Illegális bevándorlás

2023.10.08. 07:49

A brüsszeli migrációs paktum egy újabb meghívólevél Európából a bevándorlóknak

A Magyar Nemzet a néhány nappal ezelőtt Spanyolországban elfogadott új migrációs paktum kapcsán kérdezte a Migrációkutató Intézet vezető elemzőjét.

MW

Afrikából Európába igyekvő 120 illegális bevándorló érkezik csónakon a Kanári-szigetekhez tartozó Tenerifén fekvő Los Cristianos kikötőjébe 2023. október 6-án

Forrás: MTI/EPA/EFE

Fotó: Ramon De La Rocha

„A migrációs paktum elfogadása egyértelműen ösztönzőleg hat majd az elindulni vágyókra: ez egy újabb meghívólevél Európából a bevándorlóknak, amely további halálozást is jelent. Minél többen indulnak el, annál többen fulladnak bele a Földközi-tengerbe” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Vargha Márk, a Migrációkutató Intézet vezető elemzője, akit a néhány nappal ezelőtt Spanyolországban elfogadott új migrációs paktum részét képező vészhelyzeti rendelkezésekről kérdeztünk.

Mint ismert, az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő Spanyolország tájékoztatása szerint a 27 tagállam nagykövetei megállapodtak az új migrációs paktum részét képező vészhelyzeti rendelkezések kapcsán. 

Magyarország és Lengyelország a rendelkezés ellen szavazott, míg Ausztria, Csehország és Szlovákia tartózkodott a szavazáson. 

Afrikából Európába igyekvő 120 illegális bevándorló érkezik csónakon a Kanári-szigetekhez tartozó Tenerifén fekvő Los Cristianos kikötőjébe 2023. október 6-án
Fotó: Ramon De La Rocha / Forrás: MTI/EPA/EFE

„A kapacitásokról szóló rendelkezés szerint az unióban egy időben 30 ezer menedékkérelem fogadására alkalmas kapacitásnak kell lennie. Ez azt jelenti a migránsok vagy az embercsempészek számára, hogy az unió 30 ezer menekültkérelmet el tud bírálni egy időben: ez már egy húzóerő. Másrészt a szolidaritásról szóló rendeletben a szétosztásra szintén létezik egy 30 ezres szám. Mindez azt üzeni Afrikába és Ázsiába, hogy gyertek, mert lesz helyetek az unióban” – részletezte Vargha Márk. 

A kutató szerint

ez a 30 ezres szám nevetséges annak fényében, hogy csak idén 330 ezren érkeztek Európába.

Annak, aki nem fogadja be a ráosztott migránsokat, 22 ezer euró (nagyjából 8 millió forint) büntetést kell fizetnie minden migránsért vagy alternatív szolidaritási lehetőséget nyújthat a kiszabott értékben. Az elemző ezzel kapcsolatban elmondta: amennyiben Magyarország nem fogad be menedékkérőket, és az Európai Bíróságon sem tudja megvédeni az igazát, akkor az unió szankcionálni fogja. 

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Hidvéghi Balázs: a migráció Európa egyik legnagyobb kihívásává vált

Ami évek óta a problémát jelenti, az a kötelező áthelyezések, a migránskvóták kérdése - mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában az európai uniós migrációs paktummal kapcsolatban.

A politikus szerint a fő kérdés, hogy ki és hol dönt ezekben az ügyekben. Míg ők ragaszkodnak ahhoz, hogy Magyarország, a magyar kormány, a magyar parlament legyen az, a migrációs paktum az Európai Bizottság kezébe adná a döntés jogát, így a brüsszeli bürokraták határoznának a magyarok életét hosszú időre befolyásoló kérdésről.   

Hidvéghi Balázs kiemelte, hogy újabb háromoldalú megbeszélések várhatók az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament között, lesz parlamenti vita és szavazás is, és akár el is fogadhatnak egy olyan csomagot, amely nyíltan szembe megy a tagállami érdekekkel. Hozzátette, hogy Magyarország és Lengyelország többször is a paktum ellen szavazott, míg a csehek, a szlovákok és az osztrákok tartózkodtak, vagy szintén ellene szavaztak.   

HIDVÉGHI Balázs
Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője sajtótájékoztatót tart a Képviselői Irodaházban
Fotó: Kovács Attila / Forrás: MTI

A fideszes politikus hozzátette, hogy a migrációs paktumot minősített többséggel elfogadtathatják, ami súlyos probléma, hiszen az a társadalom széles rétegeit érinti, épp ezért nem lenne szabad nem egyhangú döntéssel határozni az ügyben.   

Az illegális bevándorlás Európa egyik legnagyobb kihívásává vált. A magyar határon fokozódó migrációs nyomásra határozott határvédelemmel és politikai akarattal, a kibocsátó országokkal történő megállapodásokkal lehet válaszolni 

- mondta, utalva a szír beáramlás kapcsán Recep Tayyip Erdogan török elnökkel kötött megállapodásra.   

Ugyancsak "nagyon fontos stabilizálni a balkáni régiót, és a térség azon országait, amelyek még nem az EU tagjai, fel kell venni az unióba, mert ezáltal könnyebb lesz a térség védelme, az együttműködés" - jelentette ki.   

Több államban látható, hogy hosszú távon mekkora problémát okoz a migráció, társadalmi feszültségekben, a közbiztonság romlásában - mondta, utalva arra: a legutóbbi hírek szerint Svédországban a hadsereg bevetése is felmerült a kormány részéről, mert a rendőrség már nem elég ahhoz, hogy fenntartsa a rendet Stockholmban, Uppsalában vagy Malmőben. Franciaországban is állandó téma a közbiztonság romlása, 238 új csendőrőrsöt hoznak létre, láthatóan kezelhetetlenné válik a probléma - mondta.   

"Nem szabad megengedni azt, hogy Magyarország és a közép-európai térség erre az útra lépjen" - szögezte le.   

Hidvéghi Balázs szerint az Európai Parlamentben uralkodó hangnem lehetetlenné teszi az észszerű vitát. Erre példa, hogy "Charlie Wilmers svéd képviselőt, aki a robbantásokban, merényletekben, migránsok közötti összecsapásokban megsérült áldozatok neveit sorolta, több baloldali képviselő egyszerűen kinevette" - mondta a fideszes politikus.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában