Haderőfejlesztés

2024.01.03. 11:32

A magyar honvédség képes NATO-művelet vezetésére

A magyar honvédség már bizonyította, hogy képes kiemelt NATO-művelet vezetésére – közölte Sticz László vezérőrnagy, az EU bosznia-hercegovinai EUFOR Althea missziójának új parancsnoka az M1 aktuális csatornán szerda reggel, írja az MTI.

MW

Az MH Klapka György 1. Páncélosdandár éleslövészete PzH 2000 önjáró lövegekkel Bakonykúti közelében az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti országos hadgyakorlat részeként. MTI/HM Zrínyi Nonprofit Kft./honvedelem.hu/Kertész László

Forrás: MTI

Fotó: HM Zrínyi Nonprofit Kft./honvedelem.hu/Kertész László

Sticz László elmondta:

2021-ben már volt magyar parancsnoka a koszovói KFOR-missziónak, most először pedig magyar tábornok vezeti az EU bosznia-hercegovinai misszióját is egy teljes éven át.

A magyar honvédség nem csupán résztvevője, de koordinálója, irányítója is egy ilyen nagyszabású műveletnek. Továbbá lesz lehetőség új katonai eszközök, például az új helikopterek alkalmazására, ami jelzi, hogy a 2018-ban indult magyar haderőfejlesztési reform nagy léptekkel halad előre – fejtette ki a vezérőrnagy.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Sticz László elmondta: a jelenlegi helyzet gyökere az 1992-95 közötti fegyveres konfliktus, amit a daytoni békemegállapodás zárt le, akkor határozták meg a térség jövőjét. Két országrész van, egy boszniai szerb és egy bosznia-hercegovinai, ahol horvátok és bosnyákok élnek együtt. A végső cél az, hogy a szerb és bosnyák–horvát terület integrálódjon, képes legyen együttműködni és alkalmassá váljon az uniós csatlakozásra. Ehhez azonban gazdasági, politikai és katonai segítség szükséges, ezt nyújtja a NATO, illetve 2004 óta az EU.

STICZ László
Sticz László kiutazó EUFOR parancsnok az Európai Unió bosznia-hercegovinai békefenntartó missziója, az EUFOR Althea kiutazó magyar kontingensének kibocsátó ünnepségén a budapesti Bálna Honvédelmi Központban 2023. december 18-án
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Az uniós művelet támogatja a helyi hatóságokat, elsősorban a boszniai rendőrséget. A katonai kockázat másodlagos, az EU-misszió csak akkor lép közbe, ha a boszniai rendőrség nem tudja biztosítani a békét. A helyzet azonban bármikor eszkalálódhat, ez történt például tavaly májusban Koszovóban. Ezért fontos a nemzetközi katonai erő, amelynek pártatlannak és hitelesnek kell lennie, szükség esetén pedig elrettentő erőt is kell mutatnia – mondta a parancsnok.

A Balkán békéje Magyarország békéje, ezért fontos, hogy a koszovói NATO-erők 2021-es magyar vezetése után tavaly az EU politikai és katonai szinten is támogatta, majd az ENSZ is jóváhagyta, hogy 2024-ben az EU bosznia-hercegovinai EUFOR Althea missziójának magyar vezetése legyen – emelte ki a tábornok.

A magyar erők fontos katonai képessége többek között a légi szállítás és kiürítés, mentés, ami nemcsak az EU-misszió katonáinak biztonságát szolgálja, de szükség esetén a helyi lakosságnak is segítséget nyújthat. Továbbá a térség elaknásított területei miatt nagy jelentősége van a tűzszerész képességnek is – ismertette Sticz László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában