Terrortámadás

2023.10.17. 06:03

Az Iszlám Állam jelentkezett a brüsszeli merénylet elkövetőjeként

Brüsszel után az olasz nagyvárosok érzékeny pontjain is bevezették a legmagasabb készültséget, és megnövelték a biztonsági szinte Franciaországban is, ahol kedd este a a belga határhoz közeli Lille-ben látják vendégül a skót labdarúgó válogatottat.

MW

Lezárt útszakasz Brüsszel Schaerbeek nevű negyedében, amelynek egyik kávézójában a hatóságok lelőttek egy felfegyverzett tunéziai menedékkérőt 2023. október 17-én

Forrás: JAMES ARTHUR

Fotó: AFP

Az Iszlám Állam jelentkezett a brüsszeli merénylet elkövetőjeként

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentkezett kedden a brüsszeli merénylet elkövetőjeként

A szélsőségesek Telegram-oldalán megjelent közlemény szerint egyik harcosuk hajtotta végre a támadást.

A brüsszeli merénylő Lampedusán illegális migránsként lépett be Európába

A tunéziai férfi, aki Brüsszelben agyonlőtt két svéd szurkolót, 2011-ben Lampedusára érkezett illegális migránsként, és 2016-ban az olasz terrorellenes nyomozóigazgatóság radikalizálódott személynek jelölte őt – közölte kedden a római belügyminisztérium.

A magát Abdesalem Al Guilaninak nevező, 45 éves férfi tizenkét éve tartózkodik Európában.

Rendőrök Brüsszel Schaerbeek nevű negyedében, amelynek egyik kávézójában a hatóságok lelőttek egy felfegyverzett tunéziai menedékkérőt 2023. október 17-én
Fotó: Martin Meissner / Forrás: MTI/AP

Az olasz hatóságok által közölt információk szerint a férfi egy ideig Olaszországban élt, majd Svédországba ment, de ottani tartózkodása közben többször visszatért Olaszországba. Később Belgiumba költözött.

2016-ban a terrorellenes nyomozóigazgatóság Bolognában azonosította őt, és radikális nézetei miatt megfigyelés alá helyezte az olasz titkosszolgálat is, miután a férfi nyilvánosságra hozta, hogy csatlakozni akar a dzsihádhoz, az iszlamista terrorszervezetek harcához.  

Ötmillió dollár nyomravezetői díjat ajánlott fel Washington az al-Shabaab terrorszervezet egyik vezetőjéért

Az Egyesült Államok ötmillió dollár nyomravezetői díjat ajánlott fel Abukar Ali Adanért, aki az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet egyik vezetője – közölte kedden az amerikai külügyminisztérium. 

A közlemény szerint az összeg annak jár, aki információval szolgál a nemzetközi terrorista tartózkodási helyéről vagy segít azonosítani a férfit. Abukar Ali Adan az Afrikában aktív terrorszervezet helyettes vezetője, előtte pedig éveken át az al-Shabaab katonai vezetője, emellett ő tartja a kapcsolatot az al-Kaida terrorhálózattal.

A nyomravezetői díjat az amerikai külügyminisztérium diplomáciai biztonsági szolgálata ajánlotta fel. Abukar Ali Adant az amerikai külügyminisztérium 2018-ban minősítette különösen veszélyes nemzetközi terroristának, ami azzal járt, hogy zárolták minden vagyonát, amely az Egyesült Államok fennhatósága alá tartozott, és megtiltották minden amerikai állampolgár számára, hogy üzleti kapcsolatot tartson fenn vele. 

Adant felelősnek tartják a Kenyában, Szomáliában, és a régió más országaiban elkövetett merényletekért. Az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet 2008 óta szerepel az Egyesült Államok külügyminisztériumának nemzetközi terrorszervezeteket tartalmazó listáján.

Ülésezett a Terrorellenes Koordinációs Bizottság

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója összehívta a Terrorellenes Koordinációs Bizottságot. Az állandó tagok és meghívottak részvételével 2023. október 17-én teljes ülést tartott a Terrorellenes Koordinációs Bizottság (TKB) a Terrorelhárítási Központban (TEK). 

Hajdu János r. altábornagy, a TEK főigazgatója, mint a TKB elnöke a 2023. október 7-én Izraelt ért támadás, valamint a magányos elkövetők által Európában végrehajtott terrorcselekmények miatt kezdeményezte a tanácskozást.

A bizottság álláspontja szerint a rendvédelmi szervek műveleti, valamint partnerszolgálati együttműködése keretében a terrorizmusra és a terrorcselekményekre vonatkozó információk alapján 

nem indokolt a 2016. március 29. óta Magyarország területén hatályban lévő 3-as (közepes) terrorfokozat megváltoztatása, így annak hatályban tartására tett javaslatot a belügyminiszternek.

A svéd kormányfő szerint kifejezetten Svédországot célzó terrortámadás történt Brüsszelben

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök szerint minden jel arra utal, hogy kifejezetten Svédországot, svéd állampolgárokat célzó terrortámadás történt hétfőn Brüsszelben, a két áldozattal kizárólag azért végeztek, mert svédek voltak.

Európa nem engedheti meg magának, hogy "naiv" legyen - mondta Kristersson keddi sajtótájékoztatóján. Kijelentette: Svédország közelmúltbeli történetében eddig még nem szembesültek ilyen súlyos fenyegetéssel, mint most.

A svéd kormányfő szerint "a terroristák ránk akarnak ijeszteni, meghunyászkodásra és hallgatásra akarnak kényszeríteni, de ez nem fog nekik sikerülni".

Kristersson szorgalmazta, hogy az Európai Unió erősítse meg a határok ellenőrzését és fokozza a belső biztonsági intézkedéseket a brüsszeli támadást követően. A kormányfő hangoztatta, hogy az uniónak jobban kell védenie a határait, és biztosítania kell, hogy veszélyes elemek ne tartózkodhassanak illegálisan a területén. "Nagyobb biztonságra van szükség, nem lehetünk naivak" - fogalmazott.

"Emelkedett az iszlamista szélsőségesek jelentette fenyegetettségi szint Svédországban. Súlyos a helyzet, és a hatóságok megítélése szerint ez számottevő ideig így is maradhat" - közölte a svéd belbiztonsági szolgálat (SAPO) hétfőn a brüsszeli incidens után.

Svédországban augusztusban a második legmagasabb fokozatra emelték a terrorfenyegetettség szintjét, miután több Korán-égetés felbőszítette a muszlimokat, és a kormány úgy ítélte meg, hogy az ország emiatt a dzsihadisták első számú célpontjává vált. A svéd hatóságok azt is felfedték, hogy Svédországgal szemben több dezinformációs kampány is indult a közösségi médiában a Korán-égetésekkel és muszlim családoknak nyújtott szociális szolgáltatásokkal kapcsolatban.

Az Iszlám Államra hivatkozott a franciaországi késes támadás elkövetője

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nevében vállalta magára előzetesen egy felvételen a tettét az észak-franciaországi Arrasban négy nappal ezelőtt történt késes merénylet elkövetője, és "nagyon mellékesen utalt az Izrael és a Hamász közötti konfliktusra is, mielőtt akcióba lépett" - közölték kedden igazságügyi források.

A támadást, amelyben további hárman megsérültek, egy 20 éves csecsen származású orosz állampolgár, Mohamed Moguskov követte el, aki iszlamista nézetei miatt szerepelt az állambiztonságra veszélyes személyek titkosszolgálati nyilvántartásában, s állandó megfigyelés alatt állt.

A férfi péntek délelőtt késsel felfegyverkezve jelent meg annál a gimnáziumnál, amelynek korábban tanulója volt, s halálosan megkéselte Dominique Bernard franciatanárt, majd három másik embert megsebesített, mielőtt a rendőrök egy elektromos sokkolópisztollyal ártalmatlanították.

A támadó a merénylet előtt készített videóban az Iszlám Államra hivatkozott, de őrizetbe vétele óta nem adott magyarázatot a tettére a rendőrség szerint. Kihallgatása kedd este ér véget, a vádemelésről ezt követően döntenek a vizsgálóbírók.

Néhány órával a támadás után a francia terrorelhárítási ügyészség terrorcselekménnyel kapcsolatos emberölés és emberölési kísérlet, valamint terrorista bűnszövetkezet miatt indított vizsgálatot.

Az iszlamista támadást követően Franciaországban a legmagasabb szintre emelte a kormány a terrorkészültséget, és elrendelte valamennyi oktatási intézmény fokozott védelmét.

 Emmanuel Macron államfő kedden úgy vélte, hogy "valamennyi európai állam sebezhető az iszlamista terrorizmus visszatérésével szemben". Ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy az oktatás "bástya marad az sötétséggel szemben". A köztársasági elnök csütörtökön részt vesz a megölt tanár gyászszertartásán az arrasi székesegyházban.

Olaszországban is terroristákat fogtak

Az olasz hatóságok attól tartanak, hogy a közel-keleti konfliktus elmérgesedésével aktívvá válhatnak a korábban rejtőzködő terrorista sejtek.

Sajtóinformációk szerint ma kora hajnalban két terrorgyanús személyt tartóztatott le a rendőrség Milánóban. Mindkét férfi egyiptomi származású és már évek óta él Olaszországban. A milánói hatóságok terrorista szervezetekben való részvétel, valamint terrorcselekményekre való felbujtás vádjával vették őrizetbe a két afrikai férfit. A felderítést a milánói terrorizmus- és maffiaellenes rendőrségi csoport végezte.

A milánói ügyészség a reggeli órákban megerősítette az észak-afrikai személyek az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezettel működtek együtt.

Az utólagos vizsgálatokból az is kiderült, hogy a két afrikai férfi Whatsapp, Telegram és Facebook csatornákon keresztül váltott üzenetikben az ISIS-t éltették és a nyugati világ ellen uszítottak. Üzeneteik egyben Giorgia Meloni miniszterelnök és más hivatalos intézmények vezetői elleni fenyegetéseket is tartalmaztak.

Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter a franciaországi és a brüsszeli terrortámadást követően úgy nyilatkozott gondterhes hónapok várnak Olaszországra is. A tárca vezetőjét főképpen a migrációs hullám további emelkedése aggasztja, valamint az, hogy az illegális bevándorlók között terroristák szivárognak be az ország területére. Fokozott ellenőrzéseket vezettek be a befogadó központokban, valamint a migránsokat fogadó kikötőkben. 

Az olasz sajtó beszámolója szerint hétfő délután Torinóban is pánik tört ki a zsinagóga közelében, amikor egy késsel felfegyverkezett harminc év körüli férfi arabul kezdett kiabálni, és a járókelőket fenyegette.Csak annyit lehetett kivenni mondataiból, „Allah akhbar”. A rendőrség munkatársainak sokkolóval sikerült hatástalanítani rendbontót, majd a helyi kórházba, onnan pedig egy rendőrőrsre szállították.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Franciaországban megnövelték a biztonsági készültséget

A hétfő esti brüsszeli terrortámadás miatt Franciaországban megnövelték a biztonsági készültséget a labdarúgó-válogatott 21 órakor kezdődő, Skócia elleni barátságos mérkőzésével összefüggésben.

A franciák kedd este a belga határhoz közeli Lille-ben látják vendégül a skótokat, és Gérald Darmanin francia belügyminiszter közlése szerint a szolgálatot teljesítő rendőrök létszámát megduplázzák, a határellenőrzést Belgium felől pedig megerősítik.

A versailles-i kastély közelében őrködő francia rendőr 
Fotó: Yoan Valat / Forrás: MTI

Dömötör Csaba: ennyit arról, hogy menekültek érkeznek-e Európába

A Fidesz országgyűlési képviselője a közösségi oldalára feltöltött vidóban a brüsszeli kettősgyilkossággal kapcsolatban azt a kérdést tette fel, hogyan fordulhat elő, hogy a hatóságok ugyan tudtak a radikalizálódott férfiről, ő mégis zavartalanul élhetett Brüsszelben, nem messze az uniós negedtől. "Ilyen emberek tömegeit akarják szétosztani Európában, ráadásul felül akarják írni a magyar szabályozást, és a migránsokat már azelőtt be kellene engedni, hogy véget érne a menekültügyi eljárás. A tegnapi eset is azt mutatja, hogy ha egyszer már bejöttek, akkor már bent vannak, és nincs annyi hatósági erőforrás, amellyel nyomon lehetne követni a veszélyes embereket. A kövtkezmények pedig drasztikusak. Sokszor mondtuk, de ezek szerintem nem elégszer: Ébresztő!"

Lelőtték a hétfő esti brüsszeli iszlamista támadás elkövetőjét

Végeztek a biztonsági erők Brüsszelben az iszlamista merénylővel, aki két svéd férfit lőtt le, egy harmadik személyt pedig megsebesített hétfő este a belga fővárosban.

A gyanúsítottra a belga főváros Schaerbeek nevű negyedében, egy kávézóban nyitottak tüzet a rendőrök egy rajtaütésben. A férfi a kórházban belehalt sérüléseibe - közölte a belga szövetségi ügyészség.

Az iszlamista indíttatású támadást egy magát az Iszlám Állam tagjának nevező férfi, egy 45 éves tunéziai menedékkérő vállalta magára videoüzenetben. A magát Abdesalem Al Guilaninak nevező elkövető a közösségi médiára feltöltött videójában azt állította, hogy Allahért harcol.

A Het Laatste Nieuws című napilap honlapjára felkerült a támadásról készült videó. Látható, amint egy narancsszínű dzsekit viselő férfi egy robogóról leszállva több lövést ad le egy brüsszeli utcán.

Egy belga újságban idézett szemtanú szerint az elkövető a lövések leadása előtt azt kiabálta, hogy "Allah akbar". A videóban az elkövető azt állította, hogy a muzulmánok nevében állt bosszút, és megölt három svédet.

A merénylő 2019 novemberében kért menedékjogot Belgiumban - közölte kedden reggel Vincent van Quickenborne igazságügyi miniszter.

Az elkövetőről a rendőrségen már korábban bejelentést tettek emberkereskedelem, illegális tartózkodás és az állambiztonság veszélyeztetése miatt. A férfival kapcsolatban 2016 júliusában azt a meg nem erősített információt kapták a belga hatóságok egy külföldi titkosszolgálattól, hogy radikalizálódott, és egy konfliktuszónába akar menni, de ezt nem sikerült bizonyítani - mondta el a miniszter.

A halálos áldozatok svéd fociszurkolók, akik a hétfő esti svéd-belga EB-selejtezőre érkeztek Brüsszelbe. A merénylő a taxiból kiszálló szurkolók nyomába eredt, még egy épületbe is követte őket, ahol tüzet nyitott rájuk. A szövetségi ügyész tájékoztatása szerint a harmadik áldozat, aki megsebesült, de sérülései nem életveszélyesek, a taxisofőr volt.

A belga szövetségi ügyész szerint nincs bizonyíték arra, hogy a támadónak bármi köze lenne az Izrael és a palesztin fegyveresek között kiújult konfliktushoz. Hozzátette: lehetséges, hogy az áldozatok svéd állampolgársága volt a támadás motivációja.

Svédországban augusztusban emelték a második legmagasabb fokozatra a terrorfenyegetettséget a Korán-égetéseket követően.

Még a gyanúsított megtalálása előtt az ügyész felszólította a brüsszelieket, hogy maradjanak otthon, amíg a veszély elmúlik. Az Európai Bizottságban dolgozóknak szintén azt javasolták, hogy ne menjenek az utcára.

Rendõrök Brüsszel Schaerbeek nevû negyedében, amelynek egyik kávézójában a hatóságok lelõttek egy felfegyverzett tunéziai menedékkérõt 2023. október 17-én
Fotó: Martin Meissner / Forrás: MTI/AP

Alexander de Croo belga kormányfő az X-en erősítette meg, hogy a halálos áldozatok svédek voltak. Mint írta: felvette a kapcsolatot svéd kollégájával, és részvétét nyilvánította a svéd állampolgárok elleni megrázó támadás miatt.

Gunnar Strömmer svéd igazságügyi miniszter közölte, hogy a svéd kormány intenzíven dolgozik a belga hatóságokkal a történtek körülményeinek felderítésén.

Ulf Kristersson svéd kormányfő bejelentette, hogy a Belgiumban tartózkodó svédeket mobilüzenetben figyelmeztetik az óvatosságra, és arra, hogy kövessék a belga hatóságok utasításait.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke "gyáva támadásnak" bélyegezte a terrorcselekményt és részvétét fejezte ki a svéd népnek.

Charles Michel, az Európai Tanács belga elnöke, volt belga kormányfő az X-en nyilvánított részvétet a halálos támadásban elhunytak családjainak.

A belga királyi palota megdöbbenésének adott hangot, és támogatásáról biztosította a biztonsági erőket, amelyek mindent elkövetnek a tettes kézre kerítésére - fogalmaztak az X-en.

A belga média szerint Franciaország szigorította a belga határon az ellenőrzést.

Tüzet nyitottak a rendőrök egy fegyveresre Brüsszelben, aki a hétfő esti támadás elkövetője lehet

Egyelőre nem tudni, hogy a férfi meghalt-e. A gyanúsítottra a belga főváros Schaerbeek nevű negyedében, egy kávézóban lőtték rá egy rajtaütésben. Az ügyészség szerint nagyon hasonló fegyver volt nála, mint amilyet a hétfő esti merényletben használtak.

A támadás elkövetőjeként már korábban egy 45 éves tunéziai menedékkérőt azonosítottak, akit emberkereskedőként, illegálisan az országban tartózkodó és a nemzetbiztonságra veszélyes egyénként tartott nyilván a belga rendőrség.

Egy iszlamista merénylő két svéd fociszurkolót lőtt le hétfőn este Brüsszelben, egy harmadik személyt megsebesített.

Egy tunéziai férfi lehet az elkövető

A hatóságok egy 45 éves tunéziai férfit, Abdesalem L.-t gyanúsítják. 

A kedd kora reggeli hírek szerint a férfi még mindig szabadlábon van, a hatóságok pedig intenzíven kutatnak utána – írja a Mandiner.

A tunéziai férfi a brüsszeli Schaerbeek negyedben él, és a hatóságok gyanúja szerint kapcsolatba hozható a támadással. 

Igazságügyi szakértők a lövöldözés helyszínén, Brüsszelben, 2023. október 16-án
Fotó: Nicolas Landemard / Forrás: MTI/AP

Orbán Viktor részvétét fejezte ki a brüsszeli terrortámadás után

Orbán Viktor őszinte részvétét fejezte ki a hétfő esti brüsszeli terrortámadás során elhunytak hozzátartozóinak, valamint Ulf Kristersson svéd és Alexander De Croo belga miniszterelnök felé. 

„Gondolataink és imáink az áldozatok családjaival vannak” – írta X közösségi oldalán a magyar kormányfő. 

Hétfőn este két ember vesztette életét egy lövöldözésben Brüsszel belvárosában.

Igazságügyi szakértők munkában. Brüsszelben a legmagasabb – négyes szintre – emelték a terrorkészültséget
Fotó: Olivier Hoslet / Forrás: MTI/EPA

A belgiumi válságközpont tájékoztatása szerint Brüsszelben a legmagasabb – négyes szintre – emelték a terrorkészültséget.

Az Albániában tartózkodó Emmanuel Macron francia elnök szerint Brüsszelt iszlamista terrortámadás érte.

Az eset kapcsán több figyelmeztetést is kiadtak. Alexander De Croo belga miniszterelnök arra kérte a brüsszeli lakosokat, legyenek éberek, míg az Európai Bizottság biztonsági főigazgatósága körüzenetet küldött a Bizottság alkalmazottainak, miszerint ne legyenek az utcán, maradjanak négy fal között, vagy menjenek azonnal be egy épületbe, amíg további információ nem áll rendelkezésre – írja a Mandiner.

Az eset kapcsán a lap megkereste Frank Füredit, az MCC Brussels vezetőjét, aki úgy fogalmazott,

természetes dolog lesz lassan, hogy teljesen civil embereket ölnek az utcán. Jól mutatja, hogy milyen nagy probléma a multikulturalizmus. Két világ létezik egymás mellett, sok ember van, aki Európában él, s úgy látja, akik nem muszlimok, azok az ő ellenségeik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában