Nigeri válság

2023.08.04. 19:11

Szijjártó Péter: a Száhel-térségben folyamatosan romlik a biztonsági helyzet

A Száhel-térségben folyamatosan romlik a biztonsági helyzet, egyre távolabbinak tűnik Mohamed Bazoum elnök hivatalba történő visszatérése és az alkotmányos rend helyreállítása Nigerben - írta a külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán.

MW

Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Szijjártó Péter a bejegyzésében figyelmeztetett, minél több idő telik el, sajnos annál nagyobb a veszélye egy külső katonai beavatkozásnak, amely tragikus hatást gyakorolna az egész térség stabilitására és biztonságára.

Mindez pedig komolyan veszélyezteti az európai biztonsági helyzetet is, hiszen a Száhel-övezet így könnyen válhat újra tömeges migrációs hullámok forrásává - tette hozzá.

A mai napon telefonon egyeztettünk Josep Borrell-lel, az Európai Unió külügyi főképviselőjével, az Európai Bizottság alelnökével, akivel egyetértettünk, hogy európai biztonsági szempontból is kritikus fontosságú egy újabb katonai konfliktus kialakulásának elkerülése, egyúttal megerősítettük álláspontjainkat, mely szerint Bazoum elnököt tartjuk továbbra is Niger legitim vezetőjének

 - írta a külgazdasági és külügyminiszter.

Magyarország kiáll a megválasztott elnök és a helyzet békés rendezése mellett - szögezte le Facebook-bejegyzésében Szijjártó Péter.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában