Izraeli–palesztin konfliktus

2023.11.22. 06:09

Csütörtökön tűzszünet lehet Gázában

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ferenc pápa a békéért tartott imádkozást vezet a vatikáni Szent Péter-bazilikában

Forrás: MTI/AP

Fotó: Andrew Medichini

Egy női megfigyelő csoport előre jelezte a Hamász támadását – nem vették komolyan

Ha férfiak ültek volna a monitorok előtt, egészen másként alakultak volna a dolgok

 – mondta a különítmény egyik tagja. Az izraeli Határvédelmi Hadtest női katonái azt állítják, hogy észlelték a támadás előkészületeinek jeleit, de feletteseik nem figyeltek rájuk – mert nők voltak, olvasható az Indexen.

A tácpitánijotok, az Izraeli Védelmi Erők női megfigyelői a Határvédelmi Hadtesthez tartoznak, és Izrael határait, illetve Ciszjordánia területét ellenőrzik éberen.

Ez egy kizárólag fiatal lányokból és fiatal női parancsnokokból álló egység

– mondta a különítmény egyik tagja. Hozzátette:

ha férfiak ültek volna a monitorok előtt, egészen másként alakultak volna a dolgok.

Feladatuk, hogy valós idejű hírszerzési információkkal látják el a terepen szolgáló katonákat – a nap 24 órájában, a hét minden napján. 

Hetekkel a Hamász október 7-i támadása előtt a gázai határtól egy kilométerre állomásozó tácpitánijotok kiszúrták, hogy a Hamász tagjai egy izraeli megfigyelőtorony elfoglalását gyakorolták szokatlanul fokozott dróntevékenység közepette.

A G20-ak egyetértenek abban, hogy a Közel-Keleten kétállami megoldásra van szükség

Narendra Modi indiai kormányfő mint soros elnök és házigazda a 19 legjelentősebb nemzetgazdaság, valamint az Európai Unió és immár az Afrikai Unió alkotta G20-ak virtuális csúcstalálkozóján üdvözölte az Izrael és a Hamász közötti megállapodás létrejöttét a négynapos humanitárius szünetről, és kijelentette hogy a résztvevők egyetértenek abban:

 a nyugat-ázsiai (közel-keleti) stabilitáshoz kétállami megoldásra van szükség.

Arra kérte a leggazdagabb és a fejlődő országok vezetőit is, hogy a háború kiterjedésének megakadályozása érdekében működjenek együtt.

A terrorizmus elfogadhatatlan, és a civilek halála elítélendő

– jelentette ki. A szeptemberi G20-csúcstalálkozón hozott döntések hatékony végrehajtását is sürgette, ott ugyanis a tagországok megállapodást kötöttek egyebek mellett a klímavédelemről. 

A gázai konfliktussal kapcsolatban Vlagyimir Putyin orosz elnök megkérdezte a G20-ak vezetőit, hogy őket nem döbbentette-e meg a Gázai övezetben élő civilek halála.

Josep Borrell: az izraeli politika kritikája nem jelent zsidóelleneséget

Az izraeli kormány politikájának bírálata nem jelent zsidóellenességet – jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Strasbourgban szerdán. 

Josep Borrell, az Európai Parlament plenáris ülésnek a gázai humanitárius helyzetről tartott vitáján hangsúlyozta, Izraelnek joga van megvédeni önmagát, de az ember okozta humanitárius katasztrófát a gázai övezetben egyebek mellett az okozza, hogy az izraeli blokád miatt a segélyszállítmányok nem juthatnak el a rászorulókhoz.

Kijelentette, Izraelnek nem csak erkölcsi, hanem jogi kötelezettségei is vannak a Hamász iszlamista terrorszervezet elleni háborúja során. 

Az iskolák és a kórházak nem lehetnek támadások célpontjai mindaddig, amíg a civilek nem hagyták el ezeket az objektumokat, mondta. Akármilyen háborút folytat is Izrael a Hamász ellen, az ivóvíz-, az élelmiszer- és az egészségügyi ellátás biztosítása kötelessége Izraelnek – emelte ki. Aggasztónak nevezte továbbá, hogy izraeli telepesek a palesztin lakosságot támadják Ciszjordániában.

Kijelentette azt is, hogy az izraeli-palesztin konfliktusra nem létezik katonai megoldás. A hosszú ideje tartó megosztottságot fegyverekkel nem lehet megoldani, mondta. 

Csak nemzetközi egyműködéssel létrejött kétállami, azaz Izrael Állam mellett egy palesztin állam létrehozása lehet tartós megoldás a problémára – húzta alá Borell, majd hozzátette: ennek előfeltétele, hogy mindkét félnek elkötelezettnek kell lennie a békés megoldás mellett.

Felül kell kerekedni a Hamász kezdeményezte borzalmas események okozta fájdalmon és békére kell törekedni, hangoztatta. Az Európai Uniónak szerepet kell vállalnia a tartós és békés izraeli-palesztin viszony kialakításában - tette hozzá beszédében az uniós diplomácia vezetője. 

Izraelnek be kell tartania a nemzetközi jogot

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztost mindenek előtt leszögezte: Izraelnek önvédelmi háborúja során be kell tartania a nemzetközi humanitárius jogot. 

Kijelentette, újabb humanitárius folyosók megnyitására, valamint humanitárius tűzszünetekre van szükség a lehető leghosszabb, de a minimálisan elégséges időszakra, hogy a segélyek ne csak bejussanak a folyamatos támadás alatt álló övezetbe, hanem a területen belül mindenhova el is lehessen juttatni őket.

Az uniós biztos fontosnak nevezte, hogy a politikai megoldás érdekében újra asztalhoz lehessen ültetni a feleket. Szavai szerint a tárgyalásokon a kétállami megoldásra kell törekedni a hosszantartó izraeli-palesztin megbékélés érdekében. Meg kell előzni a Hamász visszatérését, segíteni kell a ciszjordániai feszültség feloldását, a palesztin lakosságot fenyegető szélsőséges izraeli telepes mozgalmakat pedig meg kell fékezni, jelentette ki.

Nincs más lehetőség, most kell megoldást találni, ha az erőszak spirálját meg akarjuk törni, ha a reményt vissza akarjuk adni a térség lakóinak és, ha a békét újra vissza akarjuk állítani a Közel-Keleten

– tette hozzá az uniós biztos.

Az adófizetők pénzén ne lehessen terroristákat finanszírozni

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében kijelentette: 

az Európai Bizottság felelősséggel tartozik azért, hogy az adófizetők pénzéből még indirekt módon se lehessen a Hamász terrorizmusát finanszírozni. 

Uniós pénzügyi támogatással palesztin területeken ne oktathassanak olyan tankönyvekből, amelyek a gyűlöletkeltésre alkalmasak, húzta alá. A politikus üdvözlendőnek nevezte Várhelyi Olivér bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős uniós biztos javaslatait a pénzügyi támogatások alapos ellenőrzéséről és a támogatási feltételek szigorításáról. Szavai szerint a térség és Európa országainak az érdeke az, hogy ne mérgesedjen el a konfliktus a Közel-Keleten, valamint, hogy az államközi enyhülést célzó Ábrahám-egyezmények ne csorbuljanak.
Végezetül kijelentette: 

aggasztóak azok az antiszemita megnyilvánulások, felvonulások, terrorista szervezeteket támogató tüntetések, amelyek az elmúlt hetekben Nyugat-Európa nagyvárosaiban mindennapossá váltak.

Ez Brüsszel elhibázott migrációs és integrációs politikájának egyenes következménye, mondta.

Többtucatnyi beteget evakuáltak a gázai es-Sifá kórházból

Többtucatnyi beteget evakuáltak szerdán a gázai es-Sifá kórházból, és az övezet déli részében lévő egészségügyi intézményekbe viszik át őket – közölte a palesztin vörös félhold segélyszervezet. 

A veseelégtelenségben szenvedő betegeket a rafahi Abu Juszef al-Nadzsar kórházba, a háborús sebesülteket pedig hán-júniszi Európai Kórházba szállítják, miután a napokban már 31 koraszülöttet kimenekítettek az es-Sifá kórházból – tették hozzá.

A nemzetközi bírálatok dacára továbbra is a kórház területén és annak közvetlen közelében tartózkodnak az izraeli katonák. Izrael a létesítmény kiürítését sürgeti, azzal vádolva háborús ellenfelét, a Hamász palesztin iszlamista szervezetet, hogy terrorista célokra használja az épületegyüttest, valamint a kórház alatt futó, kiterjedt alagútrendszerben van a parancsnoki központja. A Hamász tagadja ezt.

A Hamász uralta övezet egészségügyi minisztériuma szerint a katonák jelenlére miatt a működésképtelenné vált létesítményben rekedt 259 beteg és legalább 19 egészségügyi dolgozó. Súlyos hiány van ivóvízből és gyógyszerekből, valamint nincs áram.

Rijád al-Maliki palesztin külügyminiszter Londonban az arab külügyminiszterek találkozóján elmondta, hogy életét vesztette egy család több mint ötven tagja a Gázai övezet északnyugati részén található Dzsabálija menekülttáborban egy izraeli támadásban. Csak ma reggel Dzsabálijában a Kadúra-család 52 tagját ölték meg – közölte. 

Nálam van a lista a nevekkel, 52-en szerepelnek rajta, kiirtották őket a nagyapától az unokákig

– mondta. A Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, mintegy 1200 embert meggyilkoltak, háromezret megsebesítettek, 240 túszt elhurcoltak. Izrael válaszul hadműveletet indított a szervezet felszámolására. 

Az offenzívában a gázai vezetés szerint már legkevesebb 14 ezer palesztin halt meg, köztük legalább 5800 gyerek.

Csütörtök délelőtt tíz órakor kezdődik a gázai tűzszünet

Csütörtök délelőtt tíz órakor kezdődik a Gázai övezetben a legalább négynapos, de akár tíz napig is eltartó tűzszünet izraeli, palesztin és egyiptomi források egybehangzó jelentése szerint. 

A katari fővárosba érkezett szerdán Dedi Barnea, a Moszad izraeli hírszerző szolgálat vezetője, hogy még a tűzszünet életbe lépése előtt megbeszéljék a Hamász palesztin iszlamista szervezet által az övezetbe elhurcolt izraeli túszok elengedéséről született megállapodás tisztázatlan részleteit.

Izraelben a tűzszünet kezdetéig a legfelsőbb bíróságnak határoznia kell az izraeli börtönökből szabadon engedendő palesztinok ügyében benyújtott esetleges petíciókról, a bíróság jóváhagyhatja, elhalaszthatja, vagy megakadályozhatja az illetők elengedését, de a korábbi hasonló esetek alapján az a tapasztalat, hogy a bíróság nem tart vissza egyetlen bebörtönzöttet sem.

A szabadon engedendő izraeli túszokat a palesztinok a nemzetközi vöröskeresztnek adják át, a szervezettől pedig az izraeli hadsereg fogja átvenni őket. A gyerekekkel először kapcsolatba kerülő katonákat szakpszichológusok készítik fel erre a feladatra.

Ugyanis az első órákban a gyerekeket csak katonák kísérik, családtagjaik és egészségügyi szakemberek még nem lesznek ott.
A tűzszünet életbe lépése előtt még folynak a harcok az izraeli hadsereg és a Hamász fegyveresei között. Egy izraeli katonai szóvivő bejelentette, hogy az izraeli csapatok elfoglalták a Hamász egyik parancsnokságát az övezet északi részén, Seik Zajed negyedben.

Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezete (UNRWA) azt közölte, hogy két iskolaépülete teljesen romba dőlt az izraeli támadásokban. Az egyik épületben életét vesztette tizenöt olyan civil – kilenc gyerek és négy nő –, aki az övezet északi részéből menekült délre, és csak az iskolában tudta meghúzni maghát. Húszan megsebesültek. Mintegy ezren kerestek menedéket az épületben.

David M. Satterfield, a közel-keleti humanitárius ügyekért felelős amerikai megbízott szerint a lehető leghamarabb engedélyezni kell az övezet északi részéből elűzött gázaiak hazatérését. Izraelben azonosították egy huszonöt éves izraeli nő, Seni Gabai holttestét, akit az október 7-i terrortámadás óta eltűntként tartottak nyilván.

Arab országok szerint meg kell hosszabbítani az ideiglenes tűzszünetet

Három arab ország külügyminisztere üdvözölte szerdán az Izrael és a Hamász palesztin iszlamista szervezet közötti ideiglenes tűzszünetről szóló megállapodást, de azt is elmondták, hogy ennek a Gázai övezetben folyó harcok teljes beszüntetése felé tett első lépésnek kell lennie, és a tűzszünetet meg kell hosszabbítani.

Szaúd-Arábia, Egyiptom és Jordánia külügyminiszterei londoni sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy a megállapodás, amely túszok szabadon bocsátását és a romba döntött Gázai övezetbe irányuló segélyek növelését is magában foglalja, végső soron a kétállami megoldásról szóló tárgyalások újrakezdéséhez is vezethet.

CAMERON, David
David Cameron brit külügyminiszter (k) arab, illetve muzulmán országok küldöttségét fogadja Londonban 2023. november 22-én
Fotó: Dan Kitwood / Forrás: MTI/AP/Getty pool

A szerdai ideiglenes tűzszüneti megállapodás értelmében Izrael és a Hamász négynapos tűzszünetben állapodott meg, hogy lehetővé tegye ötven gázai túsz szabadon bocsátását százötven Izraelben fogva tartott palesztinért, valamint a humanitárius segélyeknek az övezetbe történő bejutásáért cserébe.

Feiszál bin Farhán Ál Szaúd szaúdi külügyminiszter szerint folytatni kell a humanitárius segítségnyújtást, és ezt a későbbiekben nem szabad további túszok szabadon bocsátásától függővé tenni.

A gázai civil lakosságot a túszok fogva tartása miatt büntetni teljességgel elfogadhatatlan

– tette hozzá.

A Hamász vélhetően több mint 200 túszt tart fogva, akiket a Hamász fegyveresei október 7-én hurcoltak el Izraelből. A terrortámadásban izraeli közlések szerint mintegy 1200 embert megöltek.

A szerdai megállapodás az első tűzszünet abban a háborúban, amelyben az izraeli bombázások a Hamász által uralt Gázai övezet nagy részét a földdel tették egyenlővé. 

A gázai hatóságok szerint 13 300 civil halt meg a sűrűn lakott kis területen, és a 2,3 millió lakos mintegy kétharmada földönfutóvá vált.

A Londonban tanácskozó három arab külügyminiszter egy többnyire muszlim országokból álló, úgynevezett kapcsolattartó csoportot irányít, amely Izrael legfontosabb szövetségeseinél és az ENSZ Biztonsági Tanácsánál lobbizik azért, hogy vessenek véget a gázai háborúnak, és lépjenek előre az izraeli-palesztin konfliktus végleges megoldása felé.

Ferenc pápa izraeli túszok családtagjait és palesztinokat fogadott a Vatikánban

A katolikus egyházfő a szerdai általános audiencia előtt a vatikáni Szent Márta-házban külön fogadta az izraeli túszok családtagjainak tizenkét fős delegációját és külön a Gázában élő palesztinok tízfős csoportját az audienciaterem különszobájában. Az izraeliekkel és a palesztinokkal is fél-fél órát töltött.

A palesztinokat között muzulmánok és keresztények is voltak, valamint olyanok, akiknek rokonai izraeli börtönben vannak. A delegációt Gabriel Romanelli atya, a gázai katolikus templom plébánosa kísérte, és egy pap a helyi görög-ortodox egyház képviseletében. Ferenc pápa az audiencián beszélt a találkozókról: azt mondta, meghallgatta mindkét fél beszámolóit, és érezte mindkét fél mély szenvedését.

Ez már nem háború. Azon túlléptünk, ez terrorizmus. Azt kérem, a béke útján haladjunk, imádkozzatok a békéért!

– hangoztatta Ferenc pápa. Azt mondta, hogy az Úr segítsen a problémák megoldásában, mivel „az indulatok elszabadulása a végén mindenkit megöl”.
 

FERENC pápa
A palesztin területek zsugorodását szemléltető térképeket mutat egy nő Ferenc pápa heti általános audienciáján a vatikáni Szent Péter téren 2023. november 22-én
Fotó: Andrew Medichini / Forrás: MTI/AP

Az izraeli családtagok sajtókonferencián számoltak be a pápával tartott találkozójukról. Nadav Kipnis, a Gázába hurcolt egyik izraeli túsz rokona hangoztatta, hogy 

nem lehet egyenlőségjelet tenni a civileket pajzsként használó Hamász terrorista szervezet és a civileket védelmező Izrael állam közé.

Az egyik túsz rokona úgy vélte, jól sikerült a találkozó Ferenc pápával, aki figyelmet szentelt nekik. Más szerint nem volt elég idő a túszul ejtettek történeteire, és az egyházfő nem ítélte el a Hamász terrorista szervezetet.

A túszként fogva tartott 19 éves Karina testvére, Alexandra Ariev köszönetet mondott Ferenc pápának, hangoztatva, biztos benne, hogy az egyházfő a túszok szabadon engedésén dolgozik.

Mindannyian a háború ellen vagyunk, és nem akarjuk, hogy akár az egyik, akár a másik oldalon emberek haljanak meg

– mondta Alexandra Ariev. Arra szólította fel az olasz kormányt, ítélje el a terrorizmust, mivel –tette hozzá – terrorista támadás mindenhol előfordulhat.

A palesztin delegáció tagjai szintén sajtótájékoztatót tartottak. Elmondták, hogy meghívták Ferenc pápát Gázába.

Nem voltak elvárásaink, de a pápa egyértelműen fogalmazott, és népirtásról beszélt

– számoltak be az egyházfővel folytatott beszélgetésről. A sajtótájékoztatón képeket mutattak be meghalt vagy megsebesült palesztin gyerekekről.

A szentszéki szóvivő Matteo Bruni úgy reagált, Ferenc pápa nem használta a palesztin csoport tagjaitól idézett kifejezést. A pápa ugyanazt hangoztatta, amit az általános audiencián is elmondott a helyzet súlyosságára utalva – hangsúlyozta a szóvivő.

A török elnök személyesen látogatna Egyiptomba, hogy felgyorsítsa a gázai betegek evakuálását

Recep Tayyip Erdogan török elnök közölte, hogy szándékában áll hamarosan Egyiptomba utazni, hogy egyebek mellett a gázai betegek evakuálásának felgyorsításáról tárgyaljon – jelentette szerdán a Habertürk című török napilap más török médiumokkal együtt.

ERDOGAN, Recep Tayyip
A török elnöki sajtóiroda által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török elnök 
Fotó: - / Forrás: MTI/EPA/Török elnöki sajtóiroda

A török elnök a tervezett egyiptomi útjáról algériai látogatásáról hazatérőben, a repülőn beszélt, és a sajtó képviselői előtt azt is hangsúlyozta, hogy Gázával kapcsolatban az iszlám világnak egységesen kell fellépnie és szolidaritást vállalnia.

Az iszlám világnak „egyetlen ökölként” kell az asztalra csapnia Gázával kapcsolatban, hogy amikor teljes erőből lesújt, "Izrael ne tudja folytatni a megszállást és az elnyomást" – mondta Erdogan.

Hozzátette, hogy erőfeszítéseket kell tenni a tűzszünet biztosítására, és arra, hogy Gáza elegendő segítséget kapjon, és a gazdasági, politikai és diplomáciai támogatással a várost újjá lehessen építeni.

„Rá kell kényszerítenünk Izraelt, hogy tartsa be a nemzetközi jogot, és vállalnia kelljen a felelősséget a tetteiért” – tette hozzá Erdogan.

Megölték a WHO munkatársát és családját Gázában

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egyik munkatársa, 6 hónapos csecsemője, férje és két testvére is életét vesztette a Gázai övezetben zajló harcokban

 – írta az X-en közzétett bejegyzésében a WHO főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz kedd este.

A WHO-nak dolgozó nő szüleinek a tengerparti övezet déli részén lévő házát érte találat, ahova korábban a szervezet 29 éves alkalmazottja a Gázában zajló harcok elől menekült – közölte a szervezet.

Nincsenek szavak a fájdalomra, amelyet érzünk

 – közölte a főigazgató.

A gázai háború kezdete óta az ENSZ a legtöbb halálos áldozatot egyik szervezetén, a Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Ügynökségen (UNRWA) belül jelentette, ahol ezidáig 108 alkalmazottat öltek meg. Ezen kívül mintegy 67 ENSZ-létesítményt ért találat a harcok során, ezek közül 17 közvetlen célpont volt – közölte korábban Philippe Lazzarini, az UNRWA főbiztosa.

A legtöbbjük a központi területeken és a Gázai övezet déli részén helyezkedett el, ahol azt ígérték az embereknek, hogy biztonságban lesznek

– tette hozzá a főbiztos.

A fegyvernyugvás előtt tovább folynak a harcok Gázában

Az izraeli erők tovább harcolnak szerdán a csütörtöktől életbe lépő fegyverszünet előtt – jelentették be a katonai szóvivők.

Palesztin jelentések szerint az Izrael és  Hamász közötti tűzszünet csütörtök reggel lép életbe, és addig az izraeli erők tovább tevékenykednek a Gázai övezet területén. Több légicsapást hajtottak végre, a katonákra tüzelő helyeknél megtámadták a terrorista infrastruktúrákat, és megöltek több palesztin fegyverest.

Izraeli légitámadás a Gázai övezet északi részén Dél-Izraelből nézve 2023. november 22-én
Fotó: Leo Correa / Forrás: MTI/AP

Célzott razziákat hajtottak végre a Dzsabálija menekülttábor északnyugati részén, ahol azonosították és megsemmisítették a Hamász megfigyelőit. Egy másik egység Bét Hanun környékén rajtaütött egy épületen, amelyben sok fegyvert találtak.

Az izraeli hadsereg szóvivőjének tájékoztatása szerint a szárazföldi harcok kezdete óta 

mintegy négyszáz alagút-lejáratot tártak fel és semmisítettek meg az izraeli csapatok a Gázai övezetben.

A Hamász felszín alatti szerkezetei a civil lakónegyedek szívében helyezkedtek el, lakóházak, iskolák, kórházak, temetők és mezőgazdasági területek közelében.

„Ez a jelenleg megköthető legjobb üzlet” – nyilatkozta Efraim Halevi, a Moszad hírszerző szervezet volt főnöke a Jediót Ahronót című újság hírportáljának, a ynetnek szerdán az Izrael és a Hamász között a túszok szabadon bocsátásáról kötött megállapodásról.

Nagy nemzetközi nyomás nehezedik majd Izraelre, beleértve az Egyesült Államokat is. Az amerikaiak is olyan lépésnek tekintik ezt a megállapodást, amely megerősíti a háború befejezésének szándékát

– hangsúlyozta Halevi.

Ha teljes mértékben végrehajtják a lehetséges fogolycseréket, sokkal nehezebb lesz a hadjárat újraindítása, bár a miniszterelnök azt mondta, hogy addig folytatják, amíg a Hamász össze nem omlik

– tette hozzá Benjámin Netanjahu kormányfő kedd éjszakai kormányülésen elhangzott szavaira utalva.

NETANJAHU, Benjámin; BIDEN, Joe
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök
Fotó: Evan Vucci / Forrás: MTI/AP

Az izraeli légierő vadászgépei a libanoni síita Hezbollah célpontjait is támadták szerdán. A Hezbollah főtitkára, Haszan Naszrallah találkozott a Hamász magas rangú vezetőivel, Hálil al-Hijával és Oszama Hamdannal.

Hárman áttekintették a közelmúlt eseményeit, megvitatták az álláspontokat és a fejleményeket az ellenállás minden frontján, különösen a Gázai övezetben

– jelentették megbeszélésükről.

A Nidaa al-Vatan című libanoni újság hivatalos tájékoztatása szerint a gázai fegyverszünet Dél-Libanonra is vonatkozik, a Hezbollah betartja azzal a feltétellel, hogy Izrael is csatlakozik hozzá.

A Palesztin Nemzeti Hatóság egészségügyi minisztériumának jelentése szerint hat palesztin vesztette életét egy légicsapásban az izraeli hadsereg rajtaütésében Túl-Karmban.

Kína üdvözölte a gázai ideiglenes tűzszüneti megállapodást

Üdvözölte a  kínai külügyminisztérium szóvivője szerdán a gázai ideiglenes tűzszüneti megállapodást, és reményét fejezte ki, hogy a lépés hozzájárul a humanitárius válsághelyzet enyhítéséhez.

Peking a konfliktus kezdete óta erőfeszítéseket tesz az ellenségeskedés megállításáért, a civilek védelméért, és a humanitárius segítségnyújtás előmozdításáért – mondta Mao Ning szerdai sajtótájékoztatóján.

Ursula von der Leyen minden túsz szabadon bocsátására szólított fel

Az Európai Bizottság elnöke szerdán közzétett nyilatkozatában üdvözölte az Izrael és a Hamász iszlamista terrorszervezet között a túszok elengedéséről és a tűzszünetről létrejött megállapodást, ugyanakkor minden túsz szabadon bocsátására szólította fel a terrorszervezetet.

VON DER LEYEN, Ursula
Ursula von der Leyen, az Európai bizottság elnöke 
Fotó: Olivier Hoslet / Forrás: MTI/EPA

Ursula von der Leyen kijelentette: osztozik mindazon családok örömében, amelyek tagjai hamarosan újra megölelhetik szeretteiket.

„Nagyon hálás vagyok mindazoknak, akik az elmúlt hetekben diplomáciai csatornákon keresztül fáradhatatlanul dolgoztak a megállapodás kidolgozásán” – fogalmazott.

Von der Leyen továbbá felszólította a Hamászt, hogy 

haladéktalanul engedjen szabadon minden túszt, és tegye lehetővé, hogy épségben hazatérhessenek.

Az Európai Bizottság minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a szünetet a Gázába irányuló humanitárius segélyek eljuttatására használja fel – jelentette ki.

Közölte továbbá, arra kérte Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztost, hogy a lehető leggyorsabban növelje az uniós segélyszállítmányok gyakoriságát a gázai humanitárius válság enyhítése érdekében.

Josep Borrell: az izraeli politika kritikája nem jelent zsidóelleneséget

Az izraeli kormány politikájának bírálata nem jelent zsidóellenességet – jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Strasbourgban szerdán.

Josep Borrell, az Európai Parlament plenáris ülésnek a gázai humanitárius helyzetről tartott vitáján hangsúlyozta, Izraelnek joga van megvédeni önmagát, de az ember okozta humanitárius katasztrófát a gázai övezetben egyebek mellett az okozza, hogy az izraeli blokád miatt a segélyszállítmányok nem juthatnak el a rászorulókhoz.

BORRELL FONTELLES, Josep
Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselõje 
Fotó: Ronald Wittek / Forrás: MTI

Kijelentette: Izraelnek nem csak erkölcsi, hanem jogi kötelezettségei is vannak a Hamász iszlamista terrorszervezet elleni háborúja során. Az iskolák és a kórházak nem lehetnek támadások célpontjai mindaddig, amíg a civilek nem hagyták el ezeket az objektumokat – mondta. 

Akármilyen háborút folytat is Izrael a Hamász ellen, az ivóvíz-, az élelmiszer- és az egészségügyi ellátás biztosítása kötelessége Izraelnek 

– emelte ki. Aggasztónak nevezte továbbá, hogy izraeli telepesek a palesztin lakosságot támadják Ciszjordániában.

Izraeli támadásban megsérült palesztin férfit látnak el az észa-gázai övezetben található Beit Lahiában 2023. november 22-én
Fotó: Mohammad Ahmad / Forrás: AFP

Az, hogy kritikával illetjük az izraeli kormány politikáját, nem jelent zsidóellenességet

– szögezte le.

Kijelentette azt is, hogy az izraeli-palesztin konfliktusra nem létezik katonai megoldás. A hosszú ideje tartó megosztottságot fegyverekkel nem lehet megoldani – mondta. Csak nemzetközi egyműködéssel létrejött kétállami, 

azaz Izrael Állam mellett egy palesztin állam létrehozása lehet tartós megoldás a problémára

 – húzta alá Borell, majd hozzátette: ennek előfeltétele, hogy mindkét félnek elkötelezettnek kell lennie a békés megoldás mellett.

Felül kell kerekedni a Hamász kezdeményezte borzalmas események okozta fájdalmon és békére kell törekedni

 – hangoztatta.

Az Európai Uniónak szerepet kell vállalnia a tartós és békés izraeli-palesztin viszony kialakításában – tette hozzá beszédében az uniós diplomácia vezetője.

A Hamász is bejelentette az Izraellel megkötött fogolycsere-egyezményt

A Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet is bejelentette az Izraellel megkötött fogolycsere-egyezmény részleteit – közölte az izraeli média szerdán.

A Hamász közzétette jelentés szerint ötven, Gázában fogva tartott izraeli szabadon engedéséért Izrael 150 palesztin nőt és gyermeket helyez szabadlábra a börtönökből.

A terrorszervezet szerint a négynapos tűzszünet idején az övezet déli részén teljesen leállítanak minden légiforgalmat, a hírszerzést szolgáló eszközöket is beleértve, az északi részen pedig napi hat órára lesz érvényes ugyanez.

Lövedékek lyuggatta fém ajtólap egy zsidó család október 7-én lerohant otthonában, a dél-izraeli Nir Oz kibucban 2023. november 21-én 
Fotó: Ohad Zwigenberg / Forrás: MTI/AP

A Hamász azt is közölte, hogy engedélyezik a gázaiak közlekedését a Gázai övezet déli részéről észak felé a Szaladin úton – azon a humanitárius folyosón, amelyet Izrael az északon élő gázaiak délre evakuálására jelölt ki.  

A szervezet az is bejelentette, hogy humanitárius segélyt, egészségügyi felszerelést és üzemanyagot szállító kamionok százait engedik be a sávba a kedden megszületett egyezmény alapján.

„Mahmúd Abbász, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke és a vezetés üdvözli a humanitárius fegyverszüneti megállapodást, nagyra értékeljük a katari és egyiptomi erőfeszítéseket” – közölte X-en Husszein as-Seik, a palesztin elnök egyik munkatársa.

Ismételten felszólítunk a palesztin nép elleni izraeli agresszió átfogó leállítására, a humanitárius segítségnyújtás beindítására, és nemzetközi legitimitáson alapuló politikai megoldásra, amely a megszállás befejezéséhez és a palesztin nép szabadságának, függetlenségének és szuverenitásának elnyeréséhez vezet

– tette hozzá.

Az Izraeli igazságügyi minisztérium szerda reggel közzé tette háromszáz olyan palesztin fogoly nevét, akik szabadon bocsáthatók a túszokról született egyezség keretében. Ezzel megkezdődött az a 24 órás időszak, amikor  elengedésük ellen tiltakozhatnak a Legfelsőbb Bíróságnál az izraeli állampolgárok.

Az egyezmény első szakaszában Izrael mintegy százötven palesztin szabadon bocsátására vállalt kötelezettséget az első ötven izraeli túszért, de tűzszüneti napokért és palesztin rabokért cserébe további ötven izraeli fogoly felkutatását és elengedésével újabb százötven fogoly elengedését is elérhetik.

Csütörtök reggel szabadulhatnak az első túszok

Csütörtök reggel érkezhetnek Izraelbe az első túszok a Hamász fogságából, miután az éjjel Izrael megállapodást kötött a terrorszervezettel ötven túsz szabadon engedéséről négy napos fegyverszünet, izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok elengedése, és humanitárius segélyek fejében – jelentette szerda reggel az izraeli katonai rádió.

Több mint nyolc órás éjszakai tanácskozás után fogadták el az megállapodást, amelyet a miniszterek többsége megszavazott. Ellene voksoltak Itamár Bengvír vezetésével a jobboldali Zsidó Erő nevű párt miniszterei, de a kezdetben szintén szemben álló, szintén a politikai paletta jobb szélén álló Vallásos Cionisták párt tárcavezetői Becalel Szmotrics vezetésével végül mellette szavaztak.

Az izraeli törvények szerint a következő huszonnégy órában lehetőséget kapnak az ország polgárai arra, hogy a bíróságnál fellebbezzenek a döntés ellen. Ezért csak az esetleges tiltakozások várható elutasítása után, a katonai rádió értesülése szerint leghamarabb csütörtök reggel érkezhetnek Izraelbe az első túszok, akiket az iszlamista Hamász terrorszervezet október 7-i támadásában a Gázai övezetbe hurcolt.

Ekkor legalább négynapos tűzszünet következik, mely idő alatt Izraelbe szállítanak naponta mintegy tizenkét, összesen ötven gyermeket, édesanyát és idős nőt, akikért cserébe szabadon engednek izraeli börtönökből 150 olyan palesztin nőt és fiatalkorút, akiket nem gyilkossággal vádoltak meg. Izrael minden nap előző este kapja kézhez a másnap hazatérő túszok névsorát.

Az első négynapos időszak után a Hamász újabb foglyokat – gyerekeket és nőket – enged szabadon. A fegyverszünet idején a Hamásznak meg kell próbálnia további anyákat és gyermekeket felkutatni, akikről eddig azt állította, hogy nem ismeri fogva tartásuk helyét. A negyedik napon jelenti be, hogy megtalálta-e őket.

Cserébe minden újabb izraeliért három palesztint engednek el a börtönből, minden egyes újabb tűzszüneti napért naponta összesen tíz elrabolt izraeli juthat haza ily módon. A harcok szüneteltetése alatt az izraeli hadsereg napi hat órán át nem figyelheti meg légi eszközökkel a palesztinok mozgását a Gázai övezetben.  

Izrael szerint a Hamász és az Iszlám Dzsihád 195 izraeli állampolgárt tart fogva, köztük 40 gyereket és 58 nőt, vagyis összesen 98 ember szabadulhat ki az egyezmény alapján. Izraeli becslések szerint közülük 75 tartózkodási helyét ismeri a Hamász, vagy meg tudja találni őket. Mintegy tíz gyermeket az Iszlám Dzsihád és más csoportok őriznek. Izrael átadta a Hamásznak a 98 névből álló névsort, és egyelőre nem tudják, hogy kik fognak kiszabadulni.  

Az elengedett túszok először a Nemzetközi Vöröskereszthez, majd a hadsereghez kerülnek, ahol felkészülnek fogadásukra. Az éjszakai kormányülésen Netanjahu elmondta a minisztereknek, hogy a megállapodás részeként a Hamász engedélyezi a vöröskereszt látogatását az elraboltaknál, és gyógyszert vihet nekik.

A Gázát irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet izraeli túszait jelképező 200 szék, rajtuk a túszok portréival az ENSZ európai székháza előtt Genfben 2023. október 26-án
Fotó: Martial Trezzini / Forrás: MTI/EPA/Keystone

A Szmotrics vezette párt tagjai attól tartottak, hogy a tűzszünet után a hadsereg nem fogja a korábbi elszántsággal folytatni a háborút, de a hadvezetés közölte, hogy a hadsereg kész megfelelni a tűzszünet feltételeinek, és Joáv Galant védelmi miniszter és Beni Ganz miniszter is kijelentette, hogy nem esik majd csorba a hadsereg harci szellemén.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök bejelentette, hogy vezetése alatt nem fognak változni a korábban kitűzött katonai célok.

Az amerikai elnök üdvözölte a tűzszüneti megállapodást

Az amerikai elnök szerdán üdvözölte az Izrael és a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista terrorszervezet között néhány órával korábban született humanitárius tűzszüneti megállapodást, amelynek keretében az iszlamisták több, jelenleg az övezetben fogva tartott túszt  is elengednek.

BIDEN, Joe
Joe Biden amerikai elnök 
Fotó: Jonathan Ernst / Forrás: MTI/EPA/pool

Joe Biden emellett közleményben köszönetét fejezte ki az egyezmény megszületését szorgalmazó Egyiptomnak és Katarnak, valamint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek és kormányának is, hozzátéve, hogy az egyezmény nyomán néhány amerikai állampolgár is kiszabadulhat.

Nem adom fel, míg mindannyian ki nem szabadulnak

 – szögezte le.

Moszkva üdvözölte a humanitárius szünetről szóló megállapodást

Moszkva üdvözli, hogy Izrael és a Hamász iszlamista szervezet között megállapodás született egy négynapos humanitárius szünetről – közölte Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdán a RIA Novosztyi hírügynökséggel.

Moszkva üdvözli az Izrael és a Hamász közötti megállapodás létrejöttét a négynapos humanitárius szünetről. Ezt Oroszország a konfliktus eszkalálódásának kezdete óta követeli

– hangoztatta a szóvivő.

Zaharova méltatta Katar erőfeszítéseit, „amelyek a világközösség feszültségcsökkentésre vonatkozó felhívásának gyakorlati megvalósítását célozzák”. Úgy vélekedett, hogy a humanitárius szünetről szóló megállapodás reményt ad a lehetséges deeszkalációra.

A szóvivő fontosnak nevezte, hogy a fegyvernyugvás szünet ne szakadjon meg.

A szünet meghosszabbítható

Az Izrael és a Hamász közti tárgyalásokat közvetítő Katar bejelentette, hogy megállapodtak a humanitárius szünetről. Megerősítette, hogy a harcokat négy napig szüneteltetik, „a meghosszabbítás függvényében”.

Katar szerint a humanitárius szünet lehetővé teszi „nagyobb számú” humanitárius konvoj és segélyszállítmány bejutását Gázába, beleértve az üzemanyagot is. Azt mondták, hogy elkötelezettek a „folyamatos diplomáciai erőfeszítések mellett a feszültség enyhítésére, a vérontás megállítására és a civilek védelmére”.

A legjelentősebb diplomáciai áttörés

A túszok elengedéséről és a harcok szüneteltetéséről szóló megállapodás az eddigi legnagyobb diplomáciai siker október 7-e óta, elemzők szerint azonban továbbra is nagyon törékeny a helyzet.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök már a szavazás előtt jelezte:

Izrael a harci szünet lejártát követően folytatja a Hamász elleni offenzívát.

Azt mondta, hogy Joe Biden amerikai elnök beavatkozása hozzájárult az előzetes megállapodás javításához, így az több túszt és kevesebb engedményt tartalmazott.

Eddig a Hamász négy túszt engedett szabadon, Izrael egyet mentett ki, két másik holttestét pedig az al-sifai kórház közelében találták meg.

Várhatóan holnaptól lép életbe a tűzszünet

Konkrét időpontot egyelőre nem hoztak nyilvánosságra, de a fogolycsere-megállapodás és humanitárius szünet várhatóan holnap lép életbe.

Az ütemezés részleteit sem közölték. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a Hamász naponta tíz túszt enged el, cserébe naponta 30 palesztin foglyot enged el Izrael.

Szabadon engednek túszokat

Az izraeli kormány és a Hamász iszlamista szervezet szerdán megállapodott a harcok négynapos szüneteltetéséről, hogy lehetővé tegyék 50 gázai túsz szabadon bocsátását 150 Izraelben fogva tartott palesztinért cserébe, valamint a humanitárius segélyek bejutását az ostromlott enklávéba.

A titkos tárgyalásokon közvetítő Katar, valamint az Egyesült Államok, Izrael és a Hamász tisztviselői már napok óta azt mondták, hogy a megállapodás küszöbön áll.  

 A Hamász vélhetően több mint 200 túszt tart fogva, akiket akkor ejtettek el, amikor harcosai október 7-én Izraelbe törtek, és izraeli számítások szerint 1200 embert öltek meg.   

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatalának közleménye szerint 50 nőt és gyermeket engednek szabadon négy nap alatt, ameddig a harcok szünetelnek.   

Minden további 10 túsz elengedése esetén a szünet további egy nappal meghosszabbodik 

– közölték, anélkül, hogy megemlítették volna, hogy cserébe palesztin foglyokat engednek-e szabadon.   

„Izrael kormánya elkötelezett amellett, hogy minden túszt hazatérjen. Ma este jóváhagyta azt a javasolt megállapodást, amely a cél elérésének első lépése” – állt az izraeli kormány közleményében, amelyet több órás, a sajtó elől elzárt tanácskozás után hoztak nyilvánosságra.   

A Hamász szerint az 50 túszt 150 palesztin nőért és gyermekért cserébe engednék szabadon, akiket izraeli börtönökben tartanak fogva. A tűzszüneti megállapodás lehetővé teszi továbbá, hogy több száz teherautónyi humanitárius, orvosi és üzemanyag-segélyt juttassanak be a Gázai övezetbe 

– derült ki a palesztin csoport közleményéből.   

Mint írták, 

Izrael kötelezettséget vállalt arra, hogy a tűzszünet ideje alatt senkit sem támad meg és senkit sem tartóztat le a Gázai övezetben. 

A katari kormány arról számolt be, hogy 50 túszul ejtett civilt, nőt és gyermeket engednek szabadon a Gázai övezetből, cserébe „számos, izraeli börtönökben fogva tartott palesztin nő és gyermek szabadon bocsátásáért”. 

A tűzszünet kezdő időpontját a következő 24 órában jelentik be

 – írták a közleményben.   

A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i Izrael elleni támadásakor a Kefar-Aza kibucból túszként Gázába hurcolt gyermekeket ábrázoló fényképeket ragaszt ki egy nő Tel-Avivban 
Fotó: Ariel Schalit / Forrás: MTI/AP

A megállapodás az első tűzszünet abban a háborúban, amelyben az izraeli bombázások a Hamász által uralt Gázai övezet nagy részét a földdel tették egyenlővé. 

A gázai hatóságok szerint 13 300 civil halt meg a sűrűn lakott kis területen, és a 2,3 millió lakos mintegy kétharmada hajléktalanná vált.   

Mielőtt teljes kormányával összeült volna, Netanjahu kedden a hadügyi kabinetjével és a szélesebb körű nemzetbiztonsági kabinettel tárgyalt az egyezségről. Az alku bejelentése előtt a kormányfő azt mondta, hogy Joe Biden amerikai elnök közbenjárása segített javítani az előzetes megállapodáson, hogy az több túszt és kevesebb engedményt tartalmazzon.   

Izraeli légitámadásban megsemmisült épület romjai között palesztinok a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban 2023. november 22-én
Fotó: Hatem Ali / Forrás: MTI/AP

Netanjahu azonban azt is mondta, hogy Izrael tágabb értelemben vett küldetése nem változott.

Háborúban állunk, és addig folytatjuk a háborút, amíg el nem érjük minden célunkat. Elpusztítani a Hamászt, visszakapni minden túszunkat, és biztosítani, hogy egyetlen gázai entitás se fenyegethesse Izraelt

– mondta a kormányülés kezdetén rögzített üzenetben.   

A Hamász közleményében közölte:

miközben bejelentjük a tűzszüneti megállapodás megkötését, megerősítjük, hogy ujjaink továbbra is a ravaszon maradnak, és győztes harcosaink továbbra is készenlétben állnak, hogy megvédjék népünket és legyőzzék a megszállást.

Három amerikai – köztük egy 3 éves kislány, akinek szülei a Hamász október 7-i támadásában meghaltak – várhatóan a kiszabaduló túszok között lesznek – mondta egy magas rangú amerikai tisztviselő.   

Az izraeli állampolgárokon kívül a túszok több mint fele külföldi vagy kettős állampolgársággal rendelkezik mintegy 40 országból, köztük az Egyesült Államokból, Thaiföldről, Nagy-Britanniából, Franciaországból, Argentínából, Németországból, Chiléből, Spanyolországból és Portugáliából – közölte az izraeli kormány.

Ez történt kedden:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában