Adatok

2024.01.25. 13:03

Egyre többen fordulnak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz

Január 15. és 21. között 28 600-an fordultak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján, míg ebben az időszakban a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja csökkenő tendenciát mutatott a szennyvízben.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: popcorner

Az év harmadik hetében - január 15. és 21. között - 28 600-an fordultak influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön az MTI-vel.

Akut légúti fertőzés tüneteivel 197 200 ember fordult orvoshoz.

Az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz forduló betegek 31,8 százaléka gyerek, 32,2 százaléka a 15-34 évesek, 25,4 százaléka a 35-59 évesek korcsoportjába tartozott, és 10,6 százalékuk 60 éven felüli volt.

Az év harmadik hetében 15 közigazgatási területen nőtt, három területen csökkent, és két területen nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A legtöbb beteg Szabolcs-Szatmár-Bereg, Zala és Győr-Moson-Sopron vármegyében volt, a legkevesebb Heves, Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében - írták.

A múlt héten az NNGYK laboratóriumába érkezett 309 légúti minta elemzése alapján az influenzapozitivitási arány 18,8 százalék, a SARS-CoV-2 pozitivitási aránya 14,9 százalék volt.

Közölték azt is, hogy ebben az időszakban egy jelentés érkezett akut légúti megbetegedés halmozódásáról egy Baranya vármegyei óvodából, ahol 24 gyerek betegedett meg influenzában.

Múlt héten 201 ember került kórházba súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 25-en szorultak intenzív ellátásra - áll a közleményben.

Csökken az örökítőanyag szennyvízben mért koncentrációja

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ csütörtökön azt írta honlapján, hogy az év 3. hetében a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben országos átlagban csökkenő tendenciát mutatott, bár a csökkenés mértéke az előző héten tapasztaltnál kisebb volt.

Hozzátették: a vizsgált települések többségét stagnáló tendencia jellemezte, csökkenést tapasztaltak Egerben, Győrben, Kaposváron, Pécsett, Székesfehérváron, Tatabányán és Veszprémben. Emelkedő tendencia sehol nem volt jellemző.

A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja Egerben, Győrben, Tatabányán, Székesfehérváron, Veszprémben és Kaposváron a mérsékelt, máshol az emelkedett tartományba esik.

Közölték azt is, hogy a 3. héten az influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja országos átlagban stagnáló tendenciát mutatott a szennyvizekben, a héten hat mintában haladta meg a koncentráció a kimutatási határt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában