Fenyő-gyilkosság

2024.01.30. 20:21

Hivatalos személy elleni erőszakkal gyanúsítják Portik Tamás fiát

A Fenyő-gyilkosság tárgyalása előtt Portik Tamás másodrendű vádlott fia elfogultsággal vádolta meg a bírót, akit egy pohár kávéval leöntött a folyosón.

MW

Budapest, 2019. március 11. Portik Tamás vádlottat elvezetik az ellene és társai ellen emberölés bûntette miatt megismételt eljárásban indult büntetõper elsõ tárgyalásáról a Fõvárosi Törvényszéken 2019. március 11-én. Harmadszor tárgyalják újra elsõ fokon a Prisztás József vállalkozó ellen 1996-ban elkövetett merénylet büntetõügyét. Az elsõ perben Portik Tamást felbujtóként 11 év fegyházra ítélték, a gyilkosság végrehajtásával vádolt H. István tíz évet kapott. A Fõvárosi Ítélõtábla azonban új eljárást rendelt el, de Portikékat ez alkalommal is bûnösnek találták, büntetésüket 15 évre emelték. Az ügyben 2017 végén állt be újabb fordulat, amikor a Fenyõ-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás miatt életfogytiglanira ítélt Jozef Rohác azt mondta, más követte el a gyilkosságot, majd a perújítási nyomozásban magára vállalta a gyilkosságot. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt őrizetbe vette és gyanúsítottként hallgatja ki a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) azt a férfit, aki a tárgyalás előtt kávét öntött a bíró arcába. Ezt a KNYF közölte kedden az MTI-vel.

Az MTI tudósítója a helyszínen látta az eseményeket: a Fenyő-gyilkosság tárgyalása előtt Portik Tamás másodrendű vádlott fia elfogultsággal vádolta meg a bírót, akit egy pohár kávéval leöntött a folyosón.

A KNYF közleményében azt írták, a Fővárosi Törvényszék előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette miatt folytat büntetőeljárást. A rendelkezésre álló adatok szerint az egyik vádlott fia elhatározta, hogy akadályozni fogja a keddi tárgyalás megtartását, illetőleg olyan magatartást fog tanúsítani, amelytől esetlegesen az eljáró bíró kizárása várható - tették hozzá.

Jelezték: a férfi már korábban próbált a bíróval személyes kontaktust keresni, ám a bíróság ettől jogszerűen elzárkózott, és közölték vele, hogy nincs lehetősége a tárgyaláson kívül beszélni a bíróval.

"A vádlott fia ennek ellenére a tárgyalóterem előtt várt a bíróra, majd amikor észrevette a tárgyalásra érkező, talárt viselő bírót, elé lépett és számon kérte. Az eljáró bíró nem kívánt vele beszélni, mivel a férfi azonban tovább folytatta a bíró szidalmazását, a hivatalos személy közölte vele, hogy ki fogja vezettetni a biztonsági őrökkel, majd kikerülve őt, megpróbált bemenni a tárgyalóterembe. Ezt megakadályozandó a férfi egy gyors mozdulattal a kezében lévő kávéspohár teljes tartalmát a bíró arcába öntötte, amelynek következtében szemébe, arcába és ruházatára nagyobb mennyiségű hideg kávé került" - olvasható a közleményben, amely szerint egy közelben tartózkodó újságíró akadályozta meg a cselekmény folytatását.

A tárgyalás jelentős késedelemmel kezdődött, de a bíróság a történtek ellenére megtartotta azt - fűzték hozzá.

A KNYF közölte: az eddigi nyomozásban megtartották a szemlét, több tanút kihallgattak, majd elrendelték a férfi őrizetét, a bűncselekmény megalapozott gyanúját pedig még a mai napon közlik az elkövetővel.

Gyárfás Tamás: Fenyő János halála, amelyhez semmi közöm, az én életemet is tönkretette

Nincs köze Fenyő János médiavállalkozó halálához, és reménykedik, hogy ez bebizonyosodott a csaknem négy éve tartó büntetőperben - mondta kedden a Fővárosi Törvényszéken az utolsó szó jogán az ügyben felbujtóként emberöléssel vádolt Gyárfás Tamás. 

A Fenyő-gyilkosság ügyében eredetileg tavaly novemberben hirdetett volna ítéletet a Fővárosi Törvényszék, de az ügyben Gyárfás Tamáshoz hasonlóan ugyancsak felbujtással vádolt Portik Tamás akkor jelezte: meghatalmazott védőjével felbontotta a szerződését, az új, kirendelt védő pedig több hónapnyi felkészülési időt kért a bíróságtól, hogy érdemben elkészíthesse a perbeszédét. Portik a múlt héten ez utóbbi védőtől is megvált, majd egy korábbival, Vincze Tamással folytatódott volna az eljárás, de a keddi tárgyalás elején mindketten jelezték: nem kívánnak tovább együttműködni.

Az ügyészség szerint a vádlott azért válik meg folyamatosan a védőitől, hogy ezzel hátráltassa az eljárást. A vádhatóság korábban életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabására tett indítványt az esetében. Keddi, többszöri felszólalásában Portik igyekezett cáfolni, hogy időhúzásra játszana, sőt, sejtetni engedte, hogy a reggeli közjátékban a bíró volt a támadó, és állította: Póta Péter elmondta a fiának, hogy "az életfogytiglan már írásba van foglalva". Póta Péter bíró többször jelezte, hogy nem érzi magát elfogultnak.

Portik Tamás jelezte, semmiképpen nem akarja, hogy Vincze Tamás tartson védőbeszédet az ügyében, a védő ezzel egyetértett, a bíróság és az ügyészség pedig abban, hogy az ügyben korábban nyolc hónapig eljáró Vincze elég felkészült és informált ahhoz, hogy perbeszédet tartson. A védő végül úgy döntött, hogy kedden nem kezdi el a védőbeszédét, néhány nap időt kért.

A bíróság ezután módosította a hasonló ügyekben szokásos permenetet, így Gyárfás Tamás beszélhetett az utolsó szó jogán.

Az egykori tévés producer egyebek mellett elmondta: szívesen állítaná, hogy ártatlan, de szerinte ez úgy hangzana, mintha védekeznie kellene. Szavai szerint sikeres üzletemberként minden vitáját kizárólag kommunikációs úton rendezte. Gyárfás Tamás úgy érzi, hogy nem csupán tagadta a vádakat a büntetőperben, hanem sikerült azokat tételesen megcáfolnia. A vádlott kijelentette: nincs tudomása arról, hogy Fenyő János megölésére megbízást adott-e valaki, egykori riválisa halála azonban az ő életét is tönkretette. Gyárfás Tamás felmentését kérte és reményét fejezte ki, hogy a Fővárosi Törvényszék későbbi ítélete helyreállítja majd a becsületét.

A bíróság Portik Tamás számára is felajánlotta az utolsó szó lehetőségét, ő azonban jelezte, hogy felszólalása többnapos lesz, így azt a szerdán folytatódó tárgyaláson kezdi el. Portik azt is bejelentette, hogy egy újabb - immár az ebben az ügyében nyolcadik - védővel is tárgyalt a folytatásról, de a megbízás tényét nem tudta dokumentummal igazolni.

Gyárfás Tamás médiavállalkozót azzal vádolják, hogy először Tasnádi Pétert bízta meg üzleti riválisa, Fenyő János megölésével. Tasnádi ugyan átvett egy nagyobb összeget ezért, de a merényletet nem szervezte meg, Gyárfás - a vád szerint - ezután Portikra bízta Fenyő likvidálását, amelyet 1998. február 11-én hajtott végre a számos akkori, alvilági leszámolás ügyében már jogerősen elítélt szlovák Jozef Rohác. A Fenyő-ügyben mindegyik érintett tagadja az ellenük emelt vádakat.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában