Katasztrófa

2023.06.12. 13:53

Erdélyben több száz háztartás került víz alá az elmúlt napok esőzései és áradásai nyomán

Több száz háztartás került víz alá Erdély több megyéjében az elmúlt napok esőzései és áradásai nyomán, és harminc településen a katonai tűzoltók segítségére volt szükség.

Mw

Forrás: Hirado.hu

A katasztrófavédelem (IGSU) hétfőn közölte, hogy az elmúlt 24 órában 4300 katonai tűzoltó segédkezett több erdélyi megyében az árvízkárok elhárításában. A jelentés szerint 204 házat, melléképületet és pincét árasztott el a víz, 177 udvar és 27 út került víz alá. A viharos szélben kidőlt fák autókat rongáltak meg. 

A Temes megyei Nagyszentmiklóson több udvarról és épületből kellett kiszivattyúzni a vizet a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt. A bánsági megye több településére - Nagyszentmiklós, Óbesenyő, Csanád, Sárafalva, Óbéba és Valkány - hétfőn harmadfokú riasztást adtak ki a meteorológusok - írta az Agerpres román hírügynökség. 

Fehér megyében Sárdon, Gyulafehérváron és Balázsfalván házak pincéi, tömbházak alagsora került víz alá a közeli folyók áradása és a lehullott nagy mennyiségű eső nyomán. Háztartásokból, udvarokból, pincékből kellett kiszivattyúzni a vizet Szeben megye több településén és Nagyszebenben is. 

Az elmúlt hétvégén Románia húsz megyéjében álltak készenlétben a vészhelyzeti felügyelőségek, tizenkét megyében kellett mobiltelefonos riasztást kiadni a lakosságnak a viharos időjárás miatt. 

A hatóságok hétfőn is készenlétben állnak, mivel az ország délnyugati, nyugati és középső részének több megyéjére kedd reggelig érvényes első és másodfokú vihar- és árvízriasztást adtak ki. 

A román meteorológiai szolgálat (ANM) jelentése szerint öt dél-nyugati megyére - Mehedinti, Gorj, Krassó-Szörény, Valcea és Hunyad - harmadfokú; tizenhatra másodfokú, tizenegyre pedig elsőfokú riasztást adtak ki. Az ország délnyugati régiójában rövid idő alatt négyzetméterenként 70-80 liter csapadék is lezúdulhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában