Fejlesztés

2023.11.03. 20:14

Kajári Ferenc: óriási jelentősége van a nemrég átadott légvédelmi rakétarendszernek

Óriási jelentősége van Magyarország biztonságát tekintve a Győrben múlt héten átadott légvédelmi rakétarendszernek, ugyanis a NASAMS-rendszer a világ egyik legkorszerűbb közepes hatótávolságú légvédelmi rendszere - hangsúlyozta a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

MW

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j3), Kyrre Lohne, a NASAMS légvédelmi rakétarendszert gyártó norvég Kongsberg Defence & Aerospace AS alelnöke (j2), Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese (j4) és Nagy Sándor alezredes (j) a rakétarendszer átadásán a győri Dánielfy Tibor 205. Légvédelmi Rakétaezred laktanyájában 2023. október 26-án

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

Kajári Ferenc altábornagy hozzátette: ezzel jelentősen megnőtt a Magyar Honvédség képessége arra, hogy megvédje Magyarország légterét, szuverenitását és állampolgárait. 

A NASAMS légvédelmi rakétarendszer előnye, hogy hálózatba köthető, moduláris és a mindenkori igényekhez alakíthatók a rendszer egyes elemei 

- ismertette. 

A magyar haderőfejlesztési program célkitűzése egy 21. századi korszerű honvédség kialakítása, így egyértelmű volt, hogy a NASAMS-rendszerre esik a választás, ami a világ egyik legkorszerűbb rakétarendszere és a magyar igényeket is kielégíti - mondta Kajári Ferenc. 

A NASAMS-rendszer AMRAAM típusú légvédelmi rakétát használ, amelyből a Magyar Honvédség a legkorszerűbb, megnövelt hatótávolságút fogja alkalmazni. Ezeket a rakétákat a Gripen harci repülőgépek is használják - mondta Kajári Ferenc. 

Kiemelte: 

Magyarország lesz az első NATO-szövetséges, amely ezt a megnövelt hatótávolságú, kifejezetten a légvédelmi rakétarendszerhez kifejlesztett rakétát alkalmazni fogja. 

Az altábornagy kifejtette: a légierő haderőnem fejlesztésének első lépése egy légvédelmi rakétaműveleti központ beszerzése volt, a második fázis a most átadott NASAMS rakétarendszer beszerzése, a harmadik lépés pedig a légtérfelderítő lokátorrendszer megújítása. Ehhez kapcsolódóan folyamatban van az izraeli multifunkciós radarok beszállítása és rendszerbe állítása - tette hozzá. 

Az altábornagy kitért arra, hogy

 összesen 6+1 készletet szerez be a honvédség a rakétarendszer alegységéből, amiből kettő már Győrben van, és 2024 szeptemberében szállítják le a fennmaradó 4+1 alegységet, amivel az teljessé válik. 

Kajári Ferenc elmondta, a légtérvédelmet lépcsőzetesen kell kialakítani, ez a közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszer jól illeszkedik a magyar légvédelem rendszerébe. 

Mint mondta, jól halad a magyar haderőfejlesztési és -modernizációs program. Az elmúlt években különböző haditechnikai eszközök érkeztek a honvédséghez, így látható, hogy a honvédelem teljes spektruma megújul. Ezt szimbolizálja a NASAMS-rakétarendszer is, amely a világ egyik legmodernebb légvédelmi rendszerét jelenti. 

Kajári Ferenc az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában elmondta, a rakétarendszer beszerzésére 2021-ben írták alá a szerződést. 

A rakétarendszert Norvégia gyártja, az AMRAAM rakéták amerikaiak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában