A választók is elítélik

2023.06.25. 08:27

Nem csak jogi következményei lehetnek a tiltott kampányfinanszírozásnak

Még az ellenzékkel szimpatizáló szavazók többsége is elítéli a baloldali pártok kampányának külföldi finanszírozását. Zila János, az Alapjogokért Központ elemzője a Magyar Nemzetnek kifejtette, szerinte a baloldal belső viszonyaira nem lesz hatással az sem, ha végül megbüntetik a pártokat.

MW

Márki-Zay Péter a hat ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltjeként (b4) más ellenzéki vezetőkkel az Egységben Magyarországért kampányzáró rendezvényén Budapesten, a Madách téren 2022. április 2-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

„A guruló dollárok néven ismert ügy kapcsán a tiltott kampányfinanszírozás tényét nemcsak az Állami Számvevőszék állapította meg, hanem a választók jelentős része is, így a büntetés is kettős” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Zila János, miután kiderült, a 2022-es országgyűlési választáson közös listát állító hat párt 3,2 milliárd forint büntetést kaphat külföldi finanszírozás miatt.

Az Alapjogokért Központ elemzője szerint a külföldi forrásokból korteskedő, így idegen befolyásszerzés eszközévé vált politikai erők magatartása

nem csak jogi szankciókat von maga után, hiszen a magyar emberek, sőt, ezen belül a saját szavazóik többsége is elmarasztalja őket, amit az ellenzék népszerűségi adatai hűen tükröznek.

– Ráadásul a külföldi finanszírozással kapcsolatban hamarosan új információk kerülhetnek nyilvánosságra, amelyek az eddigi ismereteink alapján bizonyíthatják, hogy a hazai baloldal nem csak „ártatlan” kedvezményezettje volt a 4 milliárd forintnyi támogatásnak, hanem pontosan tudták, hogy minek a részesei. Ezek a bizonyítékok akár újabb választókat is eltántoríthatnak az ellenzéki oldaltól, ami rossz hír számukra a jövő évi választások előtt – mondta Zila János.

Márki-Zay megúszhatja

– A pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény, amely alapján a 3,2 milliárdos büntetés kiszabható, nem vonatkozik egyesületekre, így ez alapján Márki-Zay Péter mozgalma nem szankcionálható.

Miként azt a baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje is elmondta, az ő szerepvállalásuk éppen a jogszabályok megkerülését szolgálta.

Ezzel együtt a már említett politikai következmények őket is érintik, hiszen a bukott ellenzéki miniszterelnök-jelölt választói elutasítottsága igen jelentős – vélekedett Zila János.

Az elemző szerint a büntetés ténye valószínűleg nem lesz lényegi hatással a baloldal belső viszonyaira, hiszen annak alapvető kontúrjait elsősorban a finanszírozók elvárásaihoz történő igazodás festi meg, függetlenül a kisebb kakaskodásoktól.

A teljes cikket IDE KATTINTVA éri el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában