Emléknap

2023.11.25. 12:41

Soha nem feledjük a kommunizmus rémtetteit

November 25. a Szovjetunióba hurcolt politikai rabok és kényszermunkások emléknapja.

MW

Varga Mihály pénzügyminiszter mond beszédet a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján

Forrás: Varga Mihály / Facebook

November 25-ét a magyar Országgyűlés 2012. május 21-én nyilvánította a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjává. A Gulag-lágerekből szabadon bocsátott rabok első csoportja 1953-ban ezen a napon érkezett vissza Magyarországra. A Magyarországon  „kis munkára” összegyűjtött civilek jelentős részét hadifogolyként, míg kisebb részüket internáltként hurcolták el a szovjet fegyveres erők.

Varga Mihály: ma is veszélyeztetik hagyományos értékeinket, amelyeket a szovjet diktatúra igyekezett lerombolni

Más módszerekkel, de napjainkban is veszélyeztetik azokat a hagyományos értékeinket, amelyeket egykor a szovjet diktatúra igyekezett lerombolni, mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján szombaton Budapesten, a szovjet megszállás áldozatainak emlékművénél. Beszédében a pénzügyminiszter hangsúlyozta: a kormány megvédi a családokat, támogatja az egyházakat, kiáll a nemzetállamok Európájáért, Magyarország szuverenitásáért.

Emlékeztetett: a kommunizmus a közösségek hierarchikus rendszerét vette célba a maga brutális eszközeivel. A szovjet uralom hatalmasságai pontosan tudták, hogy a tömeget akkor lehet igazán irányítani, ha nincsenek benne közösségek. Közösségek nélkül ez a rendszer végig az maradt, aminek indult: véres diktatúrának, amely végül a saját súlya alatt roskadt össze.

Varga Mihály felhívta a figyelmet: a mai kor kötelessége a jóvátétel, az emlékezés kereteinek biztosítása és fenntartása, ezért is döntött az Országgyűlés 2012-ben az emléknap létrehozásáról. A mai kor felelőssége, hogy egy későbbi korban ne legyen majd szükség újabb emléknapokra.

A miniszter hozzátette: ez a felelősség, ez a képesség mintha kikopni látszana az Unió vezetőiből. A második világháború után keleten pusztító ideológia tanai ma nyugatról köszönnek vissza. Más formában ugyan, és talán kifinomultabban, de érzékelhetően ugyanazon tévedések mentén. Az egykori tanok ismét terjednek, és ma is a közösségek kerültek a célkeresztbe az egyén felsőbbrendűségére hivatkozva.

Ma ismét a családok, az egyházak és a nemzetállamok vannak útban. Ezek a hagyományos közösségek a keresztény tanítás lényegi elemére, a szeretetre, így az együttműködésre épültek. Mi tudjuk, hogy hova vezet a közösségek szétrombolása, még akkor is, ha azokról egyesek önként mondanak le

 – mondta a miniszter.

Menczer Erzsébet, a Szovjetunióban volt magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének (Szorakész) elnöke a megemlékezésen elmondta: 

1953. november 20-án és 25-én két szállítmánnyal, mintegy 1500 magyar volt politikai rab érkezett haza a Szovjetunió rabtelepeiről. Számukra 8-9 év rabsága ért véget.

A győztes végtelen bosszúja és mérhetetlen étvágya nyelte el a 20. század második világégésének végén a serdülőkort alig elhagyó, vagy még iskoláskorú rettenetes bűnösöket. Mérhetetlen megaláztatás és szenvedés jutott osztályrészül, csak azért mert ők még hitték és élték az ősi jelszót: Istennel a hazáért mindhalálig.

Immár 11-ik éve emléknapja van, több mint 800 ezer ártatlanul elhurcolt honfitársunknak. Emlékezzünk ma többek között Kovács Béla politikusra, aki 10 év után térhetett haza a fogságból, vagy Bethlen István korábbi miniszterelnökre, aki szovjet börtönben halt meg, Bakay Szilárd vezérezredesre, Kiss Szaléz ferences atyára, akit a szovjetek kivégeztek, és nem utolsós sorban édesapámra Menczer Gusztávra a Szorakész alapítójára

 – mondta Menczer Erzsébet. A szovjet megszállás áldozatainak emlékművét megkoszorúzta a kormány nevében Varga Mihály, továbbá koszorút helyeztek el mások mellett Novák Katalin köztársasági elnök, Kövér László házelnök, a Kúria, az ügyészség, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség parancsnoksága képviseletében.

„Soha nem feledjük a kommunizmus rémtetteit!” – írta hivatalos közösségi oldalán Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Szovjetunióba hurcolt politikai rabok és kényszermunkások emléknapján. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában