Megáll az ész

2023.11.19. 21:57

„Marokkóibb" Mikulást akarnak Brüsszelben

A brüsszeli Saint-Gilles negyed polgármestere azt mondta, hogy a keresztény szentet, Szent Miklóst szeretné „marokkóibbá” tenni, hogy kapcsolatot teremtsen a környék lakóival – írja a V4NA.

MW

Illusztráció/A Mikulástroli a belvárosi Erzsébet téren 2022. december 5-én

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Jean Spinette, a belgiumi Saint-Gilles polgármestere kijelentette, hogy 

nyitott lenne arra, hogy Szent Miklós a marokkói kultúrát is magáévá tegye a december 6-i éves rendezvényen, amelynek keretében egy szentnek öltözött férfi meglátogatja a környékbeli iskolákat

 – hívja fel rá a figyelmet a The European Conservative.

Spinette kijelentette, hogy önkormányzata kapcsolatban áll a marokkói Berkane városával, és hogy a körzetének lakói közül sokan a régióból származnak. 

Ez egy módja annak, hogy kapcsolatot találjunk a város muszlim közösségével

– mondta.

Mint mondta, jópofának tartaná, ha lenne egy „Sidi Nicolas”, aki klementint, egy mandarin-félét ajándékoz a gyerekeknek. A marokkói Berkane városa a klementin termesztésről ismert, a „Sidi” szó pedig arabaul azt jelenti, hogy „uram”.

Spinette azt is hozzátette, hogy

számunkra a Szent Miklósnak környezetbarátnak, a vallásokat tiszteletben tartónak és interszekcionálisnak kell lennie.

Miközben a belga polgármester megpróbálja Szent Miklóst muzulmánabbá és észak-afrikaibbá tenni, noha Szent Miklós keresztény és görög volt, egy osztrák iskola idén teljesen megtiltotta a Mikulás látogatását.

Ahogy arról a V4NA korábban beszámolt, a sokszínűség és a kulturális különbségek tiszteletben tartásának jegyében az osztrák Plainfeld község óvodájába idén nem látogat el a Mikulás.

A Junge Freiheit című német lap arról számol be, hogy a salzburgi Plainfeld település egyik óvodája közölte a december 6-i Mikulás-látogatások mögött álló szervezőkkel, hogy a sokszínűség és a „kulturális különbségek” kérdései miatt nem látogatnak el az óvodájukba.

A Salzburger Nachrichten beszámolója szerint az illetékesek idén úgy döntöttek, hogy távol tartják őt a gyerekektől, a Mikulás ugyanis hagyományosan olyan fejfedőt visel, amelyen jól látható keresztény jelkép található.

A hírügynökség hozzáteszi, hogy  már a Mikulás segítője is áldozatául esett a politikai korrektségnek, Hollandiában ugyanis rasszistának kiáltották ki az évek óta tradicionális szerepet betöltő Fekete Péter figurát. Zwarte Piet kapcsán az szúrta egyesek szemét, hogy fehérbőrű emberek festik ki feketére az arcukat a szerep kedvéért, ezzel pedig „blackface” jelenséget testesítik meg, ami sokak szerint sértő. És ha ez még nem lenne elég, a Fekete Péter jelmezhez hozzátartozik a piros színű rúzs, nagy fülbevaló és afrikai stílusú paróka.

Az eredeti cikket ITT tudja elolvasni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában