Ukrán válság

2023.08.31. 05:58

Kihívója akadt Vlagyimir Putyinnak az elnökválasztáson (videó)

Élő közvetítésünk az orosz–ukrán háború 554. napjáról az MTI, az Origo, a Magyar Nemzet és a Mandiner hírfolyamából válogatva.

MW

Igor Girkin, a korábban önhatalmúlag kikiáltott "Donyecki Népköztársaság" volt védelmi minisztere a moszkvai városi bíróság üvegfalú ketrecében perének tárgyalásán 2023. augusztus 29-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Alekszandr Zemljanyicsenko

Indulni akar az orosz elnökválasztáson Igor Girkin, a donyecki szakadárok volt „védelmi minisztere”

Bejelentette indulási szándékát a jövőre esedékes orosz elnökválasztáson Igor Girkin, a donyecki szakadárok volt „védelmi minisztere” csütörtökön.

Katonai kérdésekben hozzáértőbbnek tartom magam a hivatalban lévő elnöknél és minden bizonnyal a védelmi miniszternél

– hangoztatta Girkin Telegram-csatornáján. 

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) korábbi ezredese, aki 2014 nyarán az ukrajnai szakadár Donyecki Népköztársaság „védelmi minisztereként” szolgált, úgy fogalmazott, hogy Vlagyimir Putyin államfő „túlságosan barátságos”. Girkin szerint Putyint nemcsak nyugati partnerei és a kijevi vezetés, de saját biztonsági és hírszerző szolgálatai, valamint a hadiipar képviselői is orránál fogva vezették. A donyecki szakadárok 52 éves volt tárcavezetője közölte, hogy Putyinnal ellentétben neki nincsenek „milliomos barátai”. Az Igor Sztrelkov álnéven is ismert katonai bloggernek több mint 730 ezer követője van a Telegramon. 

Júliusban az orosz hatóságok szélsőségre való felbujtás címén őrizetbe vették, és elítélése esetén öt év szabadságvesztés fenyegeti. Girkin ugyan támogatja az Ukrajna elleni orosz háborút, azonban nyilvánosan bírálja a moszkvai katonai vezetést.Távollétében Girkint életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a hágai kerületi bíróság,

mert felelősnek találták a malajziai utasszállító repülőgép Donyeck fölötti lelövéséért 2014 augusztusában. 

A férfi nem vett részt a bírósági tárgyalásokon, és kategorikusan tagadta bűnösségét.

Medvegyev kiszámolta: ilyen jövő vár Ukrajnára 

Dmitrij Medvegyev, az orosz védelmi tanács alelnöke Telegram-csatornáján azt fejtegeti, hogy számtani műveletek alapján Ukrajna hamarosan megszűnhet létezni, mint ország. 

Azt írja, az ország hivatalos demográfiai adatai szerint 2001-ben még 48,5 millióan éltek Ukrajnában, a háború kezdete előtt  viszont már 10 millióval kevesebben. 

Szerinte ezek a nem éppen kedvezőnek mondható adatok még szépítenek is a valóságon. Úgy véli, a Kijev által ellenőrzött területen valójában csak 19,7 millióan vannak. Medvegyev azt állítja, Kijevnek lassan nem lesz miből fenntartania magát, arra pedig pláne nem lesz erőforrása, hogy harcoljon.

Az ukrán jelentésekben egyre szembetűnőbb lesz a 404-es szám, a számítógépes hibakód, miszerint az emberek elmenekültek, az ország nem található

 – írja Medvegyev.

Moszkva nem lát új garanciákat a gabonaegyezmény helyreállításához

Oroszország továbbra sem lát új garanciákat a fekete-tengeri gabonaegyezmény helyreállításához – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter török hivatali partnerével, Hakan Fidannal csütörtökön Moszkvában tartott megbeszélését követően. Közös ajtótájékoztatójukon Lavrov azt hangoztatta, hogy 

a Nyugat zavarja az orosz gabona és műtrágyák fokozott exportját akadályozó problémák megoldását

Hozzá tette: 

Az ENSZ-illetékesek nem tudnak mit tenni, (...), és egyelőre minden az ígéretek szintjén marad.

Felidézte azt is, hogy a BRICS országcsoport (Brazília, Oroszország, India, Kína, Dél-Afrika) minapi csúcstalálkozóján volt alkalma szót váltania António Guterres ENSZ-főtitkárral a gabonamegállapodással kapcsolatos új javaslatairól. Mint mondta, Guterres kezdeményezése továbbra sem tartalmazott garanciákat, csak ígéreteket, hogy 

jobban és gyorsabban fognak igyekezni.

Ukrán katonai helikopterek zuhantak le bevetés közben, többen életüket vesztették

Lezuhant az ukrán légierő két harci helikoptere az ország keleti részében, a fedélzetükön tartózkodó hat katona életét vesztette – közölte csütörtökön az ukrán Állami Nyomozó Iroda. A közlemény szerint a két Mi-8-as helikoptert keddi bevetésük közben, Kramatorszk régióban érte baleset. A közleményben kiemelték, hogy 

a továbbiakban nagyobb figyelmet fordítanak a helikopterek állapotára és repülésre való felkészítésére.

Az ukrán légierőnek ez már a második balesete volt augusztusban; a múlt héten véletlenül összeütközött két L-39 típusú katonai kiképzőgép az ország északi részén, a fedélzetükön utazó három pilóta meghalt.

Az ukrán külügyminiszter szerint akik az ellentámadást kritizálják, szembeköpik az ukrán katonákat

Dmitro Kuleba ukrán külügyér a spanyolországi Toledóban tartott uniós külügyminiszteri találkozón nyilatkozott újságíróknak, számolt be róla a Guardian. 

Az ellentámadás lassú ütemének bírálata egyenlő azzal, mintha szembe köpnénk az ukrán katonákat, akik minden nap az életüket áldozzák fel, hogy előrehaladjanak és felszabadítsák az ukrán föld egyik kilométerét a másik után

– mondta Kuleba, aki így folytatta:

Azt ajánlom minden kritikusnak, hogy fogja be a száját, jöjjön Ukrajnába, és próbáljon meg felszabadítani egy négyzetcentimétert saját maga.

Rekordmennyiségű orosz LNG-t importált idén az EU

Drasztikusan növelték az orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) importját az európai országok – mutat rá egy friss iparági elemzés. 

Ezek a vásárlások csak az idei év első hét hónapjában több mint ötmilliárd euróval gazdagíthatták Vlagyimir Putyin Oroszországát.

Néhány hónappal az orosz invázió után Volodimir Zelenszkij azzal támadta a magyar kormányt, hogy a magyarok Oroszország háborúját finanszírozzák azzal, hogy blokkolják az orosz olajembargót, továbbá amiatt is háborgott, hogy a magyaroknak fontosabb az olcsó orosz olaj, mint az ukrán vér. Vajon emlékszik még ezekre a kijelentésekre, és most európai szövetségeseinek is nekimegy?

Kiderült ugyanis, hogy az Európai Unió tagállamai vásárolták fel az orosz cseppfolyosított földgáz (LNG) exportjának több mint felét az idei év első hét hónapjában 

– írja a Global Witness elemzése a Kpler adataira hivatkozva. Az erre a periódusra vonatkozó 22 millió köbméteres adat 40 százalékkal magasabb, mint a 2021 azonos időszakára vonatkozó 15 millió köbméter. 
A teljes cikk a Magyar Nemzet oldalán olvasható!

Dráma az ukrán–magyar határon: a pótkerék helyén próbált elbújni egy hadköteles férfi

Kreatív módon, az autója pótkerekének helyén bújt el egy hadköteles ukrán férfi, akit várandós felesége próbált átcsempészni a beregsurányi határon Magyarországra – adta hírül a Hír TV.

Miután a határőrök rájöttek a trükkre, a szituációhoz képest is meglehetősen furcsán viselkedtek: földre vetették magukat, a nő lefeküdt az autó elé, majd a lehetőséget kihasználva visszapattant a járműbe és megpróbált áttörni a határőrök kordonján.

A sorompót gyakorlatilag leszakította, de sikerült őt megállítani, így a magyar oldalt nem érte el az asszony. 

Az esetről készült videót 15 perc, 43 másodperctől tekintheti meg:

Lelőttek két ukrán helikoptert Donyeckben

Legalább hat ukrán katona meghalt két helikopter fedélzetén Kelet-Ukrajnában - közölte az ukrán hadsereg. A hadsereg közleménye szerint a katonák "küldetéseket hajtottak végre amikor meghaltak. Arra nem utaltak, hogy mi történt két, széles körben használt Mi-8-as helikopterrel kedden.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint az incidens Kramatorsk közelében történt, amely a Donyecki terület Bahmuttól nyugatra fekvő nagyvárosa. A két helikopter teljesen megsemmisült, a holttesteket pedig a helyszínen találták meg - tették hozzá.

Az orosz csapatok visszaverték az ukrán támadást Bahmutnál

Az ellenség demoralizálódott és visszavonult, halottait és sebesültjeit az erdőben hagyva - közölte az orosz védelmi minisztérium

Az orosz légi csapatok visszaverték az ukrán hadsereg támadását Bahmuttól nyugatra - közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium. Az orosz légideszant csapatok pilóta nélküli légi járművei észlelték az ukrán fegyvereseket az Bahmut városához közeli erdőben. Koordinátáikat továbbították a tüzérségi parancsnokságnak, és légi csapást mértek rájuk.

Az erdőben menedéket kereső ellenséges gyalogsági csoportot a rakétákkal célzottan semlegesítették. Az ellentámadási kísérletet az ukrán csapatok Bahmuttól nyugatra hajtották végre.

Újabb lelőtt drón Moszkvában, késnek a járatok 

A főváros polgármestere szerint ma reggel újabb drónt lőttek le moszkvában. Az orosz média szerint mintegy 40 járat késett Moszkva két fő repülőterén, Vnukovóban és Domogyedovóban.

Nem világos, hogy a járatok késése a dróntámadás közvetlen következménye volt-e, de a fővárosban a szokásos reakció a járatok felfüggesztése vagy törlése volt.

Ma a légvédelmi erők a Voszkreszenszkij kerületben megsemmisítettek egy Moszkva felé repülő drónt - közölte Szergej Szobjanyin a Telegramon.

Nem voltak áldozatok, sem károk.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a drónt a voszkreszenszkij kerület felett lőtték le. 

Tegnap hat orosz régiót támadtak drónok.

Németország újabb Leopard harckocsikat küldött Ukrajnának

Újabb Leopard harckocsikat és számos további járművet és hadianyagot küldött Németország Ukrajnának az orosz támadással szembeni védekezéshez - jelentették csütörtökön német hírportálok a szövetségi kormány tájékoztatása alapján.

A kormány honlapján vezetett kimutatás legutóbbi, szerda esti frissítése alapján Németország az eddigi tíz után további tíz Leopard A5 típusú harckocsival segíti az ukrán erőket. Az új szállítmány tartalmaz még a többi között egy TRML-4D típusú radarállomást - amelyből így már három üzemel Ukrajnában -, 16 Vector típusú felderítő drónt - amelyek száma 104-re emelkedett -, és az eddigi 42 után 4 további HX81 típusú harckocsiszállító járművet, valamint egy tábori kórházhoz szükséges teljes felszerelést és 13,1 millió lőszert kézilőfegyverekhez.

A kijevi vezetés az utóbbi időszakban elsősorban azt kérte a német kormánytól, hogy biztosítson a védekezéshez Taurus típusú nagy hatótávolságú rakétákat, hasonlóan a brit kormányhoz, amelytől már kaptak hasonló képességekkel rendelkező, Storm Shadow típusú rakétákat.

Ilyen fegyver azonban továbbra sem szerepel a német támogatási listán, és az ukrán kérés megosztja a koalíciót, a Zöldek és a liberálisok (FDP) támogatják a kezdeményezést, míg a szociáldemokraták (SPD) egyelőre nem tartják alkalmasnak a helyzetet arra, hogy Németország 400-500 kilométer hatótávolságú rakétákat adjon át Ukrajnának.

Ennek ellenére Németország így is a második helyen áll az Ukrajnát a legtöbb fegyverrel és egyéb harci felszereléssel támogató országok sorában az Egyesült Államok után, a szállítmányok összeértéke meghaladja a hétmilliárd eurót.

Újabb ukrán katonák kiképzését javasolja az EU

Josep Borrell, az EU vezető diplomatája szerdán kijelentette, hogy azt javasolja, hogy az év végéig 40 ezerre emeljék a blokk által kiképzendő ukrán katonák számát – írta meg a Politico.

A lap szerint az EU 2022 novemberében indított kiképzést ukrán katonák számára, amely programnak a kezdeti célja 15 ezer katona volt. Februárban ezt a célt megduplázták, és az év végéig 30.000 katonára emelték.

Ezt akarja most Borrell 40.000-re emelni.

A teljes cikket a Mandineren olvashatja el.

Több mint 19 ezren érkeztek szerdán Magyarországra

Magyarország területére 2023. augusztus 30-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 7281 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 12041 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 200 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Nem indul újra a NATO-főtitkári posztért Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár augusztus 30-án egy interjúban kijelentette, hogy mandátuma 2024 októtberi lejárta után nem indul újra a tisztségért. 

Ukrán dróntámadás volt az éjjel a Krímben

Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy a légvédelem augusztus 30-án éjjel két ukrán drónt lőtt le Brjanszk megye felett, valamint egy rakétát a Krím felett semmisített meg. 

A szerdai eseményekről itt olvashat:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában