Parlamenti választások

2023.10.14. 08:15

Győzhet a jobboldal Lengyelországban

A Jog és Igazságosság (PiS) vezette szövetség nyerheti meg a lengyelországi választást.

MW

Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, a kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke (k) beszél támogatóihoz a Sandomierzben rendezett kampányeseményen 2023. október 13-án. A parlamenti választásokat október 15-én tartják Lengyelországban

Forrás: MTI/AP

Fotó: Czarek Sokolowski

– A jelenlegi Mateusz Morawiecki vezette lengyel kormány Magyarország legfontosabb európai szövetségese. Ellenzéke ugyanakkor a közép-európai együttműködés helyett inkább Brüsszellel ápolna jobb kapcsolatot, így mind a visegrádi csoport, mind a magyar érdekképviselet számára hátrányos lenne egy kormányváltás. A Jog és Igazságosság (PiS) újabb megbízatása ezzel szemben erősítené hazánk uniós tárgyalási pozícióját, és lehetővé tenné a migráció elleni közös küzdelem folytatását is − nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője a vasárnap esedékes lengyelországi parlamenti választások kapcsán.

A választás előtti utolsó felmérések szoros küzdelmet jósolnak, ám azt jelzik, a PiS kerülhet ki győztesként: a konzervatív párt támogatottsága 33 százalékon áll, őket a Polgári Szövetség követi 31 százalékkal. A kedvező előrejelzések ellenére azonban korántsem biztos, hogy a PiS kormányzati többséget is szerez a parlamentben.

− Amennyiben egyik fő erő sem szerzi meg egyedül az abszolút többséget, koalícióra lesz szükség, ezért nagy jelentősége van annak, hogy a kisebb pártok milyen eredményt érnek el a választáson − magyarázta Szikra Levente.

A választás fontosságát jelzi az is, hogy jól láthatóan külföldről is megpróbáltak beavatkozni és megzavarni a kampányt, ezzel is gyengítve a PiS helyzetét

− erre hívta fel a figyelmet az Európai Parlamentben a Fidesz–KDNP európai parlamenti képviselője, Hidvéghi Balázs.

A parlamenti választások mellett népszavazást is tartanak, amitől függ az állami vállalatok sorsa, a nyugdíjkorhatár és a migrációs paktum sorsa. Ezek közül a migrációs paktum az, ami az egész unió jövőjét befolyásolhatja.

A teljes cikkért kattintson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában