Ukrán válság

2023.11.20. 07:13

Váratlanul Kijevbe érkezett az amerikai védelmi miniszter

635. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Forrás: AFP

Ukrán védelmi minisztérium: több mint 40 ezer nő szolgál a hadseregben

Több mint 40 ezer nő szolgál az ukrán hadseregben - közölte hétfőn a kijevi védelmi minisztérium. 

A tárca tájékoztatása szerint ez valamivel több mint öt százaléka a hadsereg teljes állományának. A 40 ezer női katonából mintegy ötezren közvetlenül harci bevetésen vannak. 

A minisztérium szerint a harci bevetésen részt vett státuszt eddig több mint 13 400 nő szerezte meg. 

A kijevi tárca közlése kitér arra is, hogy a katonanők 41 százalékának kiskorú gyerekei vannak, és közülük több mint 2500-an egyedül nevelik gyermeküket vagy többet is. 

Ukrainian soldiers cope with war-related effects with equine therapy in Kharkiv
Forrás: AFP

2014-ben valamivel több mint 16 500 nő szolgált az ukrán fegyveres erőknél. A kijevi vezetés időközben a nőkre vonatkozó minden korlátozást feloldott a hadseregben.

Váratlanul Kijevbe érkezett az amerikai védelmi miniszter 

Váratlanul Kijevbe érkezett hétfőn Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter, hogy Washington "rendíthetetlen" támogatásáról biztosítsa Ukrajnát Oroszország háborújával szemben. 

Lloyd Austin "ma Ukrajnába utazott, hogy találkozzon az ukrán vezetőkkel, és megerősítse az Egyesült Államok megingathatatlan támogatását Ukrajna szabadságharca iránt"

 - közölte a Pentagon. A látogatást biztonsági okokból nem jelentették be előre. 

"Most érkeztem Kijevbe, hogy találkozzam Ukrajna vezetőivel" - írta a miniszter az X-en. Hozzátette: "fontos üzenetet" hozott, miszerint "

az Egyesült Államok továbbra is támogatni fogja Ukrajnát"

. Austin egy fotót is közzétett, amelyen Bridget Brink kijevi amerikai nagykövet fogadja őt az ukrán főváros egyik vasútállomásán. 

Austin a nap folyamán újabb, 100 millió dolláros (34 milliárd forint) katonai segélycsomagot jelentett be, hosszú távú támogatást ígérve a kijevi vezetésnek.

 Mint mondta, a mostani szállítmánnyal páncéltörő és légvédelmi fegyverek érkeznek Ukrajnába. 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az amerikai minisztert fogadva azt mondta: látogatása "nagyon fontos jelzés Ukrajnának". "Számítunk a támogatásukra" - tette hozzá. 

Előző nap Pat Ryder, a Pentagon szóvivője közölte, hogy az Ukrajnába irányuló nyugati fegyverszállítások koordinálására létrehozott csoport következő ülését ezen a héten videokonferencia formájában tartják meg. 

Korábban John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának stratégiai kommunikációért felelős koordinátora azt mondta, hogy az Egyesült Államok kormánya a Kijev megsegítésére elkülönített összegek mintegy 96 százalékát már elköltötte. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok további nagyszabású segítségének elmaradása káros hatással lenne Ukrajna védelmi képességeire.

Orosz kémfőnök: Washington és London a mozgósítás kiterjesztését sürgeti Kijevtől

Washington és London a mozgósítás maximális kiterjesztését sürgeti Kijevtől, beleértve a 17 és 70 év közötti férfiak besorozását, valamint nők behívásának folytatását - jelentette ki Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a szervezet sajtóirodája által hétfőn kiadott közlemény szerint. 

Az általa megbízhatónak nevezett információkra hivatkozó Nariskin szerint

 az intézkedés célja a sikertelen ukrán ellentámadás során a személyi állományban elszenvedett hatalmas veszteségek pótlása lenne, valamint az, hogy megpróbálja elhitetni: Oroszország győzelme az ukrajnai konfliktusban lehetetlen.

 Azt állította, hogy az amerikai és brit "utasítások" nyomán Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter javasolta a parlamentnek, hogy mérlegelje a sorkötelezettség alsó korhatára csökkentésének lehetőségét. 

Mint mondta, az ukrán törvényhozásban bejegyeztek egy jogszabályjavaslatot, amely szerint a behívhatóság korhatárát a sorkatonák számára 60-ról 65 évre, a parancsnoki állomány számára pedig 65-ről 70 évre emelik. Az orosz kémfőnök ezt a náci birodalom végóráival állította párhuzamba. 

Nariskin szerint

 a fronton tapasztalható komoly humánerőforráshiány arra kényszeríti Kijevet, hogy egyre több nőt mozgósítson, akiknek száma az ukrán hadseregben "nyugati becslések szerint több mint 40 ezer fő". 

"A kijevi rezsim már 60 évre emelte a nők katonai szolgálatra való behívhatóságának korhatárát. De ez Kijevnek nem elég. Az ukrán katonai parancsnokság azt kéri, hogy bővítsék ki a mozgósítás alá eső női szakmák listáját" - mondta. 

Az orosz védelmi minisztérium hétfői hadijelentése szerint az orosz hadsereg három frontszakaszon öt rohamot vert vissza. A harcokban a frontvonal mentén az elmúlt nap folyamán mintegy 270 ukrán katona esett el, vagy sebesült meg. 

A tárca szerint három támadást a kupjanszki frontszakaszon hiúsították meg,

 a legnagyobb emberveszteséget - több mint 130 főt - pedig a Donyeck környékén vívott harcokban szenvedte el az ukrán fél. 

Az összesítés a megsemmisített haditechnikai eszközök között nevezett meg egyebek mellett három gyalogsági harcjárművet, három HIMARS-rakétát, valamint öt drónt.
 

Gránátrobbanás ölt meg két embert egy kijevi lakásban 

Egy ukrán katona és egy nő vesztette életét, amikor gránát robbant egy kijevi lakásban - közölte hétfőn az ukrán főváros rendőrsége. 

A közlemény szerint a vasárnap történt robbanásban továbbá egy férfi megsebesült, arról azonban a rendőrség nem tájékoztatott, hogy mi okozta a detonációt. 

A hatóságokat a Dnyiprovszkij kerületben történt robbanásról egy szomszéd értesítette. A helyszínen robbanóanyag-szakértők és nyomozók dolgoznak. 

Ukrajna és Oroszország a Vöröskereszt közvetítésével ismét kicserélte elhunyt katonák földi maradványait. A hadifoglyok ügyeinek kijevi koordinációs központja hétfőn a Telegram üzenetküldő szolgáltatáson közölte, hogy 94 ukrán katona holttestét kapták vissza. A közleményben nem számoltak be arról, hogy hány orosz katona holttestét adták át, és a csere helyszínét sem közölték.

Az orosz ágyúzásban meghalt egy idős nő 

Az orosz erők november 20-án támadták a Dnyipropetrovszki területen fekvő Nikopolt. Egy 83 éves nő meghalt, egy 53 éves férfi pedig megsebesült - közölte Szerhij Liszak kormányzó.

Ukrajnában felmentették a különleges hírközlési és információvédelmi szolgálat vezetését

Az ukrán kormány felmentette a különleges hírközlési és információvédelmi szolgálat (Goszszpecszvjaz) vezetését - jelentette be hétfőn Tarasz Melnicsuk, az ukrán kormány állandó parlamenti képviselője. 

"Felmentették Jurij Scsigolt Ukrajna Állami Különleges Hírközlési és Információvédelmi Szolgálatának elnöki tisztségéből" - írta a tisztviselő a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

 Hozzátette: távozik Scsigol helyettese, Viktor Zsora is. Ő a digitális fejlesztésért, a digitális átalakulásért és a digitalizációért felelt. 

A szolgálat élére ideiglenes jelleggel Dmitro Makovszkij került. Az ukrán tömegtájékoztatási eszközök szerint ő korábban az ügynökség vezetőjének első helyettese volt. 

Nem ez az első átrendeződés az ukrán biztonsági és különleges szervek vezetésében az utóbbi időben.

 Pénteken vált ismertté, hogy menesztették Olekszandr Taraszovszkijt, az Ukrán Külföldi Hírszerző Szolgálat vezetőjének helyettesét. 

November 3-án Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Viktor Horenko, a különleges műveleti erők parancsnoka helyére Szerhij Lupancsukot nevezte ki. 

Vasárnap Zelenszkij bejelentette, hogy menesztette az ukrán hadsereg egészségügyi erőinek parancsnokát. Tetyana Osztascsenko helyére Anatolij Kazmircsukot nevezte ki, aki korábban a kijevi Nemzeti Katonai Orvosi Klinikai Központot vezette.

 

Japán küldöttség érkezett Kijevbe

November 20-án japán tisztviselőkből és üzleti képviselőkből álló küldöttség, köztük Kiyoto Tsuji külügyminiszter, Kazuchika Iwata ipari miniszter és a Keidanren - Japán legnagyobb üzleti lobbijának - tagjai érkeztek Kijevbe, hogy találkozzanak ukrán tisztviselőkkel egy újjáépítési konferencia előtt, amelynek Japán ad otthont. A delegáció 175 millió dollárnyi újjáépítési támogatásról is dönt.

Herszont támadták az oroszok, ketten meghaltak- fotó

Az oroszok ma reggel egy herszoni szállítási létesítményt támadtak, két sofőr meghalt, egy személy pedig megsebesült - jelentette Oleksandr Prokudin kormányzó. Az elmúlt napban három ember halt meg, kilencen megsebesültek az orosz támadásokban.

Hosszú idő után egy asztalhoz ülhet Vlagyimir Putyin és Joe Biden

Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vesz a G20-ak november 22-i virtuális csúcstalálkozóján – erősítette meg az orosz Vesti televízió vasárnapi adása. Putyin a legutóbbi két csúcstalálkozót kihagyta. A mostani virtuális konferenciát Narendra Modi indiai miniszterelnök elnökli, célja pedig a szeptemberi csúcson elért eredmények átbeszélése. A világ 19 legnagyobb gazdaságát, valamint az Európai Uniót és az Afrikai Uniót tömörítő szervezet találkozóján emellett valószínűleg szó lesz az orosz–ukrán háborúról és az izraeli–Hamász konfliktusról is - írja a Magyar Nemzet.

BIDEN, Joe; PUTYIN, Vlagyimir
Joe Biden amerikai (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök a Genfi-tó partján található La Grange-villában rendezett csúcstalálkozójukon 2021. június 16-án
Fotó: Mihail Mecel / Forrás: MTI/EPA

Több mint 37 ezer elesett orosz katonát azonosítottak

A Mediazona orosz független médiaorgánum nyílt forrású kutatással, a BBC Oroszországgal közösen megerősítette annak a 37 052 orosz katonának a nevét, akiket Oroszország ukrajnai inváziójának kezdete óta megöltek – írta a Kyiv Independent.

Váratlanul Ukrajnába érkezett az amerikai védelmi miniszter

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter előre be nem jelentett látogatást tett Ukrajnában – írta a Kyiv Independent.

A miniszter november 20-án kora reggel Kijevbe érkezett, hogy találkozzon vezető ukrán tisztviselőkkel, és "megerősítse Ukrajna szilárd támogatását a szabadságharcban" - közölte a Pentagon.

Folytatódnak a harcok Kelet-és Dél-Ukrajnában

Az ukrán és orosz csapatok folytatják a hadműveleteket Kelet- és Dél-Ukrajnában, bár az esős időjárás valószínűleg tovább lassítja ezek ütemét, amíg a téli körülmények teljesen be nem következnek – írta elemzésében az amerikai Háborús Tanulmányok Intézete (ISW).

Sebesültek Herszonban

Öt ember, köztük egy hároméves kislány megsebesült a Herszon elleni orosz tüzérségi lövöldözésben vasárnap – közölte Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter, hozzátéve, hogy mindannyian repeszektől sebesültek meg.

Elfogták a Moszkva felé tartó drónt

A moszkvai légvédelmi egységek vasárnap késő este elfogtak egy, a várost célzó drónt - közölte Szergej Szobjanin polgármester. A Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta, hogy a főváros keleti részén, az Elektrostal negyedben lévő egységek elfogták a drónt. Áldozatokról vagy károkról nem érkezett jelentés. A légvédelem egy dróntámadást is meghiúsított az orosz főváros ellen vasárnapra virradó éjszaka - közölték a hatóságok korábban.

Lengyelországban rekedtek a segélyt szállító járművek

Mintegy 3000, főként ukrán teherautó, köztük üzemanyagot és humanitárius segélyt szállító járművek rekedtek a határ lengyel oldalán vasárnap a lengyel kamionosok több mint 10 napja tartó blokádja miatt - közölték az ukrán hatóságok.

A lengyel kamionosok a hónap elején elzárták az utakat három ukrajnai határátkelőnél, hogy tiltakozzanak az ellen, hogy a kormány 2022 februárja óta adminisztratív és anyagi könnyítésekkel támogatja az ukrán fuvarozókat.

3-8 kilométerre az orosz erők

Az ukrán hadsereg közölte, hogy "3-8 kilométerre" visszaszorította az orosz erőket a Dnyeper folyó partjaitól, ami ha megerősítést nyer, ez lesz a kijevi erők első jelentős előretörése hónapokkal a csalódást keltő ellentámadás megindítása óta. Az ukrán és orosz erők több mint egy éve a déli Herszon régióban húzódó hatalmas vízi út ellentétes oldalain vannak, miután Oroszország tavaly novemberben kivonta csapatait a nyugati partról.

Zelenszkij gyors változtatásra számít

Volodimir Zelenszkij gyors változtatásokat követelt az ukrán hadsereg hadműveleteiben, és bejelentette az egészségügyi erők parancsnokának leváltását. Az ukrán elnök lépését azután jelentették be, hogy találkozott Rusztem Umerov védelmi miniszterrel.

Anatolij Kazmircsuk, az Országis Katonai Klinikai Központ vezetője veszi át az egészségügyi parancsnokság irányítását, akitől a hadsereg eddiginél magasabb szintű orvosi támogatását várják el. A minőségi érszorítóktól a harctéri orvosokkal való őszinte kommunikációig az egyésségügyi ellátást teljes átalakítására számítanak.

Kijev téli bombázásától tartanak

Több hetes szünetet követően Oroszország immár második este indított dróntámadást az ukrán főváros ellen. Szerhij Popko, a kijevi katonai adminisztráció vezetője a Telegram alkalmazásban így nyilatkozott: "Az ellenség UAV-jai (pilóta nélküli légijárművek) sok csoportban indultak útnak, és különböző irányokból támadták Kijevet, ugyanakkor folyamatosan változtatták a mozgásukat."

Az iráni gyártmányú Shahed drónok többségét még azelőtt hatástalanított az ukrán légvédelem, hogy elérték volna Kijevet, de néhány így is becsapódott. Nem érkeztek jelentések "kritikus károkról" vagy áldozatokról, de azt elismerték az ukránok, hogy néhány infrastruktúra megrongálódott.

Oroszország pontosan egy éve indított nagyszabású dróntámadást Ukrajna energetikai, katonai és közlekedési infrastruktúrája ellen. Kijev attól tart, hogy ez idén megismétlődik, komoly fennakadásokat okozva az energiaellátásban.

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. november 19-én az ukrán-magyar határszakaszon 4988 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5030 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 71 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

Ez történt vasárnap:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában