Felmérés

2024.01.31. 08:29

A magyarok egyre jobb véleménnyel vannak a rezsicsökkentésről

A Real-PR 93. friss közvélemény-kutatása szerint a magyarok többsége (54 százalék) jó véleménnyel van a jelenlegi rezsicsökkentési intézkedésekről, vagyis két fűtési szezon pozitív tapasztalata felülírta a lakosság kezdeti borúlátó hangulatát.

MW

A rezsicsökkentésnek köszönhetően nem szálltak el az energiaárak Magyarországon (illusztráció)

Forrás: MTI

Fotó: Róka László

A rezsicsökkentés 2012 óta a magyar kormány egyik központi, kiemelt jelentőségű szakpolitikája, amely a lakosság közszolgáltatási terheinek enyhítését célozza. 2022 augusztusában a háborús és szankciós válság okozta energiahelyzet miatt a magyar kormány módosításokat vezetett be a rezsicsökkentést célzó intézkedéseiben, azonban a változtatásokkal szembeni kezdeti pesszimista hangulatot láthatóan mára felülírta a lakosság pozitív tapasztalata.

A Real-PR 93. harmadik éve mérte fel a társadalom véleményét ebben a kérdésben, amely egyértelműen javuló tendenciát mutat. 

Jelenleg a teljes felnőtt népesség többsége, 54 százaléka van jó véleménnyel a rezsicsökkentésről, míg 42 százaléka negatívan gondolkodik erről a szakpolitikáról. 

A kormányzati intézkedések megítélésében jelentős fordulat történt az elmúlt években. Míg az új szabályok 2022. augusztusi bevezetését követően, de még a téli fűtési szezon előtt többségben voltak a borúlátó magyarok (52 százalék) az elégedettekkel (40 százalék) szemben, 

addig az első fűtési szezon cáfolta a kezdeti félelmeket, és tavaszra már a rezsicsökkentéssel elégedettek kerültek relatív többségbe (49 százalék) az elégedetlenek fél év alatt hatodával csökkent táborával (44 százalék) szemben.

Az azóta megkezdődött második fűtési szezon alatt ez az arány javult tovább, és immáron abszolút többségben (54 százalék) vannak a jó véleményen levők. A biztos szavazók, vagyis egy vasárnapi országgyűlési választáson részt vevők körében még jobb a megítélése a rezsicsökkentési intézkedéseknek: 

57 százalék támogatja ezt a szakpolitikát, míg 41 százalék inkább kritikus. Az elmúlt évekhez képest a biztos szavazók vélekedése hasonló mértékben lett pozitívabb, mint a teljes társadalomé. 

Két jelentős törésvonal mutatható ki, amelyek mentén másképp vélekednek a rezsicsökkentési intézkedésekről a társadalom bizonyos csoportjai. Az egyik ilyen a pártszimpátia, itt a kormánypárti szavazók 85 százaléka jó véleménnyel van a vizsgált szakpolitikáról, míg a baloldali szavazók körében minden negyedik (24 százalék) értékeli ezt pozitívan. 

A másik jelentős törésvonal a főváros–vidék szembenállása, hiszen a fővárosban lakó állampolgárok kisebb része (41 százalék) van jó véleménnyel a rezsicsökkentésről, míg 53 százalékuk állítja, hogy inkább rossz véleménnyel van az intézkedésről.

A vidéken élők többsége ezzel szemben támogatja a rezsicsökkentést: körükben 57 százalékos a kérdés támogatottsága és csak 40 százalék van róla inkább negatív véleménnyel.

A közvélemény-kutatások ezer fő telefonos megkérdezésével készültek 2024. január 22–24., 2023 március 6–8., és 2022. szeptember 26–28. között a felnőtt társadalomra nemre, korra és lakóhelyre nézve reprezentatív mintán. A hibahatár legfeljebb +/-3,1%
Forrás: A Real-PR 93. grafikonja

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában