-palotában 2023. február 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Az orosz-ukrán háború, a két fél közti mielőbbi békekötés elérése, demográfiai kérdések, valamint a honvédség, az önkéntes tartalékosok megerősítése is szerepelt Novák Katalin magyar és Marcelo Rebelo de Sousa portugál köztársasági elnök csütörtöki lisszaboni megbeszélésének témái között - közölte maga Novák Katalin a portugál elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

NOVÁK Katalin; REBELO de SOUSA, Marcelo; SOUSA, Joao
Novák Katalin köztársasági elnököt ünnepélyesen fogadja Marcelo Rebelo de Sousa portugál köztársasági elnök a lisszaboni elnöki rezidencia, a Belem-palota előtti Praca do Império téren 2023. február 23-án
Fotós: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Novák Katalin emlékeztetett:

 ez az első állami látogatása, és a két ország, Portugália és Magyarország közötti kapcsolatot a barátság és a szövetségesség jellemzi. 

Hozzátette, hogy csütörtökön átvehette a legmagasabb, külföldieknek adható portugál állami kitüntetést, a Henrik Infáns Rend Nagylánc díjat, valamint meghívta Marcelo Rebelo de Sousa portugál köztársasági elnököt a Családbarát Elnökök Hálózatába is.

Elmondta, hogy a portugál elnökkel azonos álláspontot képviselnek a háborút illetően, mindketten elítélik a putyini agressziót, kiállnak Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett.

NOVÁK Katalin; REBELO de SOUSA, Marcelo; SOUSA, Joao; KUN SZABÓ István
Novák Katalin köztársasági elnököt ünnepélyesen fogadja Marcelo Rebelo de Sousa portugál köztársasági elnök a lisszaboni elnöki rezidencia, a Belem-palota előtti Praca do Império téren 2023. február 23-án
Fotós: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

Köszönöm Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnöknek a pompás fogadtatást és azt, hogy megtisztelt a legmagasabb portugál állami kitüntetéssel. A ma kezdődött állami látogatás is jelzi, hogy a portugál-magyar barátság erősebb, mint valaha, amihez hozzájárul elnök úr politikai józansága is. Köszöntöm elnök urat a Családbarát Államfők Hálózatában is! 

– írja a közösségi oldalán Novák Katalin köztársasági elnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában