Izraeli–palesztin konfliktus

2023.10.12. 05:40

Hamász-tisztségviselő: hónapokig tartott a támadás előkészítése (videó)

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Sűrű fekete füst tör a magasba egy izraeli légitámadást követően Gázában 2023. október 11-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Mohamed Szaber

Osztrák külügyminisztérium: további két osztrák-izraeli kettős állampolgár vesztette életét

 További két osztrák-izraeli kettős állampolgár vesztette életét a Hamász iszlamista szervezet támadása nyomán Izraelben - közölte csütörtökön este az osztrák külügyminisztérium. 

A közlemény szerint 

"a Hamász Izraellel szembeni brutális terrorjának estek áldozatul".

 A tárca részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak. 

A minisztérium ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem az eltűntként számon tartott két osztrák-izraeli kettős állampolgárról van szó, akik sorsáról továbbra sincs hitelt érdemlő információjuk. 

A minisztérium szerdán egy osztrák-izraeli kettős állampolgár haláláról számolt be.

Hamász-tisztségviselő: hónapokig tartott a támadás előkészítése

A Hamász hónapokig készítette elő nagyszabású támadását Izrael ellen - közölte a radikális iszlamista szervezet libanoni száműzetésben élő egyik magas rangú tisztségviselője csütörtökön. 

Ali Baraka a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: 

a támadás időpontjáról csak kevés Hamász-vezetőnek volt tudomása. 

"Hónapokig tartott a művelet előkészítése. Eddig sikerült elérnünk, amit akartunk. Később fogolycserét szeretnénk kikényszeríteni" - ismertette. 

Baraka hozzátette, hogy

 a közvetett tárgyalások a foglyok szabadon engedéséről csak egy tűzszünetet követően indulhatnak meg. 

A Hamász-tisztségviselő szerint fegyvereseiknek október 7-én sikerült támadást indítaniuk több mint ötven ellenőrzőpont és település ellen. 

"Az ellenállás (a Hamász) a térségben elfoglalt katonai ellenőrzőpontokat és a cionisták hadserege gázai hadosztályának parancsnokságát, miközben túszul ejtett nagyszámú tisztet és katonát ebből a hadosztályból" - fűzte hozzá. 

Baraka szerint az izraeli hadsereg most bosszút áll a palesztin népen egy "megsemmisítő háborúval".

 Leszögezte, hogy a Gázai övezetben élő palesztinok nem félnek az izraeli szárazföldi beavatkozástól. 

Úgy fogalmazott, hogy a Gázai övezet lesz "az izraeli hadsereg temetője". 

"A Hamász mozgalom nem elszigetelt. Az arab és muszlim nemzetek, valamint a világ szabad népeinek része vagyunk. Nemzeti felszabadítási mozgalom vagyunk, amely földünk és szent helyeink felszabadításáért, valamint a palesztin menekültek hazájukba való visszatéréséért harcol" - jelentette ki. 

A szövetségeseikre - a libanoni síita Hezbollahra és Iránra - tett utalással figyelmeztetett, hogy amennyiben Izrael megpróbálja megrohamozni a Gázai övezetet, a Hamász nem lesz egyedül. 

Az Európai Unió, az Egyesült Államok és Izrael által is terrorszervezetnek minősített szervezet tagjai Baraka szerint felkészültek egy hosszan tartó konfliktusra. 

"Van elegendő fegyverünk és felszerelésünk, hogy ellen tudjunk állni a megszálló erőknek" - hangoztatta a Hamász illetékese. 

Baraka szerint a Hamász legyőzte az izraeli hadsereget, az "papírtigrisnek" bizonyult. 

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, ahol több mint 1300 embert meggyilkoltak, a sebesültek száma mintegy 5600, és további körülbelül 150 embert elraboltak, túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen indított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma meghaladta az 1400-at, a sebesülteké pedig a 6000-et.

Palesztin gyerekek mondják el, hogy mit tennének a zsidókkal (videó)

Az X-en fellelhető egy videó, amiben feltehetően kilenc és tizenkét év közötti, palesztin gyerekek beszélnek arról, hogy milyen embertelen dolgokat terveznek végrehajtani most vagy akár nagyobb korukban az izraelieken – vette észre a Mandiner.

„Most készen állok arra, hogy öngyilkos merénylő legyek” – mondta az egyik gyerek. A Hamász által irányított militáns oktatás „gyümölcse” a további megszólalásokban is tetten érhető:

Allah segítségével az ISIS-ért, az Iszlám Államért fogok harcolni. Kész vagyok leszúrni zsidókat és áthajtani rajtuk autóval

 – mondják egymást felváltva a videón. Majd tovább ecsetelik: „Folyamatosan le kell szúrnunk őket, át kell hajtanunk rajtuk, mert a zsidók leszúrása és megölése méltóságot ad a palesztinoknak.”

Macron: Franciaország mindent megtesz a francia túszok kiszabadításáért

Franciaország mindent megtesz azért, hogy a Hamász iszlamista palesztin szervezet által Izraelben elrabolt francia állampolgárságú túszok épen és egészségesen hazatérhessenek otthonaikba – jelentette ki Emmanuel Macron államfő csütörtök este ünnepélyes televíziós beszédében.

A köztársasági elnök elmondta: 13-ra emelkedett a Hamász szombaton indított terrortámadásában meghalt franciák száma, s további 17 franciáról, köztük négy gyerekről nincs hír, őket feltételezhetően elrabolták.

A francia elnök a Hamász Izrael elleni támadását a „gyilkos vak gyűlölet” és „az abszolút kegyetlenség elszabadulásának” nevezte.

Mi saját tapasztalatainkból tudjuk, hogy semmi sem igazolhatja a terrorizmust" - hangsúlyozta. "A Hamász terrorista mozgalom, Izrael népének elpusztítását és halálát akarja

– tette hozzá a francia elnök, aki szerint "mindez egy terroristák által egy nemzet ellen indított háború".

Az Izrael színeivel megvilágított Eiffel-torony az országot támogató tüntetésen Párizsban 2023. október 9-én
Fotó: Michel Euler / Forrás: MTI/AP

Franciaország osztja Izrael gyászát

– mondta Emmnauel Macron, megerősítve, hogy a zsidó államnak joga van megvédeni magát. 

A francia elnök „erős és igazságos válaszra” kérte Izraelt, „célzott módon”, „a civil lakosság megóvásával”.

Horvát államfő: Izraelnek joga van az önvédelemhez, de nincs joga a megtorláshoz

Izraelnek joga van az önvédelemhez, de nincs joga a megtorláshoz és a mészárláshoz - mondta Zoran Milanovic horvát államfő csütörtökön újságíróknak Zágrábban.

A horvát elnök emlékeztetett arra, hogy amikor a Hamász megtámadta Izraelt, ő elítélte a gyilkosságokat, sőt kifejezte „mélységes undorát”. A Gázai övezet ellen elindított izraeli hadművelet kapcsán ugyanakkor elmondta: 

„Izraelnek abszolút joga van az önvédelemhez, de ez a jog nem foglalja magában a bosszút és a civilek lemészárlását”.

Brdo-Brijuni Process meeting ends in North Macedonia
Zoran Milanovic horvát elnök sajtótájékoztatót tart Szkopjéban, Észak-Macedóniában, 2023. szeptember 11-én
Fotó: Furkan Abdula / Forrás: AFP

Szolidaritása jeléül a horvát külügyminisztérium kifüggesztette épületére az izraeli zászlót. Ezzel kapcsolatban Milanovic kifejtette: más országok zászlajának nincs helye Horvátországban. Kivételként említette a szigorúan szabályozott helyzeteket, így a kisebbségek, valamint az Európai Unió és a NATO zászlaját.

Egyetlen Izraellel ellenséges ország vagy szervezet sem próbálhatja meg kihasználni a jelenlegi helyzetet

Egyetlen Izraellel ellenséges nemzet vagy szervezet sem próbálhatja meg kihasználni az Izraelben kialakult jelenlegi helyzetet, vagy azt, ha esetleg a konfliktus súlyosabbá válik - hívta fel a figyelmet Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön Brüsszelben a szövetséges országok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozását lezáró sajtótájékoztatóján.

A közel-keleti helyzet most nagyon nagy kihívást jelent, és természetesen mindig fennáll annak a veszélye, hogy az Izraellel ellenséges nemzetek vagy szervezetek megpróbálnak előnyt kovácsolni ebből, például a libanoni Hezbollah vagy Irán

– mondta, hozzátéve hogy az Egyesült Államok már katonai erőket telepített a térségbe, hogy megakadályozza a feszültségek fokozódását.

STOLTENBERG, Jens
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek második napi ülése után Brüsszelben 2023. október 12-én
Fotó: Olivier Matthys / Forrás: MTI/EPA

 A NATO-főtitkár elmondta, hogy Izraelnek joga van megvédeni magát, de a konfliktus kibontakozása során a civilek védelme alapvető fontosságú. Mint mondta, 

vannak háborús szabályok, sok szövetséges az arányos válaszlépéseket hangsúlyozta, ugyanakkor nagyon világosan elítélték a brutális atrocitásokat és az erőszakot, amelyekért a Hamász a felelős.

Hangsúlyozta, hogy 

a NATO mint szervezet „közvetlenül nem érintett” a konfliktusban, de fontosnak nevezte, hogy a védelmi miniszterek foglalkoztak a helyzettel tanácskozásuk során.

A palesztin elnök és a jordániai király a gázai válság enyhítésére szólított fel

A Gázai övezetben kialakuló humanitárius válság enyhítésére és a civilek védelmére szólított fel csütörtökön Mahmúd Abbász palesztin elnök és II. Abdalláh jordániai király Ammánban. A felek egyúttal azt vetették Izrael szemére, hogy kollektíve bünteti a palesztinokat.

ABBÁSZ, Mahmúd
Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2023. június 15-én
Fotó: Jade Gao / Forrás: MTI/EPA/AFP pool

Abbász a WAFA palesztin hírügynökség által közzétett felhívásában a palesztin nép elleni „mindennemű erőszak” azonnali leállítására szólított fel, egyúttal elítélte az erőszakot, bármelyik fél részéről követik is el. Hangsúlyozta: 

a civilek elleni atrocitásokat a nemzetközi jog mellett a vallás és az erkölcs is tiltja.

Az Abbász vezette Fatah mozgalom 2006-ban, a legutóbbi palesztin parlamenti választásokon vereséget szenvedett a Hamásztól, azóta a két szervezet szemben áll egymással.

Ugyancsak csütörtökön 

a jordániai belügyminisztérium biztonsági okokra hivatkozva betiltott a palesztinokkal szimpatizáló mindenféle megmozdulást az ország Izraellel közös határához közeli térségében. 

A tárca hangsúlyozta: a régió biztonságát a hadsereg felügyeli.

A Hamász támadása miatt a jordániai hatóságok lezárták Ciszjordániába vezető Allenby-hidat (Husszein király-híd) a forgalom elől.

A 10,9 milliós királyságban sok palesztin él, a hatóságok pedig nem először tiltanak be tüntetéseket az ország Izraellel szomszédos térségeiben, és előfordult, hogy a tilalmat megszegőket könnygázzal oszlatták szét.

A Közel-Keleten a héten már több tömegtüntetést tartottak a palesztinok oldalán, Jordánia mellett hasonló megmozdulások voltak Irakban, Szíriában, Bahreinben és Libanonban is.

Európa-szerte zsidógyűlölő tömegek tüntettek (videó)

A szombati, Izrael elleni támadást követően a legtöbb nyugat-európai ország vezetője támogatásáról és együttérzéséről biztosította Izraelt. Több országban azonban – köztük Franciaországban, Angliában és Németországban – nyilvános tüntetést tartottak Palesztina mellett és Izrael ellen. 

Ezek a tüntetések nem egyszer erőszakos összecsapásokká fajultak. Lyonban például könnygázzal oszlatta fel a rendőrség a palesztinbarát tüntetést.

Németországban több városban is szerveztek zsidóellenes tüntetést  a muszlim bevándorlók. A Berlin utcáin demonstrálók például egy X-en megosztott videó tanúsága szerint azt kiabálták: „Mocskos zsidók!”

A Magyar Nemzet teljes cikkét ITT olvashatja el.

Gyakorlatilag a zsidók kiirtását tűzi ki célul a Hamász legfontosabb dokumentuma

Az interneten több feldolgozás és kommentár kering a Hamász alapító okiratáról, ezekbe beleolvasva pedig kétséget kizáróan ki is rajzolódik a dokumentum íróinak és követőinek szellemisége.

Beszédes, hogy már rögtön a preambulum így indít:

Izrael létezni fog és továbbra is létezni fog mindaddig, amíg az iszlám el nem pusztítja, ahogyan másokat is kipusztított előtte.

Az antiszemita hergelést aztán hosszasan folytatja a dokumentum: „Az ellenségek régóta mesterkednek... és hatalmas és befolyásos anyagi vagyont halmoztak fel. Pénzükkel átvették az irányítást a világ médiája felett... Pénzükkel forradalmakat kavartak a világ különböző részein. Ők álltak a francia forradalom, a kommunista forradalom és a legtöbb forradalom mögött, amelyekről hallunk... Pénzükkel titkos szervezeteket hoztak létre – mint például a szabadkőművesek, a Rotary klubok és az oroszlánok -, amelyek az egész világon terjednek, annak érdekében, hogy hogy elpusztítsák a társadalmakat és megvalósítsák a cionista érdekeket... Ők álltak az első világháború mögé... és megalakították a Népszövetséget, amelyen keresztül uralhatták a világot. Ők álltak a második világháború mögött, amelyen keresztül hatalmas anyagi haszonra tettek szert. . Sehol nem folyik háború anélkül, hogy ne lennének benne az ujjuk.”  (22. cikkely)

A Mandiner teljes cikke ITT olvasható el.

Iráni külügyminiszter: a Gázai övezet ostromával Izrael népirtást akar elkövetni

Népirtásnak nevezte csütörtökön az iráni külügyminiszter az izraeli kormány azon döntését, miszerint tovább szigorítja a Gázai övezet blokádját, ahova egyebek között már nem továbbít semennyi villamos áramot, és nem enged bejutni élelmiszert.

Hoszein Amirabdollahián, akit az iráni állami televízió idézett, leszögezte: a Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vezette kormány azzal, hogy 

elvágja a Gázai övezet víz- és áramellátását, illetve nem engedi be a területre az egészségügyi eszközöket és az élelmiszert, gyakorlatilag az ott élők elleni „népirtást” hajt végre.

A háború, amelynek ma tanúi vagyunk, nem pusztán a Hamász elleni háború, ezt a háborút a cionisták az összes palesztin ellen vívják

- mondta.

AMIRABDOLLAHIÁN, Hoszein
Hoszein Amir-Abdollahián iráni külügyminiszter Teheránban 2023. szeptember 3-án.
Fotó: Abedin Taherkenareh / Forrás: MTI/EPA

A héten korábban Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője üdvözölte és „pusztító földrengésnek” nevezte a Hamász Izrael elleni támadását, ám leszögezte: Irán nem vett részt az akcióban, és nem is tudott róla előtte.

A göteborgi zsidó gyülekezet a vallási hovatartozásuk elrejtésére szólította fel a tagjait

A göteborgi zsidó gyülekezet egy e-mailben arra kérte a tagjait, hogy a vallásukat semmiképpen se nyilvánítsák ki a nyílt utcán. A gyülekezet tagjainak küldött levélben azt írták:

Arra kérünk mindenkit, hogy hagyja otthon a zsidó szimbólumait, például a Dávid-csillagot és a kipát.

A héberül beszélőket pedig arra is felszólították, hogy ne beszéljék a nyelvet nyilvános helyeken, ugyanis az egyházközösség szerint nagy a kockázata annak, hogy a helyzet a következő napokban tovább súlyosbodhat.

Mindeközben egyre több Svédországban készült videón látható, hogy arabok ünnepelnek a svéd utcákon, és örömüket fejezik ki az izraeli állampolgárok lemészárlásával kapcsolatban. Egy göteborgi tüntetésen a tömeg azt skandálta, hogy lemészárolják a zsidókat.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el.

Benjámin Netanjahu megköszönte Antony Blinkennek Washington támogatását a Hamásszal szemben

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megköszönte Antony Blinken amerikai külügyminiszternek Izrael Egyesült Államok általi támogatását az iszlamista Hamász terrorszervezet támadásával szemben – olvasható a közös nyilatkozatban, amelyet négyszemközti jeruzsálemi találkozójuk után adtak ki.

A Hamász tetteivel megmutatta, hogy a civilizáció ellensége: fiatalok lemészárlása egy szabadtéri zenei fesztiválon, egész családok kiirtása, szülők meggyilkolása gyerekeik szeme láttára, gyerekeké a szüleik szeme láttára, emberek élve elégetése, lefejezése és sok ember elrablása, köztük gyerekeké

– mondta Netanjahu.

„Biden elnöknek teljesen igaza van, amikor ezt öncélú gonoszságnak nevezi. A Hamász maga az Iszlám Állam (nevű dzsihadista szervezet), és ahogy az Iszlám Államot felszámolták, úgy a Hamászt is szét kell zúzni”

– tette hozzá. 

Köszönjük Amerika, hogy Izrael mellett állsz ma, holnap és mindig

– zárta szavait a kormányfő.

Blinken kijelentette, hogy aki békét akar, annak el kell ítélnie a Hamászt. Hangsúlyozta, hogy kormánya Izrael mellett áll, és azon dolgozik, hogy a Gázába elhurcolt túszokat kiszabadítsák.

Azt az üzenetet hozom Izraelnek, hogy noha elég erős lehet magában is önmaga megvédéséhez, amíg Amerika létezik, soha, de soha nem kell ezt egyedül tennie. Mindig ott leszünk mellette

– mondta.

Továbbra is szorosan együttműködünk Izraellel, hogy biztosítsuk a Hamász által elrabolt férfiak, nők, gyermekek és idős emberek kiszabadítását. Igyekszünk megakadályozni, hogy a konfliktus továbbterjedjen a régióban

– tette hozzá Blinken.

NETANJAHU, Benjámin; BLINKEN, Antony
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök (j) és Antony Blinken amerikai külügyminiszter sajtóértekezlete a védelmi minisztérium tel-avivi épületében 2023. október 12-én
Fotó: Jacquelyn Martin / Forrás: MTI/AP pool

Tudjuk, hogy a Hamász a palesztinok jólétének elősegítése helyett kemény kézzel uralkodik rajtuk, és a rendelkezésére álló erőforrásokat alagutak építésére és rakéták előállítására fordítja

– mondta az amerikai külügyi tárca vezetője.

A Hamász célja Izrael elpusztítása és zsidók meggyilkolása - jelentette ki Blinken. 

Egyetlen ország sem tűrné el állampolgárai lemészárlását, és nem térne vissza olyan feltételekhez, amelyek ezt lehetővé tették. Izrael joga és kötelessége megvédeni magát, és gondoskodni arról, hogy ez többé ne fordulhasson elő

– mondta a diplomata.

Blinken is az Iszlám Állam legrosszabb atrocitásaihoz hasonlította a Hamász kegyetlenségét és embertelenségét. Elmondta, hogy nemcsak amerikai külügyminiszterként, hanem zsidóként is érkezett Izraelbe. Beszélt arról, hogy nagyapja az oroszországi pogromok elől menekült el, nevelőapja pedig a náci Németország Lengyelországban működtetett megsemmisítőtáborainak volt a túlélője.

Legkevesebb huszonöt az amerikai halálos áldozatok száma

Az Izraelben kitört háborús konfliktus során meghalt amerikai állampolgárok száma legkevesebb 25-re növekedett – közölte Anthony Blinken külügyminiszter csütörtökön Izraelben, Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A politikus úgy fogalmazott, hogy saját maga személyesen is átérzi és érti „azt a szívszaggató visszhangot, amelyet a Hamász mészárlása az Izraelben, vagy bárhol máshol élő zsidók számára hozott”.

Hozzátette, nemcsak külügyminiszterként utazott Izraelbe, hanem zsidó emberként, akinek családi múltjában is szerepel a holokauszt.

Izrael légicsapást mért a damaszkuszi és az aleppói repülőtérre

Légitámadás érte csütörtökön a damaszkuszi és az aleppói repülőteret, mindkét helyen ideiglenesen leállították a forgalmat – jelentette a SANA szíriai állami hírügynökség, Izraelt téve felelőssé a támadásért.

A katonai forrásokra hivatkozó bejelentés szerint a támadás 

csupán Izrael kétségbeesett kísérlete, hogy elterelje a figyelmet a Gázai övezeti palesztinok ellen elkövetett bűneiről, illetve a Hamász akciója miatt elszenvedett károkról.

A két repülőteret - melyek Szíria legfontosabb légikikötői – korábban már érték légitámadások, amelyek miatt működésük egy időre akkor is leállt.

Izrael az utóbbi években számos légicsapást mért szíriai célpontokra, a hadsereg, valamint a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők, köztük a libanoni Hezbollah síita szervezet hadállásai ellen. Bár a támadásokról szóló híreket az izraeli hadsereg rendszerint nem kommentálja, az izraeli vezetés többször leszögezte: 

mindent megtesz azért, hogy Irán ne vethesse meg a lábát Szíriában, különös tekintettel a Golán-fennsík térségére.

A csütörtöki az első, szíriai célpontokat érő izraeli légicsapás a Hamász iszlamista szervezet múlt heti támadása óta.

Evakuálásra szólít fel Izrael

A Gázai övezet lakosai közül többen is arról számoltak be, hogy Izrael a repülőgépekből kidobott röpcédulákkal figyelmezteti a helyi lakosságot arra, hogy hagyják el a területet. Szerintük a papírokon kiemelik, hogy bárki, aki a Hamász terroristái közelében tartózkodik, veszélyben van. Az izraeli hatóságok emellett arról is beszámoltak, hogy figyelmeztetik a lakosokat, mielőtt bizonyos területekre légi csapást mérnek.

Sebesültet visznek a romok között palesztin férfiak egy izraeli légitámadás után a Gázai övezet déli részén fekvő rafahi menekülttáborban 2023. október 12-én
Fotó: Hatem Ali / Forrás: MTI/AP

Egyiptom humanitárius segítséget sürget Gáza számára

Az egyiptomi elnök csütörtökön humanitárius segítségnyújtást sürgetett a Gázai övezetben élő palesztinok számára, és egyúttal hangsúlyozta, hogy Egyiptom továbbra is igyekszik megakadályozni a helyzet eszkalálódását, amely destabilizálhatná a régiót.

Egyiptom közölte, hogy meg akarja könnyíteni a segélyek eljuttatását a rafahi átkelőn keresztül, ugyanakkor jelezte: elutasítja, hogy a Gázában élőket délre kényszerítsék a határon át.   

Abdel Fattáh esz-Szíszi elnök Rishi Sunak brit kormányfővel folytatott telefonbeszélgetésekor hangsúlyozta annak fontosságát, hogy garantálják a Gázai övezetben élő palesztinok rendszeres humanitárius segítséghez jutását - közölte az elnök hivatala.   

Szíszi a közlemény szerint arról is tájékoztatta a brit kormányfőt, hogy Egyiptom folytatja erőfeszítéseit a nyugalom helyreállítására, és a további vérontás elkerülésére, mivel annak további ártatlan emberek fizetnék meg az árát, és a következmények az egész régióra kiterjednének.   

Mindeközben az egyiptomi külügyminisztérium közleményben leszögezte: nincs szó arról, hogy lezárták volna a rafahi átkelőt, amelynek működése csupán a palesztin oldalt érő izraeli támadások miatt állt le.   

A tárca egyúttal felszólította az izraeli hadsereget, hagyjon fel a támadásokkal, az átkelőn keresztül ugyanis biztosítani lehet a segélyszállítmányok Gázai övezetbe jutását.     

Kairó emellett felszólította a többi országot és nemzetközi szervezeteket, hogy amennyiben segélyszállítmányokat küldenének a mintegy 2,3 millió lakosú övezetbe, azokat az egyiptomi Észak-Sínai tartományban lévő el-Arís repülőterére küldjék.   

Izraeli légitámadásban megsebesült gyermek a gázai as-Sifa kórházban 2023. október 12-én
Fotó: Ali Mahmúd / Forrás: MTI/AP

Szóvivő: az izraeli hadsereg nem szőnyegbombázza a Gázai övezetet

Az izraeli hadsereg nem szőnyegbombázza a gázai övezetet - közölte Richard Hecht katonai szóvivő csütörtökön külföldi újságírókkal.

Hecht elismerte, hogy az izraeli légicsapások "nagyobbak, mint valaha", de az összes támadást hírszerzési információkra alapozva hajtják végre. A szóvivő elmondta, hogy a hadsereg minden esetben konkrét információval rendelkezik az iszlamista palesztin fegyveresek titkos tartózkodási helyéről.   

A légitámadások célja a gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet infrastruktúrájának a megsemmisítése, a terrorszervezet vezetőinek likvidálása - tudatta a szóvivő.   

A gázai civilek számára egyre bizonytalanabb a helyzet, az ENSZ adatai szerint közel 340 ezren hagyták el otthonaikat az övezetben.  

Izraelben az egészségügyi minisztérium jelentése szerint a háború hatodik napján már legkevesebb 1300-ra emelkedett a szombati terrortámadásban megöltek száma.   

Daniel Hagari, a hadsereg szóvivője közölte, hogy eddig 97 családot értesítettek arról, hogy a szombati terrortámadásban a Gázai övezetbe hurcolták szeretteiket. A Hamász és az Iszlám Dzsihád állítása szerint 130 túszt tartanak fogva, de médiaértesülések szerint legkevesebb kétszázan lehetnek a Hamász fogságában az övezetben.         

Utasítást adott a török elnök

Recep Tayyip Erdogan török elnök tárgyalásokat rendelt el a Hamász fegyveresei által túszul ejtett civilek kiszabadításának elősegítésére - közölte csütörtökön egy török elnökségi forrás.

A forrás arról is beszámolt, hogy valótlanok azok a korábbi jelentések, amelyek török tisztviselők és a Hamász közti ankarai találkozóról számoltak be.

Erdogan bírálója a palesztin területek izraeli megszállásának, és szerdán mészárlásnak nevezte a Gázai övezetre mért izraeli légicsapásokat, de elítélte az izraeli civilek meggyilkolását is.

ERDOGAN, Recep Tayyip
Recep Tayyip Erdogan török elnök beszél a parlament őszi ülésszakának megnyitóján Ankarában 2023. október elsején
Fotó: Necati Savas / Forrás: MTI/EPA

A Hamász évekig tervezte a háborút

A Hamász reagált Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök bejelentésére, miszerint ő és Benny Gantz vészhelyzeti kormányt alakítottak, hogy az országot a Hamász fegyveres csoport ellen vezessék.

A Hamász tisztségviselői azt írták, hogy Izrael egységfrontja "nem fogja megfélemlíteni vagy elrettenteni az ellenállást".

Évek óta készülünk erre a támadásra és az ellenállás harcosai már hónapok óta készültek a legkegyetlenebb harcokra

- mondta Mohammad Nazzal, a Hamász egyik magas rangú tisztviselője.

Áldozatokat keresnek a romok között palesztin férfiak egy izraeli légitámadás után a Gázai övezet nyugati részén fekvő Sati menekülttáborban 2023. október 12-én
Fotó: Fatima Sbair / Forrás: MTI/AP

Sokszorosára emelkedett az antiszemita incidensek száma Nagy-Britanniában

Sokszorosára emelkedett az antiszemita incidensek száma Nagy-Britanniában a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadása óta.

A 300 ezres brit zsidó közösség védelmére alakult biztonsági tanácsadó szervezet, a Community Security Trust (CST) csütörtökön ismertetett gyorsfelmérésében közölte: 

89 antiszemita indíttatású verbális, online felületeken elkövetett vagy közvetlen fizikai agresszióról szerzett tudomást a Hamász október 7-én kezdődött támadása utáni négy napban.   

A tavalyi azonos időszakban 21 hasonló antiszemita incidens híre jutott el a CST-hez, vagyis a szervezet által feljegyzett ilyen jellegű támadások száma éves összevetésben 324 százalékkal nőtt - áll a Community Security Trust jelentésében.   

A CST beszámolója szerint ezek előzetes adatok, és szinte bizonyos, hogy a szám növekedni fog, mivel további bejelentések várhatók a vizsgált négy napban elkövetett antiszemita támadásokról. 

Az eddig feljegyzett 89 incidens közül hat volt zsidók ellen elkövetett közvetlen fizikai támadás, három esetben zsidó tulajdonú ingatlanokat rongáltak vagy gyaláztak meg az elkövetők, tizennégy bejelentés érkezett személyek ellen irányuló közvetlen fenyegetésről, emellett 66 incidens történt verbális támadás, antiszemita falfirkák, gyűlöletet szító emailek és online felületekre feltöltött antiszemita tartalmak formájában.   

A Community Security Trust az esetek között említi, hogy egy ortodox zsidó férfit egy londoni buszon valaki arcul ütött és megpróbálta letépni az ortodox viselet részét képező szőrmekalapját. Előfordult, hogy egy iskolában gyerekek egy csoportja körbevett és szidalmazott egy zsidó diákot.   

Egy másik esetben az egyik londoni zsinagóga előtt megállt egy autó, amelynek utasai palesztin zászlót lobogtatva azt kiabálták, hogy "halál Izraelre" és "gyilkolni a zsidókat".   

Suella Braverman brit belügyminiszter a héten - még a CST beszámolójának csütörtöki ismertetése előtt - levelet intézett az angliai és a walesi rendőrkapitányságok parancsnokaihoz, kifejtve: a tapasztalatok arra vallanak, hogy valahányszor Izraelt támadás éri, az iszlamisták és más rasszisták a jogos izraeli védelmi intézkedéseket használják ürügyként arra, hogy gyűlöletet szítsanak a brit zsidók ellen és fokozott félelmet keltsenek a zsidó közösségeken belül.   

Braverman szerint egyértelműen fennáll annak a kockázata, hogy a Hamász támadásának hatására megismétlődnek a brit zsidó közösség elleni korábbi atrocitások.   

A belügyminiszter mindezek alapján kérte, hogy a rendőri állomány figyelje az ilyen potenciális kihágásokat és álljon készen a közbelépésre.

Sokáig folytatódhat a háború

Isaac Herzog izraeli elnök elhúzódó háborúra számít az arab terroristák ellen a Gázai övezetben. Hozzátette, hogy a tragédia, amelyet a Hamász vérengzése okozott, majdnem minden izraeli családban érezhető.

Izraeli rakéta csapódik be a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban 2023. október 12-én
Fotó: Hatem Ali / Forrás: MTI/AP

X-vezér: több száz Hamász-közeli felhasználói fiókot távolítottunk el a platformról

Az X közösségi felület több száz "Hamászhoz kötődő fiókot" távolított el, és több tízezer poszt eltávolítására vagy megjelölésére tett intézkedéseket az Izrael elleni támadás óta - közölte a korábban Twitter néven ismert portál vezérigazgatója, Linda Yaccarino csütörtökön.

"Továbbra is azonnal reagálunk a világ minden tájáról, köztük az uniós tagállamokbeli bűnüldöző szervektől érkező megkeresésekre" - írta Yaccarino szerdán Thierry Breton az Európai Bizottság belső piacért felelős tagjának címzett, a X-en közzétett levelében.   

Breton kedden felszólította a közösségi vállalat tulajdonosát, Elon Muskot hogy foglalkozzon a platformot elárasztó, a Hamász palesztin iszlamista csoporthoz kötődő dezinformációval annak érdekében, hogy az X megfeleljen az újonnan megalkotott európai uniós online tartalomszabályzásoknak.   

"Arra kérem, hogy sürgősen bizonyosodjon meg arról, hogy a rendszere hatékonyan működik, és a meghozott válságintézkedésekről mihamarabb számoljon be a csapatomnak" - írta Breton az X-en is közzétett, Musknak küldött levelében.   

Breton bejegyzésére válaszolva Musk elmondta, hogy vállalata irányelvei szerint minden lépésük nyilvános és átlátható. 

Kérem, sorolja fel az X-en közzétett, Ön által említett jogsértéseket, hogy a nyilvánosság számára is jól látható legyen

- mondta Musk.   

"Ön jól ismeri a felhasználók - és a hatóságok - jelentését a hamis tartalmakról és az erőszak dicsőítéséről. Önökön múlik, hogy bebizonyítsák, állják a szavukat " - válaszolt Musknak Breton.   

A digitális szolgáltatásokról szóló törvény (DSA) néven ismert online tartalomszabályozás előírja az X és más nagyobb online platformok számára, hogy távolítsák el az illegális tartalmakat, és hozzanak intézkedéseket a közbiztonságot és a közbeszédet fenyegető kockázatok kezelésére.

Tevékenységi tilalom alá vonják a Hamászt Németországban

Tevékenységi tilalom alá helyezik a Hamász palesztin szélsőséges iszlamista szervezetet Németországban az Izrael elleni támadás miatt - jelentette be Olaf Scholz kancellár csütörtökön a szövetségi parlamentben (Bundestag).

A tervezett belügyminisztériumi rendelet értelmében büntetendő lesz az EU által terrorszervezetként nyilvántartott és németországi tagszervezetet nem működtető Hamász bármiféle, akár jelképes támogatása.

A Hamász-párti Irán félelmetes üzenetet küldött

Az iráni és a szíriai elnök az iszlám országok közötti megállapodást sürget a palesztinok támogatásáról - tudatta a Nournews iráni hírügynökség csütörtökön.

"Az iszlám és az arab országoknak a világ összes szabad emberével együtt egyetlen közös álláspontot kell kialakítania a cionista rezsim által elnyomott palesztinok ellen elkövetett bűnök megállítására" - mondta Ebrahim Raiszi iráni elnök szíriai kollégájával folytatott telefonos egyeztetése során.

Szerdán az iráni elnök Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceggel is megvitatta a közel-keleti helyzet fejleményeit. A telefonos egyeztetések középpontjában az IRNA iráni hírügynökség tájékoztatása szerint "az iszlám világ egysége" állt.

A háború sújtotta Szíriában megnőtt Irán gazdasági befolyása az elmúlt években, az iráni rezsim hitelekkel és jövedelmező üzleti szerződésekkel támogatja Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát.

Megérkezett a szaúdi bejelentés

A szaúdi koronaherceg az Izrael és a Hamász közötti háború eszkalációjának megfékezéséről egyeztetett szerdán Recep Tayyip Erdogan török elnökkel és Ebrahim Raiszi iráni elnökkel is.

Szaúd-Arábia "szakadatlan erőfeszítéseiről" számolt be Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg az Izrael és Hamász között kirobbant háború eszkalációjának megállítása érdekében Recep Tayyip Erdogan török elnökkel folytatott szerdai telefonos egyeztetése során - tudatta a szaúdi állami hírügynökség.

A koronaherceg korábban közleményben hangoztatta a gázai övezet elleni izraeli támadások leállításának szükségességét.

A török elnöki hivatal szerint Erdogan arról is tájékoztatta a szaúdi koronaherceget szerdai egyeztetésükön, hogy Ankara humanitárius segélyszállítmányok küldését tervezi a háborúban érintett területekre.

Bécs utcáin vonultak fel a Hamász támogatói (videó)

Izrael a németek segítségét kéri

Izrael arra kérte Németországot, hogy küldjenek lőszert. Korábban már az Egyesült Államok is bejelentette, hogy segíteni fognak Izraelnek a Hamász terroristáival szemben.

Így működik a Vaskupola, az izraeli légvédelem (videó)

Halottkém is megerősítette a Hamász barbárságát

Jonathan Conricus az izraeli hadsereg szóvivője azt mondta a Be'eri kibucban járt a mészárlás után egy halottkém, aki látta a gyerekek holttestét, és azt is megerősítette, hogyan haltak meg.

"Bevallom, eltartott egy ideig, amíg valóban megértettük és ellenőriztük ezt a jelentést, és nehéz volt elhinni, hogy még a Hamász is képes ilyen barbár tettet végrehajtani" – mondta Conricus.

"Azt hiszem, most már viszonylag biztosan állíthatjuk, hogy a Hamász ezt tette.. mindenhol szétszórt, megcsonkított holttestek voltak" - fogalmazott.

Miniszter: a túszok elengedéséig Izrael nem ad áramot, vizet és üzemanyagot a Gázai övezetnek

Az elhurcolt izraeliek visszatéréséig Izrael nem ad áramot, vizet és üzemanyagot a Gázai övezetnek - közölte X-en Jiszráel Kac izraeli energia- és infrastrukturális miniszter.

"Humanitárius segítségnyújtás Gázának? Nem kapcsolnak fel egy elektromos kapcsolót, nem nyitnak ki vízcsapot, és nem léphet be üzemanyagszállító teherautó, amíg az elhurcolt izraeliek haza nem kerülnek. Emberséget emberségért. És senki se szónokoljon nekünk erkölcsről" - írta Kac.   

Az izraeli kormány a Gázai övezettel szomszédos izraeli települések elleni szombati brutális terrortámadás után jelentette be, hogy tovább szigorítja az övezet blokádját, és sem villanyáramot, sem élelmiszert, sem üzemanyagot nem enged be az övezetbe, és a vízellátást is leállítják.

Az izraeli hadsereg szárazföldi műveletre készül, de még nincs politikai döntés

Az izraeli hadsereg készül a szárazföldi gázai hadműveletre, de politikai szinten még nem született meg a döntés - közölte külföldi újságírókkal Richard Hecht, az izraeli hadsereg nemzetközi szóvivője csütörtökön.

Izrael mintegy 360 ezer tartalékos katonát mozgósított az utóbbi napokban, és példátlan válaszlépéssel fenyegeti a Gázai övezetet uraló iszlamista szélsőségeseket, akik a hétvégén brutális mészárlást hajtottak végre az övezet szomszédságának izraeli településein.   

Szombat reggel óta a gázai terrorszervezetek rakéták ezreit lőtték ki Izraelre, s válaszul Izrael intenzív légicsapásokat indított az övezetben.   

"Előző este voltak bizonyos jelek, de nem volt hírszerzési figyelmeztetés egy ilyen eseményre" - közölte Daniel Hagari, a hadsereg szóvivője csütörtökön a szombati terrortámadásról, és megígérte, hogy a későbbiekben alaposan kivizsgálják a hírszerzés kudarcának okait.   

A meglepetésszerű támadást megelőző napon a Gázai övezetben gyanús jeleket észleltek, s ezért több megbeszélést folytattak a hadseregben, de nem alakult ki az a benyomás, hogy Izrael elleni támadásra készültek volna. Éppen ezért a hadsereg nem emelte meg délen a készültségi szintet, és nem jelentette a politikai szintnek megfigyeléseit.  

Hagari tájékoztatása szerint csütörtök reggel befejeződött a Nuhba, a Hamász kommandós csapata ellen támadási hullám az övezet egész területén, melyben az elfogott terroristák kihallgatásával szerzett információk alapján több tucat rakétakilövőhelyet, alagutat és gyülekezési pontot célzott meg az izraeli légierő. A Nuhba a Hamász magas rangú tisztviselői által kiválasztott fegyveresekből álló kommandós egység, mely a szombati betörés egyik vezető csapata volt.   

"Mindenkivel le fogunk számolni, aki részt vett az atrocitásokban" - mondta Hagari. "A támadásból származó összes videót felhasználjuk fejlett technológiánkkal a barbárság résztvevőinek felkutatására. Már leszámoltunk Musztafa Sahinnal, aki online dokumentálta a barbár mészárlást, és egy másik aktivistával, aki haditengerészeti fegyvereket rejtett el. Támadásunk eredményeként a Hamászban káosz uralkodik"- mondta a katonai szóvivő.   

Közölte, hogy még mindig vannak összecsapások az övezetben, az elmúlt napon négy tűzharcban öt terrorista vesztette életét, elfogtak két fegyvertelen behatolót, és egy drónnal végeztek a Hamász határhoz közeledő járművével. "Aki a határkerítéshez közelít, azt lelövik" - mondta Hagari.   

A szóvivő bejelentette, hogy szombattól mostanáig 220 elesett katona családját értesítették, és 81 családdal tudatták, hogy szeretteiket Gázába hurcolták.

Itt gyakorlatoznak az izraeli katonák (videó)

Az izraeli hadsereg katonái a Negev sivatagban rejtőző „mini-Gázában” már évek óta gyakorlatoznak, hogy felkészüljenek a nehéz gázai terepre. Gáza kicsinyített mását 2011-ben építették fel azzal a céllal, hogy az izraeli katonák fel tudjanak készülni az utcai harcokra - írja a Mandiner

A Hamász elleni harc azért is nagyon nehéz, mert Izrael korábbi, arab hadseregek elleni háborúival ellentétben, itt nem hagyományos hadsereggel küzd, hanem terroristákkal. S ezek a terroristák nem kímélik sem a saját, sem saját honfitársaik életét. Ráadásul nem klasszikus harctéren zajlanak a csaták, hanem lakott területeken. 

Itt megnézheti a "mini Gázáról" készült videót:

Volt amerikai külügyminiszter: aggasztó, hogy a Hamász palesztin terrorszervezetet éltetik Berlin utcáin

Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter szerint aggodalomra adnak okot azok a képsorok, melyek a Hamász palesztin terrorszervezetet éltetik Berlin utcáin Izrael megtámadása után. A politikus szerint mindez annak a jele, Németország túl sok külföldit engedett be az országba - írja a Magyar Nemzet.

Súlyos hiba volt ennyi, teljesen különböző kultúrájú, vallású és felfogású embert beengedni – szögezte le Kissinger a Politico brüsszeli hírportál közlése szerint.

1200 ember halt meg Gázában

A palesztin egészségügyi minisztérium közlése szerint 1200 ember halt meg azóta, hogy Izrael légicsapásokat indított az övezetben, megtorlásul a Hamász terrortámadására.

21 thaiföldi állampolgár halt meg a Hamász támadásaiban

21-re emelkedett az Izraelben tartózkodó thaiföldi állampolgárok halálos áldozatainak száma - közölte Srettha Thavisin miniszterelnök az X-en, a korábbi Twitteren.

Thavisin azt írta, a repülőgépes evakuálás mellett, hajókkal és autókkal menekítik a polgáraikat Jordániába. A becslések szerint 30 000 thaiföldi állampolgár dolgozik Izraelben - írja a BBC.

Joe Biden: ez a zsidóság legvéresebb napja a soá óta

A Hamász szombaton indított támadása a zsidóság legvéresebb napja volt a soá óta – jelentette ki zsidó vezetőkkel tartott megbeszélésén helyi idő szerint szerdán Joe Biden amerikai elnök.

Ez nem csak gyűlölet, hanem színtiszta gonoszság a zsidók ellen. Azt mondanám, hogy ez volt a zsidóság legvéresebb napja a holokauszt óta

– fogalmazott Biden. Az elnök szerint a történtek arra emlékeztetik a világot, hogy a gonoszság nem múlik el magától. Mint mondta: a Hamász iszlamista terrorszervezet nem pusztán terrort, hanem „a puszta gonoszságot” hozta el a világba.

A megbeszélésen az amerikai elnök azt is elmondta, hogy Izraelnek a nemzetközi jog szerint kell eljárnia.

„Egy dolog, amelyet mondtam Benjámin Netanjahunak, hogy nagyon fontos, hogy Izrael minden dühe és frusztrációja ellenére a háború jogának tiszteletben tartásával járjon el” – közölte Biden.

Olaf Scholz a németországi zsidóság biztonságának garantálásra szólított fel

Szolidaritásra és a németországi zsidó közösség biztonságának garantálására szólított fel szerda este az ARD televíziócsatornának adott nyilatkozatában Olaf Scholz német kancellár.

Kérem mindenki támogatását, hogy együtt biztosítani tudjuk zsidó honfitársaink biztonságát, és ezért ki kell mutatnunk, hogy szolidárisak vagyunk velük

– magyarázta a szociáldemokrata politikus.

„Ez számunkra elfogadhatatlan”

– jelentette ki azzal kapcsolatban, hogy a palesztinok ügye mellett tartott, németországi szimpátiatüntetéseken antiszemita megnyilvánulások is elhangzottak.

Az amerikai külügyminisztérium utazási figyelmeztetést adott ki Izraelre

Az amerikai kormány az Izraelbe tervezett utazás megfontolására szólította fel az Egyesült Államok polgárait szerdán.

A külügyminisztérium konzuli szolgálatának honlapján megjelent közlemény szerint harmadik fokozatú figyelmeztetést adtak ki a négyfokú skálán, ami arról szól, hogy az utazást indokolt megfontolni.

A szigorítást zavargások és terrorizmus veszélyével indokolták, és azzal egészítették ki, hogy a helyzet Izraelben változatlanul gyorsan változik, és „bármikor előfordulhat rakéta- vagy aknatámadás”.

Azoknak, akik Izraelben tartózkodnak, felhívták a figyelmét arra, hogy mindenben tegyenek eleget a biztonsági illetékesek utasításainak.

Izrael mellett hármas fokozatú figyelmeztetés van érvényben Ciszjordániára, miközben a Gázai övezet esetében a legmagasabb, azaz négyes fokozatúra emelte az amerikai külügyminisztérium az utazási figyelmeztetését, ami arról szól, hogy senki ne utazzon a térségbe.

Százezrek menekülnek Gázából

Több mint 338 ezer embernek kellett elhagynia az otthonát a Gázai övezetben, mivel Izrael folytatja a légicsapásokat – közölte az ENSZ.

A területre nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem jutnak be a segélyek és gyógyszerek. Humanitárius folyosó létrehozását is sürgetik, hogy a palesztinok elhagyhassák a háborús övezetet.

A rafahi átkelő, amely a Gázából Egyiptomba vezető fő kijárat, a gázai tisztviselők szerint kedd óta zárva van az izraeli bombázások után.

Hamarosan megindulhat a szárazföldi offenzíva

Gáza teljes izraeli blokád alatt áll, szerdán megszűnt az áramszolgáltatás, miután a terület egyetlen erőművéből kifogyott az üzemanyag. A több ezer sebesült miatt túlterhelt kórházak azt mondják, hogy kifogytak a gyógyszerekből.

Eközben egyre nagyobb a várakozás, hogy Izrael hamarosan szárazföldi offenzívát indít.

Egy izraeli szóvivő elmondta, hogy az izraeli hadsereg, köztük 300 ezer tartalékos, a határ közelében készül a bevetésre.

Benjámin Netanjahu: a Hamász minden tagja halott ember

A Hamász iszlamista terrorszervezet minden tagja halott ember – jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az újonnan megalakult, vészhelyzeti egységkormány első közös sajtótájékoztatóján szerda este.

A Hamász ugyanolyan, mint az Iszlám Állam, és úgy fogjuk eltiporni, ahogyan a világ eltiporta az Iszlám Államot

– szögezte le a kormányfő, azt is közölve, hogy Izrael immár ellentámadásba ment át. Joáv Galant védelmi miniszter úgy fogalmazott, hogy Izrael eltörli a Hamászt a Föld színéről.

Az eddig ellenzékben politizáló Beni Ganz, a Nemzeti Tábor vezetője úgy fogalmazott, hogy most eljött az összefogás ideje.

„Ideje van a békének, és ideje van a háborúnak. Most a háború ideje jött el” – hangoztatta Ganz.

Ez történt szerdán:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában