Ukrán válság

2023.10.01. 07:17

Meginoghat Ukrajna amerikai támogatása?

585. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Orosz légicsapásban megrongálódott lakóépületet néznek helyi lakosok Kijevben 2023. szeptember 21-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Oleh Petraszjuk

Ukrán rakétatámadás történt a Krím-félszigeten 

Az orosz hadsereg közlése szerint két rövid hatótávolságú ukrán rakétát lőttek le a Krím-félsziget felett; a rakétadarabok pedig raktárakra hullottak Dzhankoy-ban, a Krím északkeleti részén található városban - írja a Kyiv Independent.

Ukrán dróntámadás 

Ukrán drónok sikeres csapást mértek egy Szocsiban található helikopterbázisra és egy szmolenszki repülőgépgyárra - írja a Sky News.

Az orosz közösségi médiában közzétett videókon füstöt látni és robbanásokat hallani a Szocsiban található bázisnál, egyelőre nincs információ a károk mértékéről.

Állítólag az ukrán titkosszolgálat áll a támadások mögött.

Több mint száz csapást mért Oroszország egy nap alatt Ukrajnára 

Az orosz erők az elmúlt nap során 99 légi- és nyolc rakétacsapást mértek Ukrajna területére - közölte az ukrán vezérkar vasárnapi helyzetjelentésében a Facebook-oldalán.

A közleményben a katonai vezetés kiemelte, hogy az éjjel mintegy negyven, iráni gyártású Sahid drónnal támadta Oroszország Ukrajnát. Az ukrán légvédelem harminc drónt semmisített meg a déli Odessza és Mikolajiv megyék, valamint a nyugat-ukrajnai vinnicjai régió légterében.

A jelentés szerint a támadásoknak vannak civil halálos áldozatai és sérültjei, de számokat a vezérkar nem közölt.

Ukrán támadásokat vertek vissza az oroszok 

Tizenkilenc ukrán támadás visszaveréséről számolt be vasárnap az orosz védelmi minisztérium; ezek során a tárca szerint mintegy 335 ukrán katona esett el vagy sebesült meg. 

Az orosz hadijelentés szerint a Donyeck térségében, Andrijivka, Kliscsijivka, Krasznohorivka és Kurdjumivka települések közelében meghiúsított rohamok száma tíz volt, az ukrán hadsereg pedig itt több mint 150 embert vesztett, valamint két harckocsit, két páncélozott harcjárművet, három kocsit, egy Sztrela-10 rakétaindító járművet, egy Plasztun rádióelektronikai felderítő állomást, egy lengyel Krab önjáró löveget és egy D-20-as tarackot.

Bombákat, drónokat és HIMARS-lövedékeket fogott el a légvédelem 

Az orosz légvédelem öt amerikai gyártmányú HIMARS-lövedéket, egy légből indított JDAM bombát és 37 ukrán drónt fogott el Ukrajna területe felett az elmúlt 24 órában - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium.

Ágyúzás Brajnszk megyében 

Az orosz Brjanszk megyét lőtte Ukrajna, amely során megrongálódott két adminisztratív épület és több ház is- mondta Alekszandr Bogomaz regionális kormányzó.

Az ágyúzás a Klimovszkij járásbeli Lyubechane faluban történt, amely Ukrajna északi határa közelében található.

Brit védelmi miniszter: ukrán katonák Ukrajnában is részesülhetnének brit kiképzésben

A brit védelmi miniszter szerint megfontolandó az a lehetőség, hogy ukrán katonák Ukrajna területén is részesülhessenek brit kiképzésben.

Grant Shapps a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lapnak nyilatkozva nem zárta ki azt sem, hogy a brit haditengerészet szerepet kaphat a Fekete-tenger nemzetközi vizein közlekedő teherhajók védelmében.

Nagy-Britannia az ukrajnai háború kezdete után széleskörű kiképzési programot kezdett több tízezer ukrán katona számára. Tavaly tízezer ukrán katona részesült harckészségfejlesztő képzésben brit támaszpontokon, és az idei nagy-britanniai kiképzési programban további húszezer ukrán katona vesz részt.

A brit védelmi minisztérium emellett külön képzési programokat indított azoknak a harceszközöknek a működtetésére, amelyeket Nagy-Britannia adományozott Ukrajnának.

Ezek a kiképzési programok nagy-britanniai területen folynak. Shapps ugyanakkor a The Sunday Telegraph-nak adott interjúban elmondta: az elmúlt napokban Sir Patrick Sanders tábornokkal, a brit fegyveres erők vezérkari főnökével és más magas beosztású katonai vezetőkkel tárgyalt arról, hogy a brit katonai szakértők által végzett kiképzési tevékenységet "Ukrajnához közelebbi területekre, sőt akár Ukrajnába is" át lehetne helyezni.

A brit védelmi miniszter szerint ennek helyszíneként Ukrajna nyugati térségei jöhetnének szóba.

Shapps hozzátette: a nyugat-ukrajnai országrészben a brit kiképzők mellett a brit védelmi ipar nagyvállalatai is gyártóközpontokat hozhatnának létre.

A miniszter megemlítette ezek között a BAE Systems nevű, földi, légi és tengeri fegyverrendszereket gyártó brit céget, amely a legnagyobb európai hadiipari konglomerátum.

Grant Shapps hangsúlyozta ugyanakkor: szeretné, ha más brit nagyvállalatok is gyártást telepítenének Ukrajnába.

A brit védelmi tárca vezetője részletek nélküli utalást tett arra is, hogy a brit királyi haditengerészet szerepet kaphat a Fekete-tenger nemzetközi vizein ukrán exportgabonát szállító hajók védelmében. Úgy fogalmazott: fontos annak megakadályozása, hogy "alapértelmezett helyzetté" váljon a nemzetközi szállítmányozás tilalma ezeken a vizeken.

Ukrajna jövőbeni brit katonai támogatásáról szólva Grant Shapps kijelentette: Nagy-Britannia, amelynek védelmi költségvetése és a NATO tevékenységéhez nyújtott hozzájárulása a legnagyobb egész Európában, nagyon jó helyzetben van annak elősegítéséhez, hogy Ukrajna "megfelelő formába kerüljön" a jövőbeni NATO-csatlakozáshoz.

Vucsiccsal találkozhat Putyin

A Magyar Nemzet arról ír, hogy sajtóinformációk szerint októberben személyesen találkozhat egymással Alekszandar Vucsics szerb elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő. A két politikus a tervek szerint Kínában vesz részt az Egy övezet, egy út kezdeményezés csúcstalálkozón, s külön is tárgyalhatnak. 

Vucsics és Putyin találkozóját egyelőre hivatalosan nem erősítették meg. A szerb köztársasági elnök korábban annyit közölt, hogy a kínai útja során találkozik majd Hszi Csin-pinggel, a Kínai Népköztársaság elnökével, akiről úgy nyilatkozott, mint Szerbia nagy barátjáról – áll a cikkben, amit ITT tud elolvasni. 

Tizenhat orosz drónt lőtt le az ukrán légvédelem

Az ukrán légvédelem tizenhat orosz drónt lelőtt abból a mintegy harmincból, amelyeket Moszkva indított ukrajnai területek ellen az éjszaka – jelentette be az ukrán légierő vasárnap.

A légvédelem a Telegram-csatornáján azt közölte, hogy 

a drónokat déli, délkeleti és északi irányból indították. A drónok a Kijevtől mintegy 200 kilométerre fekvő, közép-ukrajnai Cserkaszi megyét támadták.

 Az éjszaka folyamán az ellenség erős dróntámadást intézett Cserkaszi megye ellen. Sajnálatos módon ipari létesítményeket is eltaláltak Umany városában

– fogalmazott Ihor Taburec cserkaszi kormányzó Telegram-csatornáján.

A támadás következtében több raktárban tűz keletkezett, a többi között gabonaraktárakban is – közölte a kormányzó, hozzátéve, hogy egy ember megsérült.

Mozgó acélkoporsó az ukrán katonáknak az amerikai Abrams harckocsi

Az amerikai Abrams harckocsi jól kiképzett, felkészült katonák kezében halálos fegyver. Azonban ha a legénységet olyan ukránok alkottják, akiknek csak alapfokú ismeretei vannak, akkor nem több, mint egy halálos csapda, egy mozgó acélkoporsó a benne lévő katonák számára

– írta a Sputnik Globe hírportálon megjelent véleménycikkében Scott Ritter, volt amerikai hírszerző. Mint az a Magyar Nemzet által idézett írásában hosszasan taglalta, az ukrán harckocsizók a kiképzés első lépésként a karbantartási feladatokat sajátítják el, majd egy szimulátoron gyakorolják az Abrams irányítását, ezt követően pedig élesben. Azok, akik kiemelkedően teljesítenek, további képzésekben részesülnek, hogy tüzérként és parancsnokként tevékenykedhessenek.

Ez azonban – véli Ritter – össze sem hasonlítható azzal, amilyen kiképzést normál esetben végig kell csinálnia azoknak a katonáknak, akik az Abrams legénységét alkotják.

Az amerikai Kongresszus átmeneti költségvetésében nem szerepel Ukrajna támogatása

A törvényhozás republikánus többségű alsóháza, a Képviselőház washingtoni idő szerint kora délután szavazta meg 335-91 arányban a kormányzati intézmények működéséhez és az alkalmazottak - közöttük a rendvédelmi dolgozók – fizetésének folyósításához szükséges átmeneti jogszabályt, ami 45 napra szól.

Az alsóház után a Szenátus elé került a törvény, amely 88-9 arányban fogadta azt el.

Az átmeneti büdzsé azért vált szükségessé, mert a pénzügyi év szeptember 30-án lezárult, és a következő 12 hónapra egyelőre nincs végleges költségvetése az amerikai szövetségi kormánynak.

A költségvetést a republikánus képviselőházi tagok egy része elutasította, így a szükséges többség a demokraták jelentős részének átszavazásával jöhetett létre.

Az átmeneti büdzsében megjelenik a republikánusok egyik fő követelése, vagyis az Ukrajnának szánt további támogatás nem szerepel benne. Arról külön törvényben szavaz a Képviselőház a közeljövőben. A költségvetésben ugyanakkor helyet kapott 16 milliárd dollár a szövetségi katasztrófa-kezelési alap feltöltésére, amit Joe Biden elnök kért.

Joe Biden az átmeneti költségvetés elfogadására közleményben reagált, ebben úgy fogalmazott, hogy "jó hír az amerikai emberek számára". 

Az elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok semmilyen körülmények között nem engedheti meg Ukrajna támogatásának megakadását.

A republikánus képviselőcsoport konzervatív szárnyának több tagja azért szavazott nemmel a jogszabályra, mert abból kimaradt a határőrizet megerősítésére szánt összeg, és nem szerepel benne az állami kiadások csökkentése sem. Azzal érveltek, hogy a 33 ezer milliárd fölé emelkedett államadósság takarékosságot indokolna a washingtoni kormány részéről.

Hakeem Jeffries, a képviselőházi demokraták vezetője a törvény elfogadását azzal kommentálta, hogy az amerikaiak jobbat érdemeltek volna.

Az utolsó pillanatban tartott szavazást közjáték késleltette, ugyanis Jamaal Bowman demokrata képviselő a képviselői irodaházban működésbe hozta a tűzriasztó rendszert, ami miatt ki kellett üríteni az épületet. 

Irodája később elismerte, hogy a politikus megnyomta a gombot, és elnézést kért a fennakadásért, azt állítva, hogy nem szándékosan történt. Az ügyben vizsgálat indult, Kevin McCarthy a Képviselőház elnöke a képviselő megbüntetését, és etikai vizsgálatot sürgetett.

"Kijev szövetségesei a képviselőházban inkább az Ukrajnának nyújtandó támogatást lökték a busz alá, minthogy megkockáztassák a költségvetés visszautasítását”

 – idézi Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértőnek a döntéssel kapcsolatosan a Facebookon közzétett bejegyzését Magyar Nemzet cikke.

Attól a pillanattól, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy nem az ukrán fronton fogja a Nyugat megnyerni a második hidegháborút, Ukrajna geopolitikai nagy játszmából és morális keresztes hadjáratból egy sima, mezei politikai kérdéssé degradálódott

– írta a szakértő. 

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. szeptember 30-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 7136 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6539 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 60 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság.

Josep Borrell Odesszában megerősítette Ukrajna támogatását

Megerősítette az Európai Unió Ukrajna melletti szilárd kiállását az orosz–ukrán háborúban Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, aki előre be nem jelentett látogatásra érkezett szombaton Odesszába.

Mi – mint Európai Unió – támogatjuk Ukrajnát területi integritásának helyreállításáért folytatott harcában

– jelentette ki Borrell, amikor megtekintette a rakétacsapás következtében súlyosan megsérült Urunk Színeváltozása ortodox székesegyházat. Katonai, gazdasági, politikai és diplomáciai támogatásról egyaránt szó van – tette hozzá.

Borrell ismételten súlyos vádakkal illette Vlagyimir Putyin orosz elnököt a gabonaegyezmény felfüggesztéséért, mely a háború ellenére lehetővé tette az ukrán exportot a Fekete-tengeren keresztül.

 Az orosz lépésnek éhínség lesz a következménye, mert világszerte sok embernek nem lesz mit ennie – idézte Borrellt jelentésében az Európai Külügyi Szolgálat. A főképviselő emlékeztetett arra, hogy Ukrajna a legutóbbi időkig az ENSZ Világélelmezési Programjának legnagyobb gabonaszállítója volt.

Borrell további programjáról biztonsági okokból nem tettek közzé információt. A főképviselő szűk két hete jelentette be, hogy rövidesen megszervezi a 27 uniós külügyminiszter találkozóját Kijevben. Az összejövetel egyik témájául javasolta, hogy tegyenek ígéretet Ukrajna katonai támogatásának, ezen belül korszerű harci repülőgépek és rakéták szállításának hosszú távú uniós finanszírozására. A főképviselő erre a célra 2024-től 2027 végéig évi 5 milliárd eurót (csaknem 2000 milliárd forintot) mozgósítana.
   A tervezett találkozón legalább érintőlegesen minden bizonnyal szóba kerül Ukrajna EU-csatlakozási perspektívája. Az ország június óta hivatalos tagjelölt, de a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről a 27 EU-tagországnak egyhangú döntést kell hoznia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában