Ukrán válság

2023.12.30. 07:46

Tovább nőtt Ukrajnában a pénteki orosz légicsapások halálos áldozatainak száma

675. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Egy orosz légitámadás következtében súlyosan megrongálódott bevásárlóközpont Dnyipróban 2023. december 29-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Arszen Dzodzajev

Nagy-Britanniát és az Egyesült Államokat vádolja az ukrán fegyveres erők által Belgorodban végrehajtott támadásért az orosz külügy

Nagy-Britannia és az Egyesült Államok áll az ukrán fegyveres erők által Belgorodban végrehajtott, 14 ember halálát okozó rakétatámadás mögött – közölte a RIA Novosztyi orosz hírügynökséggel Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő. Úgy fogalmazott: Nagy-Britannia az Egyesült Államokkal összehangoltan terrorakciókra buzdítja a kijevi rezsimet, felismerve, hogy az Ukrán Fegyveres Erők ellentámadása kudarcot vallott.

A kijevi rezsim ismét megmutatta aljas náci alvilágát. Újabb cinikus és véres bűncselekményt követett el azzal, hogy Belgorod városának lakónegyedeit támadta meg – írta Telegram-csatornáján Marija Zaharova, aki szerint a britek és az amerikaiak mellett a Európai Unió is felelős a történtekért, amely fegyvereket pumpál az orosz–ukrán háborúba. 

Hangsúlyozni kell, hogy a támadás szándékosan a civilek – gyermekes családok – tömeges gyülekezési helyeit célozta. Belgorod központját támadták, a karácsonyfát és a korcsolyapályát, ahová a polgárok pihenni mentek. Az ukrán bűnözők kazettás bombákat használtak, hogy növeljék a terrortámadás áldozatainak számát

– tette hozzá Zaharova. Eközben özönlenek a borzalmas videók a közösségi oldalakra, a képsorok sebesülteket, káoszt és összeégett autókat mutatnak.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Lengyelország nem talált a területén orosz rakétától származó darabokat

Lengyelország szombaton befejezte a szárazföldi kutatást, miután nem találta meg annak a feltételezett orosz rakétának a darabjait, amely előző nap reggel sértette meg az ország légterét - közölte a lengyel hadsereg.

Délután három órakor a kijelölt terület átfésülése befejeződött. A kutatás eredménye negatív volt

- írta a lengyel hadsereg hadműveleti parancsoksága az X közösségi médiában.

"A katonai műveleteket befejeztük, és nem tervezünk további szárazföldi ellenőrzést".

Lengyel katonai vezetők pénteken közölték, hogy az ukrán határ irányából aznap reggel azonosítatlan repülő tárgy lépett be az ország légterébe, és három perccel később elhagyta azt.

Az ukrán hatóságok arról számoltak be, hogy pénteken kora reggel számos városukat érte intenzív légitámadás.

"Az ukrán fél és a szövetségesek előzetesen megerősítették a radarjaik adatait, hogy a tárgy elhagyta Lengyelország területét" - közölte szombaton a Reuters brit hírügynökséggel a műveleti parancsnokság egyik szóvivője.

A területvédelmi erők mintegy ötszáz katonája vett részt a kutatásban a délkelet-lengyelországi Zamosc város környékén - közölte a műveleti parancsnokság az X-en.

Lengyel katonák egy feltételezett orosz rakéta darabjait keresik a délkelet-lengyelországi Wozuczyn város környékén 2023. december 30-án
Fotó: Wojtek Jargilo / Forrás: MTI/EPA/PAP

Pénteken a lengyel külügyminisztériumba kérették az orosz ügyvivőt, magyarázatot kérve a légtérsértésre.

Az ügyvivő, Andrej Ordas szombaton kijelentette, hogy Oroszország addig nem ad magyarázatot a lengyel légtérbe rövid időre belépő azonosítatlan tárgyra, amíg nem kap arra nézve bizonyítékot, hogy az orosz rakéta volt. Az ügyvivő a RIA-Novosztyi orosz állami hírügynökségnek azt mondta, hogy a lengyel követelések "megalapozatlanok".

A hatóságok szerint többen meghaltak Oroszországban ukrán légicsapásokban

Tovább nőtt az Ukrajnával határos Belgorodi orosz terület azonos nevű székhelyén végrehajtott szombati légicsapás áldozatainak száma: a támadásban tizennyolcan haltak meg, a sebesültek száma száztizenegy - közölte a rendkívüli helyzetek minisztériuma.

A támadás egy nappal azután történt, hogy az orosz hadsereg intenzív légi offenzívát indított különböző ukrán városok ellen.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának közlése szerint "tizenkét felnőtt és két gyermek halt meg Belgorodban". A tárcának a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett közleménye szerint "108 ember, közöttük tizenöt gyermek sebesült meg".

Az oroszországi rendkívüli helyzetek minisztériuma által 2023. december 30-án közzétett felvételen az ukrajnai határtól körülbelül 30 kilométerre lévő Belgorodban tüzet oltó tűzoltók láthatók, miután ukrán csapás érte a várost
Forrás: AFP

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a támadás nem marad büntetlenül, és Moszkva kérni fogja az eset miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását.

A tárca szerint az orosz erőknek sikerült két irányított lövedéket és a rakéták "többségét" elfogniuk, különben sokkal súlyosabb lett volna a veszteség. Több rakéta és repesz azonban Belgorodra hullott.

A Belgorod város elleni ukrán támadásról tájékoztatták Vlagyimir Putyin orosz elnököt - közölte Dmitrij Peszkov, az elnök szóvivője.

A szintén az ukrán határ mellett fekvő Brjanszki területen Kiszter és Borsevo falvakat lőtték az ukrán erők, itt egy kilencéves gyermek vesztette életét - közölte Alekszandr Bogomaz, a terület állami közigazgatási hivatalának vezetője.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az orosz légvédelmi rendszerek tizenhárom ukrán rakétát semmisítettek meg a terület felett.

A tárca szerint harminckét ukrán drónt is semlegesítettek az ukrán határtól északra fekvő Brjanszk, Kurszk és Orjol, valamint Moszkva térségében.

Tovább nőtt Ukrajnában a pénteki orosz légicsapások halálos áldozatainak száma

A pénteki orosz légicsapások halálos áldozatainak száma Ukrajna-szerte harminckilencre emelkedett, miután a mentők továbbiakat találtak a romok között - közölte szombaton Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A támadásokban az elnök szerint 159-en sebesültek meg.

Oroszország 158 rakétával és drónnal támadott ukrán településeket pénteken. A légicsapások ukrán vezetők szerint a legsúlyosabbak voltak az orosz invázió 2022. februári kezdete óta.

Megközelítőleg százhúsz várost és falut, polgári célpontok százait ért találat - közölte az ukrán elnök szombaton a Telegramon, hozzátéve, hogy folytatják a kutatást esetleges további áldozatok után.

Kijevben - a polgármesteri hivatal szerint - tizenhatan haltak meg a pénteki támadásban. Egy raktárt, több lakó- és kereskedelmi épületet ért támadás. Szombaton is találtak holttesteket a romok alatt. Vitalij Klicsko polgármester gyásznapot rendelt el január 1-jére.

Volodimir Zelenszkij szombaton újabb felhívást intézett a szövetséges országokhoz, hangsúlyozva, hogy Ukrajna felfegyverzésével életeket lehet megmenteni.

Az orosz terror minden megnyilvánulása bizonyítja, hogy nem lehet tovább várni a harcolók megsegítésével

- mondta.

A britek szerint Oroszország 2025-re félmillió katonát veszít

Oroszországnak valószínűleg 5-10 évre lesz szüksége ahhoz, hogy újraépítse a kiképzett és tapasztalt katonai egységeket - közölte a minisztérium december 30-i hírszerzési frissítésében.

Gyásznappal kezdi az újévet Kijev

Kijev számára a december 29-i támadás volt a leghalálosabb a civil áldozatok számát tekintve - mondta Vitalij Klicsko polgármester. A városban az eddigi adatok szerint 16 ember halt meg a pénteki orosz légitámadást követően. A város január 1-jén gyásznapot tart.

Emelkedett az ukrán áldozatok száma

Vitalij Klicsko polgármester bejelentette, hogy további 2 holttestet találtak, így a kijevi halálos áldozatok száma 15-re, a támadás országos halálos áldozatainak száma pedig 38-ra emelkedett a pénteki orosz rakétatámadást követően.

Ukrán rakétacsapás érte Oroszországot

Az Ukrajnával határos oroszországi Belgorod megyében egy ember meghalt, amikor ukrán rakéta csapódott egy családi házba - közölte a helyi kormányzó szombaton.

Vjacseszlav Gladkov azt mondta, hogy a pénteki ukrán rakétacsapások következtében több családi házban károk keletkeztek, egy ember meghalt, négyen pedig megsérültek, míg Belgorod városában megszakadt a vízellátás.

Az orosz védelmi minisztérium szombati beszámolója szerint az orosz légelhárító egységek 13 ukrán rakétát semmisítettek meg pénteken Belgorod megye déli térségében és összesen 32 drónt lőttek le Brjanszk, Orjol, Kurszk és Moszkva régiók felett egy nap alatt. Esetleges károkról és áldozatokról a minisztérium nem adott tájékoztatást.

Légiriadó szerte Ukrajnában

Légiriadó van az összes ukrajnai régióban és Kijevben, miután jelentések szerint egy oroszországi légibázisról felszállt egy Kinzhal rakéták hordozására alkalmas MiG vadászgép.

Különös ajánlatot kapnak az ukrán hadköteles férfiak

A hadköteles személyek, akik be kívánnak lépni az Ukrán Fegyveres Erőkhöz, kiválaszthatják a dandárt, amelyben szolgálnak - jelentette ki Volodimir Fito, a hadsereg PR-szolgálatának vezetője.

A Pentagonnal egyeztetett az ukrán védelmi miniszter

Rusztem Umerov védelmi miniszter december 29-én telefonon beszélt Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel, hogy megvitassák Oroszország legnagyobb, Ukrajna elleni légitámadását és a frontvonalon kialakult helyzetet - közölte az amerikai védelmi minisztérium.

Csaknem tizenháromezren jöttek tegnap Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 6726-an léptek be Magyarországra pénteken, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6130-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 70 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

30 halott az Ukrajnát ért eddigi legnagyobb rakétatámadásban

Legalább 30 ember halt meg az Ukrajna szerint a háború eddigi legnagyobb orosz rakétatámadásában.

A támadásban több mint 160 ember megsérült, amikor Oroszország péntek kora reggel Kijevre, Odesszára, Dnyipropetrovszkra, Harkivra és Lvivre mért csapást. 

Oroszország arzenáljának szinte minden fegyvertípusát bevetette, lakóházakat és egy szülészetet is eltaláltak - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Több tucat ukrán drónt lőttek le az oroszok az éjjel

Az orosz hadsereg 32 ukrán drónt lőtt le Brjanszk, Orel, Kurszk és Moszkva régiók felett december 30-án éjszaka - jelentette az orosz védelmi minisztérium.

Ez történt pénteken:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában