Biztonságban

2023.08.07. 14:39

Orbán Viktor: jól teljesít az árvízvédelem (videó)

A súlyos esőzések miatt kialakult helyzetről egyeztetett a kormányfő az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetőivel.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója az Országos Műszaki Irányító Törzsnél (OMIT), ahol a kormányfő az elmúlt napok súlyos esőzései miatt kialakult árvízről egyeztetett 2023. augusztus 7-én

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az elmúlt napok súlyos esőzései miatt kialakult árvízről egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országos Műszaki Irányító Törzsnél (OMIT), ahol a szervezet vezetőivel együtt áttekintették a helyzetet – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

ORBÁN Viktor; LÁNG István
Orbán Viktor miniszterelnök (j) kezet fog Láng Istvánnal, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatójával  az Országos Műszaki Irányító Törzsnél (OMIT), 2023. augusztus 7-én
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / Forrás: MTI

A kormányfő meghallgatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) védelmi szervének jelentését az eddig elvégzett munkáról és a további feladatokról.

Megállapították:

az elmúlt években végrehajtott árvízvédelmi fejlesztések és az új létesítmények jól vizsgáztak, a szakemberek helyt állnak és képesek megvédeni az emberek biztonságát és vagyonát az árvizektől.

Orbán Viktor köszönetet mondott a munkájukért.

A kormányfő később egy videót is megosztott közösségi oldalán, amelyben megerősítette: 

a szakemberek kézben tartják a helyzetet.

A Dráván rekordvízállást mértek, a Mura hamarosan tetőzik

Országszerte folytatódnak a védekezési munkák, a vízügyes szakemberek nagy részét - csaknem száz embert - átvezényelték két folyó mellé, a Dráván rekordvízállást mértek, a Mura pedig hamarosan tetőzik – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) hétfő délután az MTI-vel.

A vízügyesek folyamatosan dolgoznak, és ha kell, az önkormányzatoknak is azonnal műszaki segítséget nyújtanak – írták.

A közlés szerint hétfő reggel a Dráván Őrtilosnál megdőlt a valaha volt legmagasabb vízállás. A vízügyes szakemberek továbbra is rugalmas védekezést alkalmaznak; több forgatókönyvvel kell készülniük, hiszen nemcsak a hidrológiai előrejelzés, hanem a külföldi tározók vízeresztése is befolyásolja az érintett folyókat.

Illusztráció
Fotó: Unger Tamás / Forrás: Vas Népe

Az előrejelzések szerint az utóbbi napok rendkívüli csapadékmennyiségét okozó ciklon várhatóan még keddig a térségünkben marad, de a korábbiakhoz hasonló mennyiségű csapadékra már nem kell számítani.

A Rába Szentgotthárdnál és Körmendnél a hétvégén megközelítette a valaha volt legmagasabb vízállást, most már mindkét szakaszon apad. A következő napokban a folyó a nyílt ártereken okoz majd elöntéseket, de lakott területeket közvetlenül nem fog veszélyeztetni. A szántóföldi elöntések miatt az alsó szakaszokon lassul majd az apadás. A rönöki és a rábagyarmati záportározókat a hétvégén üzembe helyezték, az azokban visszatartott árhullám így településeket nem öntött el – közölte az OVF.

A Mura vízállása Letenyénél hétfőn 14 órakor 547 centiméter volt, ez 7 centiméterrel marad el a valaha mért legmagasabb vízállástól. Estére várhatóan megérkezik a felsőbb szakaszokról egy úgynevezett ráfutó árhullám is, amely a korábbinál kisebb vízszintemelkedést okozhat. A tetőzés rekordértéket megközelítő vízállás mellett várható – írták.

A Dráva vízállása Őrtilosnál hétfőn 14 órakor 491 centiméter volt, ez a valaha mért legnagyobb vízállás felett van 15 centiméterrel, ott is tetőzés közeli értékeket mérnek a szakemberek ezekben az órákban. A Dráva Drávaszabolcsnál 14 órakor 422 centiméteres szintet ért el, és intenzíven árad. A településnél csütörtökön várható a tetőzés újabb rekordja, az eddigit, 596 centimétert 1972-ben mérték. Erre a védvonalak homokzsákos erősítésével és magasításával készülnek a vízügyes szakemberek.

A vízjárást továbbra is meghatározza a külföldi tározók üzemrendje. A Sajón lévő árhullám a folyó határszakaszán Sajópüspökinél vasárnap kora délután tetőzött, azóta lassú apadás kezdődött. A folyó középső szakaszán Sajószentpéternél a másodfokot meghaladó, de a harmadfokot el nem érő keddi tetőzés várható. Az árvízvédelmi készültségekkel érintett védelmi szakaszokon továbbra is a fokozatoknak megfelelő éjjel-nappali figyelő- és járőrszolgálatot tartanak a vízügyi igazgatóságok – részletezték.

A Rába, a Mura, a Dráva és a Sajó mentén több olyan település van, ahol az önkormányzat védekezik, mert nincs állami védvonal. Azokhoz a településekhez, amelyeknél a védelemvezető polgármester szükségesnek tartja, az OVF műszaki irányítót biztosít a védekezési feladatok és a szükséges erőforrások pontos meghatározása érdekében – írta közleményében a vízügyi főigazgatóság.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában