Gyász

2023.10.30. 17:43

Elhunyt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke

Meghalt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke - közölte az elhunyt fia, Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője hétfőn a közösségi médiában.

MW

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke

Forrás: MTI

Fotó: Molnár Edvárd

 A 67 éves politikus rövid, súlyos betegség után hunyt el.

Pásztor István több mint 16 éven át, 2007-től mostanáig vezette a legnagyobb délvidéki magyar pártot.

Legutóbb idén májusban választották meg ismét pártelnöknek. Szabadkai városi képviselő, belgrádi parlamenti képviselő, valamint a vajdasági tartományi képviselőház elnöke is volt.

Tavalyelőtt a Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal tüntették ki, egy évvel később pedig a szerb köztársasági elnök a Gyertyaszentelő-napi érdemrend első fokozatát adományozta a VMSZ elnökének.

Pásztor István 1956-ban született Törökkanizsán. Az általános iskolát és a gimnáziumot Szabadkán végezte, majd 1980-ban szerzett egyetemi oklevelet az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karán. A VMSZ-nek 1994 óta volt a tagja.

Pásztor István temetésének időpontjáról családja később tájékoztatja a közvéleményt.

A vajdasági magyarság legnagyobb alakja távozott

Pásztor István személyében a vajdasági magyarság legnagyobb alakja távozott - írta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az MTI-hez hétfőn este eljuttatott közös közleményben.

Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának elnöke, a vajdasági magyar közösség vezetője, a magyar kormány meghatározó stratégiai partnere és barátja volt - írták.

Egész életével szülőföldjét és közösségét szolgálta. Pásztor István teljes élete és politikusi pályafutása során a vajdasági magyarság megmaradásáért és megerősítéséért dolgozott. A VMSZ elnökeként végzett tevékenysége eredményeként a vajdasági magyarság mára a Kárpát-medence legszervezettebb nemzetrészévé vált - tették hozzá.

Állhatatos, kitartó munkájával nemcsak a magyarság ügyei, hanem a szerb-magyar kapcsolatok erősítése terén is elévülhetetlen érdemeket szerzett, hidat képezve a két kormány, a két ország, a két nemzet között - fűzték hozzá.

"A szerb-magyar kölcsönös megbékélés útján tett lépések sorozata Pásztor István személyes szerepvállalása nélkül nem jöhetett volna létre és emelkedhetett volna a térségben példaértékű szintre" - áll a közleményben.

Személyében "a magyar nemzet egyik legkarizmatikusabb politikusa távozott közülünk". Politikai éleslátásáról, határozott kiállásáról és szókimondásáról ismert vezető volt, akit az egységes magyarságba vetett hite vezérelt "össznemzeti boldogulásunk kérdéseiben". Ezt a meggyőződését őszintén, határozottan és következetesen képviselte minden körülmények között  - fogalmaztak.

"A nemzetért végzett fáradhatatlan szolgálata örök példa marad mindnyájunk számára" - írta közös közleményében Semjén Zsolt és Potápi Árpád János.

Semjén Zsolt, Pásztor István és Potápi Árpád János
Forrás: Miniszterelnökség

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában