Minta

2023.12.12. 22:43

Orbán Balázs: blokkosodás helyett kapcsolódásra kell építeni politikai és gazdasági stratégiánkat

Magyarország akkor lehet sikeres, ha valódi keystone (zárókő) állammá válik, olyan országgá, amely méreténél, lakosságszámánál vagy gazdasági erejénél fogva nem töltene be kulcspozíciót, ám mégis találkozási pontja a nyugati és a keleti vállalatoknak, technológiáknak, és hozzájárul az egész régió fejlődéséhez - emelte ki Huszárvágás - A magyar konnektivitás stratégiája című kötetének bemutatóján a politikus.

MW

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója beszédet mond a új könyvének, a Huszárvágás - A magyar konnektivitás stratégiája címû kötet bemutatóján Budapesten, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Hunyadi Mátyás-termében 2023. december 12-én

Forrás: MTI

Fotó: Hegedüs Róbert

Blokkosodás helyett a konnektivitásra, a kapcsolódásra kell építeni politikai és gazdasági stratégiánkat, és ha ez sikerül, az egy valódi bravúr, egy huszárvágás - jelentette ki Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója Huszárvágás - A magyar konnektivitás stratégiája című kötetének bemutatóján kedden Budapesten.

A politikus kiemelte: Magyarország akkor lehet sikeres, ha valódi keystone (zárókő) állammá válik, olyan országgá, amely méreténél, lakosságszámánál vagy gazdasági erejénél fogva nem töltene be kulcspozíciót, ám mégis találkozási pontja a nyugati és a keleti vállalatoknak, technológiáknak, és hozzájárul az egész régió fejlődéséhez.

Hozzátette, egyre inkább azt tapasztalják, hogy a világ figyel ránk, sőt a világ egy jelentős intellektuális része mintaként tekint Magyarországra.

Orbán Balázs értékelése szerint az a neoliberális világrend, amely a hidegháború után alakult ki, véget ért. Az erőegyensúly megváltozott, ennek következtében egyes országok az összekapcsolódás helyett a blokkosodás stratégiáját választották.

ORBÁN Balázs; FEKETE-SZALÓKY Zoltán; HUNYADI Mátyás; SZALAI Zoltán
Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója,  Csiki Gergely, a Portfolio lapigazgatója, Fekete-Szalóky Zoltán, az Index fõszerkesztõje és Szalai Zoltán, a Mandiner lapigazgató-fõszerkesztõje, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) fõigazgatója kerekasztal-beszélgetésen vesznek részt Orbán Balázs Huszárvágás - A magyar konnektivitás stratégiája címû kötetének bemutatóján Budapesten, a Mathias Corvinus Collegium Hunyadi Mátyás-termében 2023. december 12-én
Fotó: Hegedüs Róbert / Forrás: MTI

A könyv azt írja le, hogy ez nem jó a világnak, veszélyes és katonai konfrontáció irányába vezet. Nem jó Európának, mert ha közvetítő szerepet akar vállalni a globális térben, akkor csak a közvetítés és a béke hangjaként jelenhet meg - hangoztatta.

Továbbá - folytatta - bizonyosan nem jó Magyarország számára, mert Magyarország földrajzi, történelmi adottságai, gazdaságszerkezete miatt kifejezetten alkalmas egy összekapcsolódásra épülő gazdasági stratégia végrehajtására.

Ezért, miközben a világ a blokkosodás felé megy, nekünk a konnektivitás, az összekapcsolódás erősítésére kell építenünk a gazdasági stratégiánkat a következő évtizedben - közölte.

Orbán Balázs úgy fogalmazott: ha ezt sikeresen végre tudjuk hajtani, az egy valódi bravúr, magyaros lelemény, egy huszárvágás.

Arról is szólt, hogy a kötet hamarosan megjelenik angol nyelven is, illetve a népszerűsítése érdekében könyvbemutató-turnéra indul határainkon belül és kívül.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy a kötet megvásárlásával, a vevők támogatják a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozási tevékenységét.

A 288 oldalas könyv az MCC Press Kft. gondozásában jelent meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában