NATO-bővítés

2023.06.14. 15:20

Török elnök: Svédország ne várjon más hozzáállást Törökországtól

Svédország egyáltalán ne várjon más hozzáállást Törökországtól a NATO-csatlakozását illetően a júliusi vilniusi NATO-csúcstalálkozón - jelentette szerdán a török sajtó Recep Tayyip Erdogan török elnök szavaira hivatkozva.

MW

Recep Tayyip Erdogan török elnök azerbajdzsáni látogatásán 2023. június 13-án

Forrás: AFP

Fotó: Tofik Babayev

Erdogan Azerbajdzsánból hazatérőben a repülőn nyilatkozott török újságíróknak.

Ankara a svéd NATO-csatlakozással kapcsolatban határozottan kitart álláspontja mellett, hogy 

mindaddig nem támogatja az ország felvételét, amíg szerinte Stockholm nem lép fel határozottabban a terrorizmus, különösképp a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet ott élő tagjai ellen. Törökország egyúttal számos PKK-tag kiadatását is követeli.

Az NTV török hírtelevízió szerdai beszámolója szerint a török államfő az interjúban rámutatott, hogy miközben június 4-én Isztambulban Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tárgyalt, a svéd utcákon "terroristák" demonstráltak. Majd Erdogan aláhúzta: a jelen helyzetben nem állhatnak hozzá pozitívan Svédország felvételéhez a katonai szövetségbe.

Az, hogy Svédországnak elvárásai vannak, nem jelenti azt, hogy Törökország meg is felel nekik - mutatott rá a török államfő, hozzátéve: ahhoz, hogy ezt megtegyék, mindenekelőtt a skandináv országnak kell teljesítenie a feladatát.

Erdogan hangsúlyozta: megmondta Stoltenbergnek, hogy Svédországnak "fel kell számolnia" a PKK ottani ténykedéseit. Ez nem az alkotmány vagy törvény dolga, "mire valók a rendvédelmi szervek?" - hangoztatta a török elnök, és arra szólította fel a svéd kormányt, hogy éljen a rendvédelmi szervek számára biztosított jogokkal.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában