Mikroadományok

2023.09.29. 11:40

Megtörte a csendet Karácsony pénzembere

Perjés Gábor önkormányzati képviselő több részletet is elárult a Magyar Nemzet kérdései nyomán arról, szerinte hogyan gyűlt össze a főpolgármester előválasztási kampányára félmilliárd forint. A lap hét pontban vizsgálta meg, hogy a mecénás állításai egybeesnek-e az eddig nyilvánosságra került tényekkel, hatósági és más információkkal.

MW

Perjés Gábor önkormányzati képviselő megtörte a csendet

Forrás: Magyar Nemzet

A korábban Bajnai Gordon köreihez is tartozó Perjés Gábor a Karácsony Gergely nevével fémjelzett 99 Mozgalom ügyvezetőjeként több mint félmilliárd forintot fizetett be 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között – nagyobb részben valutában – a szervezet OTP-nél vezetett számlájára – írja a Magyar Nemzet.
A főváros polgármesterének magyarázata szerint az irdatlan mennyiségű pénz mikroadományokból gyűlt össze, azaz azt a félmilliárdot sok-sok magánszemély adta össze apránként, anonim módon egy adománygyűjtő ládába dobva. 

Azonban a banki befizetések gyanút ébresztettek, ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozást indított: a hatóság előbb költségvetési csalás, utóbb pénzmosás miatt kezdett vizsgálódni. A sajtóban megjelent információk láttán az OTP belső vizsgálatot rendelt el és feljelentést tett magánokirat-hamisításra gyanakodva.

A botrány kirobbanásakor Perjés Gábor későbbre ígérte az események bemutatását, most pedig az aktuális önkormányzati ülés napján a Magyar Nemzet munkatársai szóra is bírták. 

Perjés Gábor a pénz eredetét firtató kérdésekre közölte, hogy az adományokat jegyzőkönyvek kíséretében kapta meg. Ezek az iratok tartalmazzák az elszámolás adatait is. Ugyanakkor nem kívánta megnevezni azokat a személyeket, akik az adománygyűjtő ládákat kezelték és azok tartalmát átadták neki.

A jegyzőkönyvekről az OTP világosan, egyértelműen fogalmazott a feljelentésében.

Felmerül a gyanú, hogy a 99 Mozgalom Egyesület által bankunk részére – forrásigazolás céljából – megküldött jegyzőkönyvek tartalma nem felel meg a valóságnak, ezáltal megtévesztették a bankot oly módon, hogy a befizetett összegek tényleges, valódi forrását nem jelölték meg, azt nem hozták a pénzintézet tudomására, ezáltal a bank nem tudott hitelt érdemlően meggyőződni a befizetett összegek valódi forrásáról.

Közlése szerint Perjés nem tudja, hogy az adománygyűjtő ládákat külföldről hozták-e haza vagy itthon gyűjtöttek bele. Azonban korábbi válaszában utalt arra, hogy Budapesten és vidéken végeztek gyűjtést, ekkor külföldi kalapozást nem említett.

Az OTP a jegyzőkönyvek vizsgálata során ebben a kérdésben is világosan fogalmazott. Az iratok alapján:

az adománygyűjtés alapvetően külföldön élő magyar személyektől történik egy kb. 30×30×30 cm nagyságú adománygyűjtő ládába.

A láda mérete is fontos kérdés. A Magyar Nemzet kérdéseire Perjés azt mondta: ha a hatóság kéri, be tud mutatni adománygyűjtő ládát, de a lap munkatársainak nem mutatta meg a dobozt. Mint mondta, nem hordja magával a nagy ládát.

Az OTP feljelentésében szereplő, „kb. 30×30×30 cm” méret messze nem nagy, erre a következtetésre jutott a bank is. 

Mint kiderült, a dobozba a Perjés-féle jegyzőkönyvek állítása szerint két-három ezer bankjegyet, egy esetben pedig 3811 (!) bankót préseltek be.

A feljelentés szerint viszont

a ládába a tetején található résen keresztül bankjegycsomagok nem helyezhetők el, ugyanakkor megállapítást nyert, hogy a behozott bankjegyek többsége – elsősorban az euróbankjegyek – újak voltak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak és összetapadtak (mintha a nyomdából kikerülve nem használták volna azokat).

 A bank álláspontja szerint a csomag típusú elhelyezés fizikailag kizárja a szóban forgó ládákba történő pénzek belehelyezését.

A teljes cikk IDE KATTINTVA olvasható!

 

Újabb fordulat: vizsgálódik a NAV Karácsony bizalmasának eltitkolt millió miatt

Már az adóhatóság is vizsgálódik Karácsony Gergely pénzemberének vagyonnyilatkozata miatt – tudta meg a Magyar Nemzet

A hazai baloldal egyik nagy botránya, a 99 Mozgalom ügyében indult nyomozáshoz csatolták azt a feljelentést, amit Karácsony Gergely bizalmasának vagyonnyilatkozata ügyében tett Tényi István – derült ki a Fővárosi Főügyészség lapnak adott válaszából.
A főváros polgármesterének bőkezű adományozója milliókat titkolhatott el

Tényi azután fordult költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása gyanújával az adóhatósághoz, hogy napvilágot látott, Karácsony Gergely párttársa trükközhetett a vagyonnyilatkozatával.

A párbeszédes önkormányzati képviselő ugyanis 2019 novemberében csak azt tüntette fel, hogy az Országgyűlés Hivatalában a Párbeszéd párt rendezvényszervezőjeként havi bruttó 235 ezer forintot keresett az önkormányzati képviselői tiszteletdíján felül. Csakhogy a politikus 2016 és 2019 között a Trafó Kortárs Művészetek Háza (röviden: Trafó) felügyelőbizottsági tagjaként, afféle politikai delegáltként évente közel egymillió forintot keresett, de ez a tétel mégsem szerepelt első önkormányzati vagyonnyilatkozatában. 

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT OLVASHATÓ!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában