Ukrán válság

2023.08.11. 06:14

Az összes megyei sorozóbizottság vezetőjét felmentik Ukrajnában

534. napja tart a háború. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán újoncok haladnak gránátfüstben egy lövészárokban a brit hadsereg külföldi katonák kiképzését végző alakulatának művelete során egy meg nem nevezett nagy-britanniai helyszínen 2023. február 16-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Adam Vaughan

Egy nyolcéves kisfiú meghalt, amikor orosz rakéták találták el Nyugat-Ukrajnát

Oroszország hiperszonikus rakétákkal támadta meg pénteken a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk régiót, a támadás során egy katonai repülőtér közelében lévő területeket találtak el, az orosz offenzívában meghalt egy nyolcéves kisfiú – közölték ukrán tisztviselők.

Az egyik rakéta egy családiházba csapódott be Kolomija körzetében, többen megsebesültek, egy kisfiú olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítva meghalt – idézte Szvitlana Oniscsuk területi kormányzó szavait a Reuters

Az ukrán külügyminiszter nagy hatótávolságú rakéták küldésére sürgette Berlint és Washingtont

Dmitro Kuleba külügyminiszter azt kérte pénteken Németországtól és az Egyesült Államoktól, hogy adjanak Taurus és ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakétákat Ukrajnának, egyúttal arról biztosította őket, hogy a védelmi erők ezeket kizárólag Ukrajna határain belül fogják felhasználni.

"A nagy hatótávolságú rakéták sorsdöntőnek bizonyulnak. A Taurus és az ATACMS nélkülözhetetlenek Ukrajna győzelméhez, ezért kérjük partnereinket, hogy a lehető leggyorsabban biztosítsák őket számunkra. Mindkét rakétát kizárólag határainkon belül használjuk. Minél nagyobb a rakéták hatótávolsága, annál rövidebb lesz háború" - fogalmazott a tárcavezető a Twitteren.

A Jevropejszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy korábban a német kormány közölte: nem folyik előkészület a Taurus manőverező
robotrepülőgépek Ukrajnába szállítására. A Spiegel című német lap értesülései szerint jelenleg titkos tárgyalások folynak a védelmi iparral a rakéták átadásáról. 

 

Olaf Scholz kancellár ugyanis olyan technikai módosításokat akar végrehajtatni a rakétákon, amelyek megakadályoznák, hogy Kijev csapást mérhessen velük oroszországi területre 

 

- írta az ukrán hírportál.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője egy tévéműsorban elmondta, hogy Ukrajna pénteken kétoldalú konzultációkat kezdett Nagy-Britanniával az Ukrajnának nyújtandó biztonsági garanciákról. Közölte, hogy már 13 ország csatlakozott a G7-országok biztonsági garanciákról szóló nyilatkozatához. Ugyanakkor - mint emlékeztetett - Ukrajna már megkezdte erről a kétoldalú konzultációkat az Egyesült Államokkal.

"Valóban, amerikai kollégáink után megkezdtük a konzultációkat nagy-britanniai partnereinkkel. Ez egy olyan ország, amely az egyik fő stratégiai partnerünk a kulcsfontosságú segítségnyújtás terén" - fogalmazott Jermak. Megjegyezte: most az a cél, hogy az év végéig megkössék az első kétoldalú megállapodásokat olyan országokkal, amelyek készek biztonsági garanciákat nyújtani Ukrajnának.

SOS Gyermekfalvak: több száz Oroszországba hurcolt ukrán gyermek került vissza a családjához

Eddig 385, az oroszok által elhurcolt ukrán gyerek került vissza a családjához - közölte pénteken az SOS Gyermekfalvak nemzetközi civil szervezet osztrák tagozata.

Anna Radl szóvivő az AFP hírügynökségnek azt mondta, hogy 84 gyerek az SOS Gyermekfalvaknak köszönhetően térhetett vissza Ukrajnába.

A segélyszervezet közleménye szerint gyakran maguk a deportált gyerekek kérnek segítséget a közösségi médiában, de az is előfordul, hogy az oroszok megszállta területek lakosaitól kapnak híreket. Az SOS Gyermekfalvak egyike annak a három civil szervezetnek, amely az Oroszországba került ukrán gyerekek sorsával foglalkozik.

 

Ukrán hivatalos adatok szerint több mint 19 ezer gyereket "deportáltak" ukrán területekről az orosz csapatok. A Hágai Nemzetközi Törvényszék márciusban nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen gyerekek jogellenes elhurcolása vádjával.

 

A világ 137 országában működő SOS Gyermekfalvak tavalyi adatok szerint 2,5 millió gyermeket segélyez, és a világ legnagyobb ilyen profilú szervezeteként tekint magára. A szervezet orosz tagozatának finanszírozását bizonytalan időre felfüggesztették, mert sajtóértesülések szerint átláthatatlan módon vett gondozásba ukrán gyerekeket.

Az ukrán elnök bejelentette az összes megyei sorozóbizottság vezetőjének felmentését

Felmentik az összes regionális sorozóbizottság vezetőjét Ukrajnában - jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) erről szóló döntését ismertetve a Facebookon.

 

Leváltjuk az összes megyei sorozóbizottság vezetőjét. Ezt a rendszert olyan embereknek kell irányítaniuk, akik pontosan tudják, mi a háború, és hogy a háború alatti cinizmus és vesztegetés miért hazaárulás 

 

- hangsúlyozta az államfő. Hozzátette, hogy olyan katonákat tart alkalmasnak erre a pozícióra, akik megjárták a frontot, illetve a frontszolgálat közben hadirokkanttá váltak.

Közölte, hogy Valerij Zaluzsnijnak, az ukrán hadsereg főparancsnokának végre kell hajtania a védelmi tanács erről szóló döntését, 

 

a sorozóbizottságok új vezetőit pedig még kinevezésük előtt átvilágítja az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU).     

 

Zelenszkij a július 23-i haditanácsülésen sürgősséggel elrendelte az összes ukrajnai sorozóbizottság vezetőjének átvilágítását, és már akkor személyi döntéseket is kilátásba helyezett - emlékeztetett az ukrán hírportál. A döntés előzménye az volt, hogy számos esetben a bizottságok vezetői által elkövetett korrupciós visszaélésekre derült fény, főként olyan esetekre, hogy kenőpénzért segítettek hadköteleseknek elkerülni a behívást.

Ukrán újoncok haladnak gránátfüstben egy lövészárokban a brit hadsereg külföldi katonák kiképzését végző alakulatának művelete során egy meg nem nevezett nagy-britanniai helyszínen 2023. február 16-án 
Fotó: Adam Vaughan / Forrás: MTI/EPA

Ukrán drónt kényszerítettek földre Moszkvában

Ukrán drónt kényszerítettek földre az orosz rádióelektronikai eszközök Moszkva nyugati részén – közölte az pénteken orosz védelmi minisztérium.

A tárca szerint a meghiúsított „terrortámadásnak” nem voltak sérültjei és anyagi kár sem keletkezett. A Szergej Szobjanyin polgármester által a Telegramon kiadott tájékoztatás szerint a lezuhant drón darabjai, amelyeket a Moszkva folyó karamisevói partszakaszán találtak meg, nem okoztak komoly károkat.

A támadással összefüggésben a vnukovói és a kalugai reptér munkáját péntek délelőtt átmenetileg felfüggesztették.

Az Ukrajnával határos oroszországi Belgorod megyét Vjacseszlav Gladkov kormányzó bejelentése szerint több mint hetven belövés érte az elmúlt nap folyamán. Tyerezovka község egy civil lakosa megsérült. Kurszk megyében Kalinovka település kapott találatokat.

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek több településéről is jelentettek pénteken ukrán tüzérségi csapást a helyi hatóságok. Donyecket és Horlivkát kazettás lőszerrel lőtték.

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az orosz erők Kupjanszk irányában széles fronton folytatták előrenyomulásukat, javítva taktikai helyzetüket Vilsana és Persotravneve környékén, miközben mind itt, mind az érintkezési vonal többi szakaszán több ukrán támadást vertek vissza.

A megsemmisített katonai célpontok között nevezte meg egyebek között külföldi „zsoldosok” egy zaporizzsjai szállását és négy lőszerraktárt.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese pénteken a Telegram-csatornáján azt írta, hogy talán csak Ukrajna kapitulációja nyithatná meg az utat a béke felé, de ezt sem Washingtonban, sem Kijevben nem akarják, ezért „megállás nélkül működik az (ukrán) ellentámadás húsüzeme, szerencsétlenek ezreit küldve a lemészároltatásra”. Értelmetlennek nevezte, hogy az amerikai kormányzat újabb 13 milliárd dollár segélyt kérelmezett a kongresszustól Ukrajna számára, hangot adva véleményének, hogy „a tankokban égő kamikazék ezt a pénzt nem fogják látni”.

Németországból kapott tűzoltóautókat az ukrajnai Lviv

Németországi testvérvárosától, Würzburgtól kapott tűzoltóautókat az ukrajnai Lviv – jelentették be pénteken.

A Bajorország tartományi nagyváros önkormányzatának közleménye szerint Christian Schuchardt főpolgármester kezdeményezésére három tűzoltóautót adtak át az ukrajnai városnak. A szolgálatból kivont járműveket felújították, levizsgáztatták, új gumiabroncsokkal szerelték fel, majd a würzburgi városüzemeltető vállalat és a tűzoltóság szakemberei elutaztak velük a lengyel–ukrán határra, ahol egy rövid ismertető után a teljes tűzoltófelszereléssel és a vámügyi iratokkal együtt átadták őket a lvivi kollégáknak.

Az ilyen járművekkel általában rövid távolságokat tesznek meg, az állomástól a bevetés helyszínéig, ezúttal viszont 1150 kilométert kellett megtenni, a szokásos, óránkénti 70-80 kilométeres sebességgel. Az út három napig tartott, és a járművek az aggodalmak ellenére gond nélkül kiállták a próbát.

Ukrajna folyamatos orosz támadás alatt áll, és júliusban Lvivben is súlyos rakétacsapás ért egy lakónegyedet – mutatott rá a würzburgi városháza közleményében Christian Schuchardt. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa hozzátette, hogy a három tűzoltóautó „fontos segítséget nyújt testvérvárosunkban, és segít életeket menteni”.

Az Ukrajna nyugati részén, a lengyel határtól 70 kilométerre fekvő Lviv – az egykori Lemberg – eredetileg 720 ezer lakosú, de sok háborús menekültet is befogadott. A kelet-ukrajnai frontvonaltól ugyan több száz kilométerre terül el, de a 2022 februárja óta tartó háborúban számos alkalommal volt már támadás célpontja.

Helyi kormányzó: az oroszok csapást mértek a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megyére is, áldozatok

Egy nyolcéves fiú életét vesztette, és többen megsérültek, amikor pénteken az orosz erők rakétacsapást mértek a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megyére – közölte Szvitlana Onisuk, a régió kormányzója a Facebookon.

A Belügyminisztérium pontosította, hogy helyi idő szerint délelőtt tíz órakor az oroszok hiperszonikus rakétákat lőttek ki a régióra. A megye kolomijai járásában egy rakéta becsapódott egy magánház területén, amelyben egy háromgyermekes család élt. Egy fiú életét vesztette, a sérültek számát még ellenőrzik.

A kijevi városvezetés közölte, hogy a pénteken a főváros ellen végrehajtott orosz légitámadás során kilőtt, de az ukrán légvédelem által megsemmisített rakéták roncsai Obolonyban és a Dnyiprói kerületben zuhantak le. Obolonyban a darabok egy gyermekkórház területére estek, de nem okoztak károkat, sem személyi sérüléseket. A környék egyik lakónegyedében is találtak lehullott roncsokat, a keletkezet tüzet eloltották. Áldozatokról, sérültekről nincs információ.

Az ukrán légierő közlése szerint Oroszország péntek délelőtt négy Kinzsal típusú hiperszonikus rakétát lőtt ki Ukrajnára. Ezek közül egyet Kijev fölött megsemmisítettek, három pedig Ivano-Frankivszk megyében, egy repülőtér közelében csapódott be, ahol polgári infrastrukturális létesítményeket és lakóövezetet találtak el. A kilövéseket az Oroszországi Föderáció tulai és lipecki területeinek légteréből hajtották végre. A rakéták észak felől hatoltak be Ukrajna légterébe, majd délnyugatnak fordultak az Ivano-Frankivszk régióban található Kolomija repülőterének irányába.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál helyi kormányzói hivatalok beszámolóiból készített pénteki összefoglalójában azt írta, hogy előző nap legalább három civil halt meg és 46 sérült meg orosz ágyúzások következtében Zaporizzsja, Harkiv, Donyeck és Herszon régiókban.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, reggeli összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 580-nal 252 780 főre nőtt. Az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett 12 orosz harckocsit, 15 tüzérségi rendszert és 18 drónt.

Több halottja van a Herszont ért támadásoknak

Az orosz védelmi minisztérium a Telegramon azt írta, hogy

a Herszon megyében elkövetett támadásokban 20 ukrán katona halt meg.

Ezenkívül civilek is haltak meg a tüzérségi csapás során. Egy nő és egy 44 éves férfi – megsebesült, míg egy drón csapás Beryslavban szintén megsebesített egy férfit. Olekszandr Prokudin regionális kormányzó a Telegramon azt írta, egy 53 éves férfi is meghalt egy toronyház ágyúzása során Herszon városában.

Németország cirkálórakétákat tervez küldeni Ukrajnának

Németország tárgyalásokat folytat egy fegyvergyártóval, mivel azt tervezik, hogy cirkálórakétákat küldenek Ukrajnába – mondta egy biztonsági forrás a Reutersnek.

Kijev azt szeretné, ha Berlin leszállítaná neki a Taurus cirkálórakétákat – egy olyan rakétát, amelynek hatótávolsága több mint 300 mérföld. Ezeket a rakétákat a légvédelmi radarok nehezen észlelik, mivel alacsony magasságban repülnek.

Németország aggályosnak tartja a szállítást, mivel a rakétákat Oroszországon belüli célpontok ellen is bevethetik, bár szakértők szerint a Taurus hatótávolságát könnyű korlátozni.

A fehérorosz elnök elrendelte a kapcsolatfelvételt Lengyelországgal

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök pénteken bejelentette: utasította kormányát, hogy vegye fel újra a kapcsolatot Lengyelországgal – számolt be a Belta fehérorosz hírügynökség.

A tájékoztatás szerint Lukasenka közölte: „Szükséges beszélni a lengyelekkel. Utasítottam a miniszterelnököt, hogy vegye fel velük a kapcsolatot.”

Minszk és Varsó között nagy a feszültség az ukrajnai háború miatti megosztottságukból fakadóan, mivel Lengyelország anyagilag és katonailag segíti Kijevet, míg Fehéroroszország Moszkva szövetségese.

A NATO-tag Lengyelország csütörtökön közölte, hogy „elrettentésként” mintegy tízezer katonát tervez telepíteni Fehéroroszországgal közös keleti határának védelmére.

Lukasenka szerint a lengyel kormány az október 15-i lengyelországi parlamenti választások előtt „a helyzet eszkalálására törekszik, hogy megmutassa, hadserege erős”.

A fehérorosz vezető valószínűtlennek tartotta, hogy a következő két hónapban olyan jelentős változások történnének Varsó álláspontjában, ami „számukra és számunkra is előnyös lenne”. „Sokat követelnek tőlünk (...), de mi ezt nem fogadhatjuk el, mert ellentétes volna az érdekeinkkel” – tette hozzá.

Bár azt is mondta, hogy „nyitott az együttműködésre”, Aljakszandr Lukasenka egyenesen azzal vádolta meg „az amerikaiakat, hogy felhasználják Lengyelországot az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus miatt amúgy is jelentős feszültség növelésére a térségben”.

Lengyelország nemrégiben figyelmeztetett a Fehéroroszország felől érkező provokációk veszélyére és a Wagner orosz zsoldoscsoport jelentette lehetséges veszélyre, miután a biztonsági magáncég Fehéroroszországba települt.

Varsó azzal is vádolja Minszket és Moszkvát, hogy a térség destabilizálása érdekében újabb migránsáradatot szervez az Európai Unióba.

Az ukrán rendőrség által közreadott felvétel civilekről és rendőrökről egy rakéta becsapódásának helyszínén, a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja városban, az orosz megszállás alatt álló zaporizzsjai atomerőmű közelében 2023. augusztus 10-én. A városvezetés egy ember haláláról és tizennégy sebesültről számolt be
Forrás: MTI/EPA/Ukrán rendőrség

A Wagner csatlakozott a fehérorosz egységekhez

A brit katonai hírszerzés szerint lehetséges, hogy a Wagner csapatok fehérorosz egységekhez csatlakoznak a lengyel határon.

Az ukrán állami polgári védelmi szervezet szerint 250 Wagner-katona hajtott végre manővereket a fehérorosz határváros, Breszt közelében, míg a fehérorosz hatóságok szerint a hadseregük egy Grodno melletti lőtéren gyakorlatozott.

Lehulló törmelék okozott károkat a kijevi robbanások után

Ma reggel Oroszország Kijevet támadta, a támadást a légvédelem sikeresen megakadályozta, azonban a támadás során keletkezett törmelék hullott le a városra.

Vitalij Klitschko polgármester a Telegramon azt írta:

Az egyik gyermekkórház területére hullott rakéta törmeléke mellett további két becsapódási helyet is találtak Kijev Obolon kerületében.

A Bogatyrska utcában megsérült egy magánház teteje.

Szintén Obolon egy roncsot fedeztek fel nyílt területen. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

Robbanások Kijevben

Reggel négy nagy robbanás történt Kijevben. Az ukrán légierő hivatalos Telegram-csatornája nem sokkal korábban figyelmeztetett a Kh-47M2 ballisztikus rakéták kilövésére.

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere ezt írta a Telegramon: "A városban robbanások hallatszódnak, maradjanak az óvóhelyeken, kérem!"

A város polgári hadserege azt mondta, hogy a rakétaelhárító rendszereik beindultak.

Drón miatt bezárták a moszkvai Vnukovo repülőteret

A RIA orosz állami hírügynökség Telegram csatornáján arról számolt be, hogy a moszkvai Vnukovo repülőteret ideiglenesen lezárták egy, a légtérben lévő drón miatt. A járatok egy részét a moszkvai légiközlekedési csomópont más repülőtereire irányították át.

Oroszország áttörte a védvonalakat Kupjanszknál

Vaszil Dandykin katonai szakértő kommentálta a Kupjanszk körüli helyzetet az Izvesztyija című lapnak adott beszélgetés során.

Dandykin szerint az Orosz Fegyveres Erők (RF Fegyveres Erők) katonái kiterjesztették a Kupjanszk körüli hídfőállást. A várostól északra több helyen is áttörték a kijevi védelmet. A szakértő elmondta, hogy az ukrán hatóságok bejelentették a lakosság evakuálását Kupjanszk körzetében.

Dandykin hozzátette, hogy a repülők és a tüzérség megkönnyítik a gyalogsági egységek mozgását.

Hatalmas veszteségeket szenvedett Ukrajna

Scott Ritter volt amerikai hírszerző szerint az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) hatalmas veszteségeket szenvedett az ellentámadás során. Ezt Stephen Gardner YouTube-csatornájának műsorában mondta.

A tiszt hozzátette, hogy az AFU megpróbálta áttörni az orosz védelmi vonalat, de Kijev akciói sikertelenek voltak. Az ukrán hadsereg fő problémája a szükséges katonai tapasztalat és a megfelelő készségek hiánya.

"Az ukránok messze nem a legjobb harcosok. Sokan azok közül, akiket a frontvonalra küldenek, csak 21 napos alapkiképzésen vesznek részt" - zárta szavait Ritter.

Joe Biden 13 milliárd dollárt kért a Kongresszustól Ukrajna támogatásához

A Fehér Ház 13 milliárd dollárt kér ukrajnai katonai támogatására, valamint 7,3 milliárd dollárt a külügyminisztériuma és nemzetközi fejlesztési ügynöksége számára, ami további humanitárius és gazdasági támogatást tenne lehetővé Ukrajna számára.

Tavaly novemberben az elnök 37 milliárd dollár ukrajnai támogatás jóváhagyását kérte a Kongresszustól, amely akkor ennél nagyobb összeget, 48 milliárdot szavazott meg. Az a keret mintegy 9 hónap alatt elfogyott, ugyanakkor a Biden-kormány szerint az ukrajnai ellentámadás további segítséget igényel, mert a harcok miatt a készletek nagyon gyorsan elfogynak. Júliusban John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs koordinátora úgy nyilatkozott, hogy a Fehér Ház nem habozik majd pótlólagos támogatásért a törvényhozáshoz fordulni, ha elfogy az idei évre szánt Ukrajna-keret.

Oroszország új szuperfegyvert fejlesztett

Oroszország "Zubilo" nevű pilóta nélküli páncélozott járművet fejlesztett ki támadócsoportjai számára. Számolt be a RIA Novosztyi a fejlesztő Remdizel JSC sajtószolgálatára hivatkozva.

Az ígéretes jármű további funkciói közé tartozik a lőszerszállítás, a rakomány és a sebesültek szállítása, valamint a rádiók és a quadrocopterek töltése.

A Remdizel újdonságait már idén bemutatják a "Army" nemzetközi fórumon. A Zubil mellett fejlesztés alatt áll a Titan páncélozott jármű - a légi csapatok, felderítők és különleges erők számára kifejlesztett védett jármű - is.

Korábban Szergej Sojgu védelmi miniszter felhívta a Remdiesel gyár vezetőségének figyelmét a gyártási ütem növelésének szükségességére. A vállalatnál tett látogatása során a tárcavezető megtekintette a páncélozott járműveket, különösen az MT-LB többcélú páncélozott személyszállító járművek korszerűsítésére szolgáló sort. "Most minden a terv szerint halad, valamivel a tervezettnél előrébb. Ha lesz rá lehetőség, növelni kell a tempót" - mondta Sojgu.

SOJGU, Szergej
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a kormány ülésén Moszkvában 2023. augusztus 10-én
Fotó: Dmitrij Asztahov / Forrás: MTI/AP/Szputnyik/Orosz kormány pool/Dmitrij Asztahov

Oroszország elfoglalt egy fontos ukrán stratégiai pontot

Az orosz hadsereg megrohamozta az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) egyik stratégiai fontosságú erődítményét a Donyecki Népköztársaság (DNR) területén lévő Marjinka közelében - írja a Lenta.ru

Információk szerint az orosz 5. lövészdandár katonái a Krasznogorovszkij bánya ellen hajtottak végre támadást. Sikerült elfoglalniuk a Krasznogorovka külterületén található stratégiailag fontos pontot.

Két drón próbálta éjszaka megtámadni Kurszkot

Két drón éjszaka próbálta megtámadni Kurszkot. Erről Roman Sztarovoit, a kurszki terület kormányzója számolt be Telegram-csatornáján.

A régió vezetője szerint mindkét drónt még az orosz régió fővárosának megközelítése közben semmisítették meg.

Egy halott, 16 sebesült Zaporizzsjában

Orosz rakéta csapódott be egy szállodába az ukrajnai Zaporizzsja városában csütörtök este, egy ember meghalt, 16 pedig megsebesült - közölték ukrán tisztviselők.
Jurij Malasko, Zaporizzsja kormányzója elmondta, hogy a 16 sérült között négy gyermek is van. Ez volt a második támadás Zaporizzsja ellen néhány napon belül. Két fiatal nő és egy férfi meghalt, kilenc másik ember pedig megsebesült egy szerdai orosz rakétatámadásban.

Megbénultak az oroszok Bahmutnál

Az ukránok visszafoglalták a Bahmut feletti magaslatokat, ezzel egyidejűleg bekerítették a városban lévő orosz csapatokat - közölte a kijevi védelmi miniszterhelyettes. Hanna Maliar a Guardiannek adott interjújában elmondta, hogy az orosz katonák már nem tudnak mozogni a keleti Donyecki területen fekvő Bahmut körül.

Magyarország segít

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 7749 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 8911 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 123 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Ukrán üzemeltető: közelebb a katasztrófához a zaporizzsjai atomerőmű

Az orosz megszállás alatt álló zaporizzsjai atomerőműben az éjjel megszűnt a 750 kilovolt feszültségű külső fővezeték áramellátása - közölte csütörtökön az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom állami vállalat.

"Ezt követően a nukleáris létesítményt át kellett kapcsolni az egyetlen rendelkezésre álló 330 kilovoltos tartalékvezetékre, amelynek lekapcsolása a külső áramellátás elvesztésével, azaz egy újabb teljes áramszünettel fenyeget" - figyelmeztetett közleményében a vállalat.

Az Enerhoatom szerint ebben az esetben a nukleáris és sugárbiztonságot fenyegető fő veszély az, hogy a zaporizzsjai atomerőmű négyes reaktorblokkja jelenleg úgynevezett forró leállás üzemmódban van, amelyet az oroszok az üzemeltetési engedély feltételeit megsértve alkalmaztak

- hangsúlyozta az állami cég. 

Tarasz Tkacs, az Enerhoatom megbízott ügyvezető igazgatója szerint, ha a külső áramellátás teljesen megszűnik, az erőmű fő keringető szivattyúi kikapcsolnak, és a reaktor "természetes keringető" üzemmódba kapcsol. Ebben az esetben sürgősen le kell hűteni - emelte ki.

A zaporizzsjai atomerőmű orosz megszállásának folytatódása, az, hogy a létesítményt illegitim és felkészületlen orosz vezetés irányítja, amely semmilyen felelősséget nem vállal a nukleáris és sugárbiztonságért, folyamatosan közelebb hozza az erőművet a katasztrófához

- figyelmeztetett az Enerhoatom.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában