Fidesz-kongresszus

2023.11.18. 09:47

Orbán Viktor: Magyarország minden erővel megvédi magát (videó)

Ma tartotta 30. tisztújító kongresszusát a Fidesz, ahol a küldöttek Orbán Viktort újabb két évre a párt elnökének választották, valamint megválasztották az alelnököket és a párt bizottságainak vezetőit, tagjait. Az esemény házigazdája Varga Judit országgyűlési képviselő és Szita Károly, Kaposvár polgármestere volt. A kongresszust a miniszterelnök beszéde zárta.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz újraválasztott elnöke beszédet mond a Fidesz Magyar Polgári Szövetség tisztújító kongresszusán a Hungexpón 2023. november 18-án

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A Fidesz tisztújító kongresszusán megerősítették pártelnöki tisztségében Orbán Viktort. A szavazás után a kormányfő megköszönte a bizalmat, és jelezte a küldötteknek, hogy 

van benne erő a folytatásra.

„A kormányban és bennem is van még szufla bőven” – fogalmazott a miniszterelnök. „A bizalom mindig megtisztelő, most is az, ennyi idő után is, újra és újra az. Megtisztelő, hogy ismét rám bíztátok a feladatot, hogy vezessem az ország, sőt, Európa legsikeresebb közösségét, a Fideszt. Ami az odaadásomat illeti, nem fogtok csalódni” – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: az igazat tekintve sejtette, hogy így lesz.

Mint mondta, nem veszett el belőle az alázat, de tudja, a ciklus közepén vagyunk, és „menet közben nem cserélünk lovat, különösen ha jó irányba húz”. – A legjobb korban vagyok – jelentette ki a kormányfő. Felidézte: a 2022-es győzelembe mindenki beleadott apait-anyait. A baloldal összefogott, maga mellé gyűjtötte a Nyugat minden erőforrását, éppen úgy, mint egy hónappal ezelőtt Lengyelországban.  – A különbség csak annyi, hogy mi jóval korábban kezdtük a felkészülést, és

felmértük ellenfelünk erejét, lévén, hogy a főmacher, a pók, a bábjátékos egy magyar, Soros György és az ő hálózata volt. Nem túlzás, szó szerint világraszóló győzelmet arattunk

– szögezte le Orbán Viktor. 

Közölte: a legyőzött ellenféllel szemben nagyvonalúnak kell lenni. Ezért kár felhánytorgatni, hogy a vásárhelyi polgármester feljött Budapestre, és a baloldali lista élén találta magát – fogalmazott. De azon szerinte nem szabad továbblendülni, hogy az egyesült baloldalt Brüsszel és a Soros-birodalom is támogatta.

 „A külföldiek kilóra akarták megvenni a következő magyar kormányt és az országot is” – jelentette ki a Fidesz elnöke. „Ha sikerült volna, ma migránsok tízezrei lennének Magyarországon, Budapest olyanná válna, mint a nyugati nagyvárosok, genderideologisták grasszálnának az iskoláinkban, a honvédség fegyverei pedig Ukrajnában lennének” – sorolta.

A miniszterelnök beszédéről készült felvétel alább tekinthető meg:

Orbán Viktor szerint ez nem maradhat így, habár

jogilag ez nem hazaárulás, de akkor sincs rendben, hogy a baloldal büntetlenül eladhatja magát külföldieknek.

A kormányfő úgy látja, hogy a válságok, amelyekkel 2010 óta szembetalálták magukat, mind nehezek voltak, de az elmúlt két év volt a legnehezebb. Szerinte

ezeken az időszakokon úgy lehet túllendülni, ha világosak a célok: nem belekeveredni a háborúba, megóvni a családokat, fenntartani a rezsicsökkentést, megvédeni a nyugdíjak vásárlóértékét és kibírni Brüsszel kivéreztetési kísérleteit.

A kongresszusnak jelentem, hogy a kijelölt célokat elértük

 – közölte a miniszterelnök. „Innen már látszik, hogy ép bőrrel átvágtuk magunkat az aknamezőn, és bár továbbra is hadi zaj uralja a tájat, ismét megindultunk előre és felfelé, a biztató magyar élet irányába, ahogy azt minden magyar szeretné. Velünk azok is jól járnak, akik ellenünk szavaztak” – jegyezte meg.

A kormányfő előzetesen egy fotót is megosztott az eseményről, amelyen fiatalok gyűrűjében áll.

Mint mondta, lesz új lendület, európai mértékkel is számottevő növekedés, magasabb minimálbér, ki tudják fizetni a tizenharmadik havi nyugdíjat, a bőkezű otthonteremtést, lesz csok plusz, és nagyobb lesz a babaváró hitel is.

„A kongresszus mindig bajtársi találkozó. Összeszedelőzködés az előttünk álló választásokra, ám jó alkalom arra is, hogy a politikai és kormányzati munka mélyebb összefüggéseiről lehessen beszélni” – fogalmazott Orbán Viktor. Mint mondta, Magyarország ellenáll a brüsszeli bürokraták agymenéseinek, a migrációnak, a genderpropagandának, Ukrajna előkészítés nélküli uniós tagságának, a kommunista tüneteket mutató zöldideológiáknak, a Brüsszelből és Washingtonból támadó Soros-birodalomnak is. A miniszterelnök elmondta: mély meggyőződése, hogy a brüsszeli jövőképre nemet kell mondani, mert fenntarthatatlan.

A kongresszust a HírTV élőben közvetítette, a videó alább tekinthető meg:

„Naponta vernek újabb és újabb szöget Európa koporsójára. Ha így folytatjuk, eljön a vég, és keresztet vethetünk az unióra. Hacsak nem tiltják meg a keresztvetést. Nekünk ezt meg kell akadályoznunk” – mutatott rá a pártelnök. Szerinte ma sem az unió, sem a tagállamok nem hajtják végre a saját döntéseiket. Ehhez a helyzethez már mindenki alkalmazkodott, amit Orbán Viktor aggasztónak nevezett.

„Úgy gyengül el az unió, mint az öregedő test: ha valami nem működik, megszokjuk, lassulunk, végül pedig feladjuk a szolgálatot” – jelezte a kormányfő. Úgy látja, hogy a brüsszeli recept káoszt eredményez. A brüsszeli bürokraták bezárkóznának, nem kereskednének, Európa így kiszorul a világgazdaságból – mutatott rá.

Nem akarunk Sorosék adósrabszolgái lenni, nem akarunk bandaháborúkat, és nem akarjuk, hogy Magyarország rezervátum legyen, aminek nincs jövője – jelentette ki a miniszterelnök. – Nekünk, magyaroknak van egy saját tervünk, van ellenjavaslatunk. Már ki is próbáltuk, a magyar modell látható, és egyre ismertebb a sok támadás miatt – szögezte le Orbán Viktor. Szerinte a franciák, az olaszok a fél életüket odaadnák, ha újra migránsmentes országuk lehetne.

A jólét előfeltétele Magyarországon a munka

 – fejtette ki a kormányfő. Példákat is hozott a magyar modell működésére: kereskedés, kedvező adók, észszerű zöld átállás.

A magyar zöldpártokat úgy jellemezte, hogy ideológiai alapon közelítik meg a kérdést, míg a kormánypárt gyakorlati kérdésekben valósítja meg a környezetbarát lépéseket. A magyarok a miniszterelnök szerint nem hisznek a mesékben, amelyek ideológiai alapúak: a nácizmusra, a kommunizmusra, a genderizmusra, a méregzöld ideológiára gyanakodva tekintünk – fejtegette. Leszögezte:

Szerinte tíz év múlva Paks 2 befejezésével a nukleáris és a zöldenergia fogja kiadni az ország energiamixének döntő részét.

„Nekünk a nukleáris energia zöldenergiának számít, és vagyunk még néhányan így ezzel Európában. Tíz év múlva Paks 2-t befejezve a magyar gazdaság 52 százalék nukleáris, 39 százalék megújuló, döntően napenergiát állít majd elő. Óriási lépésekkel haladunk. A magyar villamosenergia-rendszert már összekötöttük szomszédainkkal, így tetszés szerint adhatjuk és vehetjük az energiát. Azonban még nem vagyunk az élvonalban” – figyelmeztetett Orbán Viktor. Úgy ítélte meg, hogy a választóvonal az energia tárolása lesz. Felhívta a baloldali képviselők figyelmét, hogy a zöldenergiát tárolni kell, és a jövő nagy kérdése, hogy melyik gazdaság lesz erre képes. Hozzátette: Magyarország mind a három területen élen akar járni, ehhez azonban méretes beruházásokra van szükség.

„Óriási versenyfutásban vagyunk a németekkel, a franciákkal és a spanyolokkal” – jelentette ki. Hozzá tette:

Fantasztikusnak tartom, hogy ebben a ligában játszunk, és még fantasztikusabbnak tartom, hogy nyerésre is állunk.

Most dől el, hol alakulnak ki Európa zöldközpontjai. Százötven éve nem nyílt meg előttünk ilyen lehetőség – jelentette ki a miniszterelnök. Hozzáfűzte: mindez jól hangzik, azonban van itt egy komoly bökkenő, Magyarország csak tízmilliós belső piac, ami nem elegendő bázis a gyors technológiai fejlődéshez. Az utolsó nagy gazdasági áttörésünk idején Magyarország jóval nagyobb volt, márpedig megfelelő bázis nélkül nem lehet felérni a dobogóra a kormányfő szerint. Kifejtette: mindezt egy külpolitikai bravúrral hidalják át. Azok számát növelnék meg, akik érdekeltek Magyarország sikerében, és az országot a legmodernebb keleti és nyugati technológia találkozóhelyévé teszik.

Azok a gyárak, amelyek jók a németeknek, jók lesznek nekünk is

– mondta az akkumulátorgyárakról a miniszterelnök. Úgy látja, hogy ma kelet és nyugat technológiai óriásai Magyarországon tudnak a legkönnyebben együttműködni. – Ez fogja felfelé húzni Magyarországot a következő tizenöt évben. Erősek, gazdagok és zöldek leszünk, sőt még az ellenfeleink is, igaz ők az irigységtől – fogalmazott.

Orbán Viktor emlékeztetett: minden arcvonalon túlerővel találja szemben magát. – A mi kormányunk nindzsakormány: a bevetés után nem mi, hanem az ellenfeleink maradnak a földön, mi pedig visszatérünk a bázisra – hasonlította össze a mostani és az 1990 utáni jobboldali kormányt, amely hasonló helyzetben kamikáze-kormánynak nevezte magát.

KOSZTICSÁK Szilárd; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz újraválasztott elnöke beszédet mond a Fidesz  Magyar Polgári Szövetség tisztújító kongresszusán a Hungexpón 2023. november 18-án
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

A konzultációt kulcskérdésnek nevezte a miniszterelnök. „Ez az első része a kampánynak, utána jönnek a választások, ahol előre kell törnie a Fidesznek. Brüsszelben változást kell elérni, a gyurcsányistákat pedig vissza kell verni. Mindkét választást, az európait és az önkormányzatit is meg kell nyernünk” – jelölte ki a célt a Fidesz elnöke a küldöttek és vendégek előtt.

Orbán Viktor a beszéde alatt többször is kitekintett, kiszólt miniszterei, a fideszes kulcsemberek irányába. Megemlítette többek között Szijjártó Pétert, Navracsics Tibort, Kubatov Gábort, Varga Mihályt és Lantos Csabát is.

A küldöttek a szombati kongresszuson nem csak az elnök megbízásának meghosszabbításáról, hanem az alelnökök személyéről is szavaztak. Kósa Lajost 1145, Kubatov Gábort 1158, Gál Kingát 1150, Németh Szilárdot pedig 1121 szavazattal választották a Fidesz alelnökévé.

Idegenlégiósok helyett csak a Fidesz

„Jó eséllyel Európa valamelyest jobbra fordul” – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a jövő évi európai parlamenti vásztások kapcsán. Mint mondta, a magyar baloldali képviselőkre nem lehet számítani, mert máshonnan fogadnak el támogatást.

Olyan képviselőket küldjünk Brüsszelbe, akiknek fontos az ország szuverenitása, és a magyar érdek szószólói Európában. Idegenlégiósok helyett csak a Fidesz

– jelentette ki a tárcavezető.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere arról beszélt, hogy az általa vezetett városnak lelke van. „Minden eredmény mögött ott van a zalaegerszegi emberek áldozatos munkája. 5000 új munkahely jött létre, épülhetett járműipari tesztzóna, megújultak az iskolák és óvodák. Zalaegerszeg nemcsak fejlődő, hanem biztonságos település is” – hívta fel a figyelmet. A polgármester leszögezte, hogy éppen ezért kell megvédeni hagyományainkat és kultúránkat.

„Kiemelten fontos az, hogy növeljük a hazai energiatermelést” – fogalmazott Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minsiztérium miniszterhelyettese. Jelezte, hogy a parlament két zöd pártja következetlen, mivel 2021-ben még az elektromos autók gyártását szorgalmazták, most viszont már tiltakoznak ez ellen. Elmondta, hogy a baloldal úgy tesz, mintha ők képviselnék a zöld ügyeket Magyarországon, azonban a felelős zöldpolitikát a Fidesz képviseli, a KDNP-vel közösen.

Az önállóságért vívott küzdelmünk annyi idős, mint az államunk

– közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda miniszterhelyettese. Felhívta a figyelmet, hogy kicsavarnák a kezünkből a legfontosabb döntéseket és vannak olyanok itthon, akik ebben partnerek. „Pár centért lemennek a legaljára és néha úgy tűnik, hogy vissza sem akarnak jönni. Ez nem ügynököknek való vidék. Ez a mi országunk és meg fogjuk védeni” – rögzítette. A miniszterhelyettes az EP választásról szólva elmondta: olyan eredményre van szükség, amit mindenhol meghallanak.

Alig több mint négy év alatt a világ politikai és gazdasági rendszere kétszer is fejre állt – fogalmazott Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy Magyarországot nem lehet térdre kényszeríteni. Mint mondta, esetükben a józan ész és a nemzeti érdek egybeesik.

Emberéleteket csak békével lehet menteni. Minél hosszabb a háború, annál többen halnak meg és nagyobb lesz a pusztítás

– húzta alá a tárcavezető. Leszögezte: továbbra sem fognak behódolni a liberális fősodor nyomásgyakorlásának.

Nem leszünk bevándorlóország

„Dobrev Klára szerint csak kommunikációs trükk, Kunhalmi Ágnes szerint álprobléma, Karácsony Gergely pedig elmondta, hogy nem építette volna meg a határkerítést” – közölte Rétvári Bence a migrációról szólva. A Belügyminisztérium miniszterhelyettese jelezte, hogy a migráció veszélyezteti a biztonságunkat.

Köszönjük a magyar rendőröknek és határvadászoknak a mindennapi munkájukat. Nyolc év alatt egymillió illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg

– hangsúlyozta.

„Brüsszel süket a problémákra és ideológiai vakságban szenved, pedig arra lenne szükség, hogy szembe nézzünk a valósággal. Brüsszelben változásra van szükség. Utasítsuk el a migránskvótákat, nem leszünk bevándorlóország” – rögzítette Rétvári Bence.

Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, országgyűlési képviselő elmondta: Karácsony Gergely olyan mint a klímaaktivista, aki egy útestre ragasztja magát, de semmi problémát nem old meg, sőt csak generál. Szót ejtett arról is, hogy egy erős, szuverén, fejlett Magyarországot kell felépítenünk, 

a veszélyt pedig a tudás és a morál együttműködése háríthatja el.

„Nekünk a magyar települések az elsők. Magyarország most egy erős, szabad és biztonságos ország, hasonlóan Makóhoz0z” – fogalmazott Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármestere. Mint mondta, az ország összes településén ott vannak az idegen érdekeket képviselő politikusok, akik az ország szuverenitását feladnák.

Ha nem védjük meg az országunkat, akkor elveszünk

– fogalmazott Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke. Hozzátette: a migrációnál nagyobb veszély nem fenyeget bennünket. Jelezte, hogy ha Európa nem tud mit kezdeni a migrációval, akkor fel fogja számolni önmagát.

Németh Szilárd, a párt másik alelnöke jelezte, hogy a rezsicsökkentés nemzeti hatáskörbe tartozik, így jobb lenne, ha a brüsszeli bürokraták ebbe nem szólnának bele. „A rezsicsökkentésnek köszönhetően mi, magyarok fizetjük Európa legalacsonyabb energiaszámláit. Ez 181 ezer forintos megtakarítást jelent a magyar családoknak” – ismertette Németh Szilárd. Emlékeztetett, hogy a baloldal kormányzása idején minden energiaszolgáltató cég külföldi tulajdonba került.

Alig több mint négy év alatt a világ politikai és gazdasági rendszere kétszer is fejre állt – fogalmazott Szijjártó Péter. 

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy Magyarországot nem lehet térdre kényszeríteni. Mint mondta, esetükben a józan ész és a nemzeti érdek egybeesik.

Emberéleteket csak békével lehet menteni. Minél hosszabb a háború, annál többen halnak meg és nagyobb lesz a pusztítás

– húzta alá a tárcavezető.

A magyar gazdaság visszatért a növekedési pályára

A magyar gazdaság visszatért a növekedési pályára

 – rögzítette Varga Mihály a kongresszuson elmondott beszédében. A pénzügyminiszter jelezte, hogy az elmúlt években több nemeztközi válságban mérettetett meg a magyar gazdaság. Felidézte, hogy a 2008-as gazdasági válság során a baloldal azonnal az IMF-hez rohant, továbbá elvett egy havi bért és nyugdíjat az emberektől.

„2010-ben romokat kaptunk, ám utat építettünk a munka világába. Utat találtunk a növekedéshez a gazdasági szerkezet átalakításával. 2019-ben már a legnagyobb növekedést mutattuk be az EU-ban” – húzta alá Varga Mihály. Hozzátette: 

2024-ben Magyarország a növekedést tekintve az uniós országok első harmadában, míg 2025-ben pedig a legjobbak között lehet.

Ismertette, hogy utat építettek az adórendszer átalakításával a gyermekvállaláshoz. Mint mondta, az unióban Magyarország érte el e legnagyobb arányú gazdaságfehérítést, továbbá felépítették a világ legerősebb családtámogatási rendszerét.

Megcsináltuk a járható utat, a katasztrófa turisták az IMF-fel együtt elmentek Magyarországról. Nem szabad letérni az útról

– szögezte le Varga Mihály.

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselője és a párt egyik alelnöke közölte: az uniós intézményekben zajló folyamatokat látva a marxista gyakorlatok nyugaton találtak táptalajra. Jelezte, hogy az LMBTQ-propaganda és a gender ideológia egyre agresszívabb.

Lényeges, hogy a mi gyermekvédelmi törvényünk kimondja: mások nem dönthetnek gyermekeink neveléséről, kizárólag a szülők. Népszavazással erősítettük meg, hogy ebben a kérdésben nincs kompromisszum

– jegyezte meg Gál Kinga. Kiemelte, hogy Brüsszel élet- és családellenes politikát folytat, amit nem engedhetünk be az óvodákba és az iskolákba, ezért változásra van szükség. – Összefogásra van szükség a konzervatív erők között – szögezte le az EP képviselő.

Nagy István agrárminiszter elmondta, hogy nincs magyar jövő a magyar vidék nélkül. Felhívta a figyelmet, hogy mindenkor és minden körülmények között kiállnak a magyar gazdák érdekeiért. „A balliberális elit földbe akarta döngölni a gazdatársadalmat a rendszerváltás után” – emlékeztetett a tárcavezető. Szót ejtett arról is, hogy nem fogják engedni, hogy a kétes minőségű ukrán gabona a magyar családok asztalára kerüljön.

„A soproni emberekkel és magyar kormánnyal együtt nagy dolgokra vagyunk képesek” – fogalmazott Farkas Ciprián, Sopron polgármestere a kongresszuson. Mint mondta, számos testvérvárosa van Sopronnak, ám Brüsszel nincs köztük. Jelezte, hogy a szuverenitásunkért városról városra kell megküzdeni. Emlékeztetett, hogy a baloldal vezetése idején Sopron nem előre, hanem hátra ment, ám 2010 óta olyan korszak vette kezdetét, amit a fejlődés jellemez.

A tét Magyarország szuverenitása

„Az előző kongresszus óta lezajlott egy országgyűlési választás, ahol úgy elvertük a baloldalt, mint a jég a határt” – húzta alá beszédében Kocsis Máté. 

A Fidesz frakcióvezetője elmondta, hogy Gyurcsány Ferenc emberei folytatták a főváros kirablását, továbbá mindent megtettek Brüsszelben Magyarország ellen.

Külföldi milliárdosok pénzéből akartak kormányra kerülni. Tagadták, amíg lehetett, de aztán kiderült az igazság. Egy dolgot máig nem tudunk: mit ígértek a dollárokért cserébe? Amit tudunk, hogy ők tényleg úgy táncolnak, ahogy Brüsszel és Soros fütyül. Alaptörvényi védelmet kap a magyar szuverenitás védelme, és három évig terjedő szabadságvesztést kap, aki külföldről fogad el kampánytámogatást. A tét Magyarország szuverenitása

– fogalmazott a frakcióvezető.

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője elmondta: a brüsszeli bürokraták fanatikus háborús agitátorokká váltak. „Ebben a helyzetben a dollárbaloldal minden EP képviselője a fegyverszállításokat szorgalmazza, és azon vannak, hogy Magyarországot belerángassák a háborúba” – szögezte le. A migráció kapcsán kiemelte, hogy a dollárbaloldal EP képviselői azért támadják hátba a magyarokat, mert csak mi dönthetjük el, hogy kikkel akarunk együtt élni. Szót ejtett arról is, hogy Brüsszel el akarja töröltetni a magyar gyermekvédelmi törvényt.

A brüsszeli bürokrácia törvénytelenül tartja vissza a Magyarországnak járó uniós forrásokat

– rögzítette Deutsch Tamás. Hozzátette: a dolárbaloldal azt akarja, hogy a magyarok úgy táncoljanak, ahogy Brüsszelből fütyülnek. Mint mondta, a 2024-es európai parlamenti választáson a jobboldali erők nagy győzelmére van szükség.

Kontrát Károly ismertette, hogy a párt elnökének jelölték Orbán Viktort, míg alelnököknek Gál Kingát, Kósa Lajost, Kubatov Gábort, valamint Németh Szilárdot.

A küldöttek a napirendről szavaznak 
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Az EU közelebb került az önfelszámoláshoz

„2010-es kormányra kerülésünk óta ez a hetedik kongresszus” – közölte Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a Fidesz választmányának az elnöke a kongresszuson. Mint mondta, nincs olyan, amit ne mondtak volna el egymásnak az elmúlt 14 vagy 35 év alatt.

„Kitört az orosz-ukrán háború. Az EU bevezetett több szankciós csomagot, ám a háború nem ért véget. Megalakult az ötödik Orbán-kormány. Az európai parlament megtartotta a sokadik vitát a magyar jogállamiságról, miközben brüsszeli útonállók a pénzünket is elrabolnák. Eközben az Európai Unió két évvel közelebb került önmaga felszámolásához” – összegezte a legutóbbi, 2021-es kongresszus óta történteket Kövér László.

Aggodalomra van okunk, ám csüggedésre nincs

– jegyezte meg. 

A házelnök leszögezte:

Ez nem a Soros Gyuri bácsik és Alexek országa. Ez a mi országunk, és meg is fogjuk tartani az unokáink és dédunokáink számára. Ha Isten velünk, akkor kicsoda ellenünk?

KÖVÉR László
Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség tisztújító kongresszusán a Hungexpón 2023. november 18-án
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Kubatov Gábor, a Fidesz ügyvezető alelnöke beszédét egy idézettel kezdte Gyurcsány Ferenc őszödi beszédéből, majd megjegyezte: mind Gyurcsány, mind Karácsony hasonlít egymásra, mert mindkettőjük vezetése a káoszt mutatja. „Úgy van csődben Budapest, hogy 2019 óta a város bevételei folyamatosan nőnek” – tette hozzá.

Geri olyan, mint Feri

– jegyezte meg Kubatov Gábor.

Kelemen Hunor: nem arra szerződtünk, hogy Brüsszelből megmondják, mi a helyes

A kongresszus következő felszólalója Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke volt. A politikus beszédének elején megemlékezett a nemrég elhunyt Pásztor Istvánról, aki a politikus szerint „égtartó ember volt”.

Aleksandar Vucic és Orbán Viktor miniszterelnök közösen búcsúzott Pásztor Istvántól, aki a szerb elnök szerint történelmi személyiség volt.

Kelemen Hunor rámutatott. „idegőrlő műfaj a kisebbségi lét”, mert „csak ebben a közösségben értjük egymást”. Mint fogalmazott: 100 esztendő után ott tartunk, hogy nem Magyarország van az egyik, és a határon túli magyarok a másik oldalon, hanem az a fő kérdés, hogy „mit tudunk adni egymásnak.”

Az összes gond ellenére erősebbek vagyunk, mint az elmúlt 100 évben bármikor

– fogalmazott a politikus.

KELEMEN Hunor
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke beszédet mond a Fidesz  Magyar Polgári Szövetség tisztújító kongresszusán a Hungexpón 2023. november 18-án
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Köszöntőjében a politikus leszögezte: a 2024-es EP-választásnak kiemelt fontossága lesz, hiszen az év az átalakulások éve lesz, amelynek a magyarok nem lehetnek vesztesei.

Semjén Zsolt: a Fidesz és KDNP szövetsége a legsikeresebb politikai konstrukció

A kongresszus első felszólalója Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes volt. A politikus beszédében felidézte: 79 évvel ezelőtt alakult meg Varga László lakásán a KDNP, amely mind a náci, mind a kommunista ideológia ellen felszólalt. A KDNP 1990 óta tagja a nemzeti kormányoknak, és vesz részt az országépítésben. Mint a politikus rámutatott:

a Fidesz-KDNP Európa legsikeresebb politikai formációja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában