Izraeli–palesztin konfliktus

2023.11.23. 06:49

Több tucatnyian meghaltak egy ENSZ-iskolát ért légitámadásban

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Palesztinok kutatnak túlélők után egy izraeli légitámadásban megsemmisült ház romjai között a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz menekülttáborban

Forrás: MTI

Fotó: Mohamed Szaber

Magyar állampolgárok nem lesznek a Hamász által szabadon engedett túszok között

Az első lista alapján a két magyar állampolgárságú lány, Dafna és Ela nincs aközött a 13 túsz között, akiket pénteken szabadon engednek a Hamász terroristái

 – közölte a lányok édesanyja X-bejegyzésében. Hozzátette, bár nehéz számára a jelenlegi helyzet, bizakodik, és örül más családok egyesülésének.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a Hamász átadta Izraelnek azoknak a túszoknak a névsorát, akiket pénteken elengednek. Az izraeli kormány felvette a kapcsolatot az érintett családokkal.

Többtucatnyian meghaltak egy ENSZ-iskolát érő légitámadásban Gázavárosban

Legkevesebb huszonhét ember meghalt, további kilencvenhárom pedig megsebesült egy gázavárosi ENSZ-iskolát érő izraeli légitámadásban csütörtökön – közölte a dzsabalíjai menekülttábor al-Auda kórházának egyik orvosa. Izrael egyelőre nem kommentálta a jelentést. 

A Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista palesztin szervezet csütörtöki közleménye szerint is mintegy harminc ember halt meg az izraeli légitámadásban. A csapás egy iskolát ért, amelyet az ENSZ palesztin menekülteket támogató ügynöksége (UNRWA) tart fenn a dzsabalíjai menekülttáborban.

A dzsabalíjai a legnagyobb menekülttábor a Gázai övezetben. Az UNRWA szerint 156 iskolában és más létesítményben az övezet csaknem egymillió belső menekültje keresett menedéket az offenzíva elől, amelyet Izrael a déli települései elleni október 7-i terrortámadás hatására indított a Hamász ellen.

Az IDF szóvivője szerint a terroristák félelemkeltésre fogják használni a tűzszünetet.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője, Daniel Hagari figyelmeztetett, hogy a Hamász minden lehetőséget meg fog ragadni, hogy nyomást gyakoroljon az izraeli állampolgárokra a pénteki túszalku során – írja a Times of Israel. Hozzátette, bár felvették a kapcsolatot a túszok családjával, és mindenkivel megbeszélték, mit kell tenniük, még semmi sem biztos, és az átadás közben bármikor változás állhat be.

A Hamász kegyetlen ellenség. Nehéz napok állnak előttünk, és a túszok szabadulása felett érzett örömünkbe bánat is vegyül 

– mondta, majd hozzátette, hogy 

a Hamász megpróbálja majd arra használni a tűzszünet napjait, hogy félelmet keltsen, és hazugságokat terjesszen.

Hozzátette, a pénteki egyezség még nem a konfliktus vége, csupán a kezdet. Izrael legfőbb célja továbbra is a Hamász felszámolása.

A Hamász támadásának színhelyeiről nevezte el újszülöttjét sok izraeli

Az elmúlt hetekben a Hamász iszlamista palesztin szervezet október 7-i Izrael elleni támadásainak színhelyeiről nevezte el újszülöttjét több izraeli szülő - közölte a belügyminisztérium. A tárca csütörtöki közleménye szerint negyvenöt kisbaba – 34 kisfiú és 11 kislány – kapta a Beri nevet, arról a Gázai övezet közelében található kibucról, ahol az egyik legsúlyosabb mészárlás folyt: nyolcvanöt lakosát ölték meg, harminc másikat feltehetőleg túszul ejtettek.

Az 1946-ban alapított kibucot annak idején Berl Kacnelzon munkás-cionista íróról (1887-1944) nevezték el, akinek héberül Beri volt a neve.

Az erő jelentésű Óz férfinevet az elmúlt hetekben negyvenkilenc fiú és egy lány kapta, a Nir Óz és a Nahal Óz kibucokról, ahol szintén gyilkoltak az iszlamista fegyveresek. 

Nir Óz kibucban a négyszáz lakó közül mintegy harmincat gyilkoltak meg, és körülbelül hetvenet ejtettek túszul. A közlemény szerint nyolc csecsemő a Nir nevet kapta.

Három kislány a Nova nevet kapta a zenei fesztivál után, amelyen a Hamász terroristái a legutóbbi adatok szerint 364 embert mészároltak le. Október 6-án és 7-én több mint háromezer ember vett részt a Tribe of Nova elnevezésű izraeli technozenei fesztiválon, a résztvevők mintegy 10 százaléka vesztette életét.

A Hamász átadta Egyiptomnak az először szabadon engedendő túszok névsorát

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet átadta Egyiptomnak azon tíz izraeli túszának a névsorát, akit először fog szabadon engedni a fogolycsere-megállapodás keretében – jelentette csütörtökön a helyi média. Továbbra is vannak vitás kérdések, ugyanis a Hamász azt követeli: 

a túszokat Egyiptomba szállítsák, Izrael viszont ragaszkodik ahhoz, hogy a Vöröskeresztnek adják át őket, és tőlük egyenesen Izraelbe kerüljenek.

Izrael azt is követeli, hogy a Vöröskereszt a Gázai övezetben meglátogathassa azokat az izraeli túszokat, akiket nem engednek el az első csoportban, de ezt a Hamász ellenzi.

Izrael a humanitárius folyosón tartóztatta le a kórházigazgatót

Az izraeli hadsereg és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat hivatalosan bejelentette, hogy letartóztatták Muhammad Abu-Szalmiját, az es-Sifá Kórház igazgatóját, miközben a humanitárius folyosón az övezet déli része felé tartott. Azért tartóztatták le, mert az izraelieknek állításuk szerint számos bizonyítékuk van arra, hogy az igazgató tudott arról: a kórház a Hamász főhadiszállásaként szolgált.

A hadsereg közleménye szerint a Hamász a kórház erőforrásait – egyebek között az elektromos áramot – használta a kórház alatti alagútrendszere működtetéséhez, és sok fegyvert tárolt a kórházban és annak környékén. Emellett az alagútrendszer az október 7-i terrortámadásra adott izraeli ellenoffenzíva után a terroristák menedékhelye lett, sőt, több izraeli túszt is odavittek. 

Egy boncolási jegyzőkönyv alapján a 19 éves Noa Marciano katonanőt is a kórház területére vitték, és később ott gyilkolták meg.

Csütörtökön a katonai szóvivők bejelentették, hogy a Hamász alagútrendszerét eddig 170 méter hosszan tárták fel az es-Sifá Kórház alatt. Az alagútrendszert használóik alkalmassá tették arra, hogy megszakítás nélkül hosszú ideig ott tartózkodhassanak. Az izraeli hadsereg készül a tűzszünetre és a fogolycsere-megállapodás végrehajtására, de a vezérkari főnök arra utasította az összes egységet, hogy mindaddig, amíg meg nem kapják meg a tűzszüneti parancsot, a hadművelet tervei szerint folytassák tevékenységüket.

A hadsereg célja a jelenlegi állapotok befagyasztása, az övezet északi és déli része közötti zár fenntartása, megakadályozandó, hogy a délre menekült Hamász-fegyveresek vissza tudjanak térni északra. 

A hadseregben úgy vélik, a Hamász arra fogja használni a tűzszünetet, hogy felmérje szervezeti helyzetét a Gázai övezet északi részén, és azt, hogy eddig mekkora kár érte. Csütörtökön is számos rakétatámadás érte Izraelt Libanonból. Az ottani síita mozgalom, a Hezbollah azt közölte, hogy 48 rakétával támadott. A tűzoltóknak több olyan tüzet kellett eloltaniuk, amelyet az elfogott rakéták lehullott darabjai okoztak.

Péntek reggel hétkor kezdődik a tűzszünet, délután 4-kor adják át az első túszokat

Péntek reggel hétkor kezdődik a tűzszünet a Gázai övezetben, délután 4-kor adják át az első izraeli túszokat - közölte a katari külügyminisztérium szóvivője csütörtökön izraeli médiajelentések szerint.

Késik a tűzszünet és a túszok részleges szabadon engedése

Késik a tűzszünet és a túszok részleges szabadon engedése, de Jeruzsálemben, Washingtonban és Katarban bíznak a tárgyalások sikeres befejezésében - jelentette az izraeli média csütörtökön.

Nem látunk okot az aggodalomra, a késés nem a tárgyalások összeomlásából, hanem megoldható adminisztratív ügyekből adódik

 - közölte a túszok elengedéséről és a tűzszünetről folyó tárgyalások részleteit ismerő, meg nem nevezett forrás a Háárec című újsággal csütörtökön.

Katar külügyminisztériumi szóvivője azt mondta, hogy néhány órán belül bejelentik, hogy pontosan mikor lép érvénybe a tűzszünet. Szerinte az Izrael és a Hamász közötti megállapodás végrehajtásáról szóló tárgyalások "pozitív módon" haladnak.

Hasonlóképpen bizakodó volt a Fehér Ház közleménye. "Dolgozunk a megállapodás végleges logisztikai részletein, reméljük, hogy péntek reggel megkezdődik az elraboltak szabadon engedése" - tudatta az amerikai elnöki hivatal.

Adrienne Watson, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője szerda este úgy nyilatkozott, hogy Washingtonban a túszok szabadon bocsátását célzó megállapodás végső, logisztikai részletein dolgoznak. "Reméljük, hogy a megvalósítás péntek reggel elkezdődik" - tette hozzá.

Csütörtök délelőtt az izraeli legfelsőbb bíróság elutasított két, a túszok kiszabadításáról szóló fogolycsere-megállapodás elleni beadványt. A bíróság bejelentette, hogy nincs oka beavatkozni, mert a kormány széles mérlegelési jogkörrel rendelkezik a biztonságpolitikai kérdésekben.

Elutasították azokat a petíciókat is, amelyek szerint az izraeli kormány hátrányosan megkülönbözteti az elraboltak egy részét, és kijelentették, hogy amint a kormány tevékenysége is tükrözi, az összes elrabolt szabadon bocsátására törekednek, a Hamász különbözteti meg, és választja szét őket.

Egy izraeli katona kimászik a hadsereg szerint a Hamász fegyveresei által ásott alagútból az északi Gáza város Al-Sifa kórházkomplexumában 2023. november 22-én
Fotó: Ahikam Seri / Forrás:  AFP

A Háárec című újságnak nyilatkozó Zehava Solomon professzor, a poszttraumás stressz szindróma (PTSD) nemzetközi hírű kutatója szerint a Gázai övezetből elraboltak Izraelbe fogadásának legfontosabb alapelve, hogy lehetővé tegyék számukra az alkalmazkodás folyamatát.

Olyan ez, mint az egyik légköri nyomású helyről a másikra költözni, össze kell egyeztetni a nyomásokat 

- magyarázza Salamon, a kérdés legrangosabb izraeli szakértője.

A Tel-Aviv-i Egyetem Szociális Munka Tanszékének munkatársa, aki több mint három évtizede kutatja a területet azt mondta, hogy a túszok elengedése után rehabilitációs út következik, amely hosszadalmas is lehet. "Olyan emberekről van szó, akik megtapasztalták az elhagyatottságot, és vissza kell állítani az önbizalmukat. Vannak, akik menekültként térnek vissza hazájukba, miután otthonukat is lerombolták. Náluk újabb trauma rakódik a korábbiakra"-hangsúlyozta.     

A várható tűzszünetig az izraeli hadsereg folytatja a harcokat. A katonai szóvivő jelentése szerint az elmúlt napokban mintegy háromszáz Hamász-célpontra mértek csapást a Gázai övezetben, köztük hadműveleti parancsnokságokra, földalatti harci alagutakra, fegyverraktárakra, és fegyverkészítő műhelyekre, valamint páncéltörő rakéták kilövőhelyeire.

Csütörtök délelőtt az északi határon több lövedéket észleltek Libanonból, és a csapatok a lövések forrását támadták. Az izraeli hadsereg reggel csapást mért a libanoni határ közelében egy tankelhárító osztagra.

A hadiközlemény szerint az izraeli légvédelmi rendszerek az éjszaka folyamán Libanonban elfogtak egy izraeli repülőgép ellen indított rakétát, melyre válaszul az hadsereg megtámadta a rakéta kilövőhelyét.

A német hatóságok házkutatásokat tartottak a Hamász és a Samidoun betiltott palesztin szervezetek tevékenységével kapcsolatban

A német hatóságok csütörtökön házkutatásokat tartottak négy tartományban a terrorszervezetként nyilvántartott Hamász palesztin iszlamista szervezet, valamint a Samidoun palesztinbarát csoport tevékenységének korábban bejelentett betiltásával kapcsolatban - derül ki a német belügyminisztérium közleményéből.

A tárca vezetője, Nancy Faeser a dokumentum szerint hangsúlyozta: "Folytatjuk következetes fellépésünket a radikális iszlamisták ellen". Hozzátette: 

A Hamász és a Samidoun németországi betiltásával egyértelmű jelzést küldtünk, hogy nem tűrjük el a Hamász Izrael elleni barbár terrorjának dicsőítését vagy támogatását.

A német biztonsági erők több ingatlant is átkutattak Berlinben, Alsó-Szászországban, Észak-Rajna-Vesztfáliában és Schleswig-Holsteinben. Az intézkedéseket a közigazgatási bíróságok rendelték el a tiltások végrehajtása és a betiltott csoportok szerveződésének további tisztázása érdekében - közölte a belügyminisztérium. Összesen 15 ingatlanban tartottak házkutatást. Egy rendőrségi szóvivő szerint csak Berlinben 11 helyszínen tartottak házkutatást, hogy bizonyítékokat és vagyontárgyakat foglaljanak le.

A német kormány november 2-án betiltotta a palesztin foglyokat támogató Samidoun csoportot, és további intézkedéseket vezetett be a Hamász támogatásának felszámolása érdekében.

A 2012-ben létrehozott "Samidoun nemzetközi szervezet, más néven a Palesztin Foglyok Szolidaritási Hálózata Izrael- és zsidóellenes propagandát terjeszt azzal az ürüggyel, hogy szolidaritási szervezetként a börtönökben fogva tartott palesztin foglyok jogaiért küzd" - mondta Faeser a közlemény szerint.

A tilalom értelmében a csoportok vagyonát elkobozhatják, és betiltották internetes jelenlétüket és közösségi médiás tevékenységüket is. Aki továbbra is aktívan tevékenykedik a szervezetekért, az bűncselekményt követ el - hangoztatta a minisztérium.

Meghalt a Hezbollah több tagja izraeli légicsapásban Libanonban

Életét vesztette egy izraeli légicsapásban Libanonban a libanoni síita milícia, a Hezbollah öt tagja, 

köztük parlamenti frakcióvezetőjük fia is

 - jelentette a helyi média Izraelben csütörtökön

Az Iránból támogatott Hezbollah terrorszervezet közleménye szerint "a jeruzsálemi úton mártírhalált halt" öt harcosuk, köztük Szarrádzs Raád, a Hezbollah parlamenti tömbje vezetőjének, Mohamed Raádnak a fia. Az izraeli erők még szerdán lőtték a Dél-Libanonban fekvő Bejt Dzsahún egyik épületét, ahol a Hezbollah magas rangú tagjai voltak.

Egy másik, libanoni autóra mért légicsapásban a Hamász jelentése szerint meghalt a Hamász libanoni katonai ágának parancsnokhelyettese, és 

a négy megölt utas közül ketten török állampolgárok voltak.

 Libanoni lapértesülések szerint Izrael drónnal mért csapást egy autóra az ország déli részén.

Izraeli támadásban megsemmisült autó a ciszjordániai Tulkaremben 2023. november 22-én 
Fotó: Alaa Badarneh / Forrás: MTI/EPA

Az izraeli-libanoni határon a gázai háború kezdete óta összecsapások zajlanak. Izrael és a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet között október 7-én háború kezdődött a Hamász terrortámadása miatt, amelyben terroristák ezrei Izraeli területre behatolva meggyilkoltak mintegy 1200 embert, és mintegy 240 túszt az övezetbe hurcoltak.

Az ezt követő napoktól Izrael északi, libanoni határvidékén is támadások indultak, a Hezbollah, a Hamász és más terrorcsoportok naponta lövedékekkel, és fegyveres osztagok Izraelbe indításával támadják a határ körzetét, ahonnan a lakosságot kitelepítették, és az izraeli hadsereg tüzérségi és légicsapásokkal válaszol.

A határvillongások kezdete óta 107 ember halt meg Libanonban, az áldozatok között legkevesebb 14-en civilek voltak, közülük hárman újságírók. A Hezbollah szerdán bejelentette, hogy a gázai háború kitörése óta 79 katonája esett el a harcokban, heten Szíriában. Izraelben hat katona és három civil vesztette életét.

A libanoni légicsapás néhány órával azután történt, hogy Izrael és a Hamász között megállapodás született a gázai harcok négynapos felfüggesztéséről, melyhez a Hezbollah bejelentette csatlakozási szándékát.

Egy család 52 tagja halt meg egy menekülttáborban

A Wafa palesztin hírügynökség több tucat ember haláláról számolt be egy szerdai, izraeli támadás után - írja a BBC.

A Palesztin Hatóság külügyminisztere, Rijád al-Máliki azt mondta, hogy a Gáza északi részén lévő Dzsabalja menekülttáborban a szerda reggel megöltek közül 52-en ugyanahhoz a családhoz tartoztak.

Péntekre tolódott a tűzszünet és az első túszok szabadulása

Leghamarabb péntekre tolódott csütörtökről az Izrael és az iszlamista Hamász terrorszervezet közötti egyezmény végrehajtása, a tűzszünet és az első izraeli túszok szabadulása - közölte Cahi Hanegbi, az izraeli nemzetbiztonsági tanács elnöke csütörtökre virradó éjjel.

Cahi Hanegbi bejelentette, hogy 

péntek előtt nem kezdik meg az elraboltak szabadon bocsátását, de hozzátette, hogy a felek között folyamatos és előmutató a kapcsolattartás.

"Nincs fegyverszünet, háború van. Nem terveznek tűzszünetet mindaddig, amíg nincs egyeztetett időpont a túszok szabadon engedéséről született terv végrehajtására" - közölte egy meg nem nevezett politikai vezető a Haarec című lappal.

Ez történt szerdán:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában