Ukrán válság

2024.01.01. 12:16

Szilveszter éjjelén Ukrajnát tömeges dróntámadás érte

677. napja tart a háború a szomszédunkban. Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Ukrán mentőalakulatok tagjai egy sérült nőt kísérnek egy orosz rakétatámadás után Harkiv központjában 2023. december 30-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Jakiv Liasenko

Tovább nőtt az orosz csapás halálos áldozatainak száma Kijevben

A mentést végzők újabb holttesteket emeltek ki a romok alól az ukrán fővárosban, Kijevben, ahol így 28-ra nőtt a december 29-i orosz támadás halálos áldozatainak száma - közölte Szerhij Popko, a kijevi katonai közigazgatás vezetője hétfőn a Telegramon.

A tisztségviselő szavai szerint még harminc ember sérült meg a támadásban.

A katasztrófavédelmi szolgálat közlése szerint eddig 2675 köbméter épülettörmeléket szállítottak el.

25-re emelkedett a halottak száma Belgorodban

A régió kormányzója szerint 25-re emelkedett az orosz határváros, Belgorod elleni december 30-i támadás halálos áldozatainak száma. Vjacseszlav Gladkov közölte, hogy egy gyermek a kórházban belehalt a támadásban szerzett sérüléseibe. Halálával ötre emelkedett a támadás gyermekáldozatainak száma.

Ma a helyi gyermekkórházban meghalt egy négyéves kislány, aki súlyos állapotban volt, súlyos sérülésekkel a mellkason és a belső szerveken

- mondta Gladkov.

Elmondta, hogy összesen 109 ember sebesült meg, közülük 45-en még mindig kórházban vannak.

Putyin katonákkal koccintott

Vlagyimir Putyin orosz elnök frontszolgálatot teljesítő orosz katonákat fogadott a Moszkva melletti vidéki rezidenciáján, Novo-Ogarjovóban 2024. január elsején.

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) frontszolgálatot teljesítő orosz katonákkal koccint a Moszkva melletti vidéki rezidenciáján, Novo-Ogarjovóban 2024. január elsején
Fotó: Gavriil Grigorov / Forrás: MTI/EPA/pool/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szputnyik

Szu-27-es repülőgépet lőttek le a légvédelmi rendszerek

Az orosz légvédelmi rendszerek lelőttek egy ukrán Szu-27-es repülőgépet a különleges katonai művelet (SVO) övezetében – jelentette be az orosz védelmi minisztérium hivatalos képviselője, Igor Konasenkov altábornagy.

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az ukrán gép Dnyipropetrovszk megyében semmisült meg.

46 ukrán drónt lőtt le Oroszország

Az orosz hadsereg 46 ukrán drónt semmisített meg - jelentette be január 1-jén, a Honvédelmi Minisztérium hivatalos képviselője, Igor Konashenkov altábornagy.

Ezenkívül az elmúlt 24 órában az orosz légvédelmi rendszerek 16 HIMARS többszörös kilövésű rakétarendszert (MLRS) is hatástalanítottak, valamint lelőttek hat Uragan MLRS rakétát is.

Drón üzemet ért támadás Harkovban

Az orosz hadsereg lecsapott egy ukrán drónokat gyártó vállalatra Harkov régiójában –jelentette be január 1-jén, hétfőn a Honvédelmi Minisztérium hivatalos képviselője, Igor Konaszenkov altábornagy.

Két ukrán drónt semmisítettek meg Brajnszk felett

Az orosz hadsereg lelőtt és hatástalanított két ukrán pilóta nélküli légijárművet (UAV) a Brjanszki régió területe felett – számolt be Alexander Bogomaz a Telegram-csatornáján.

Bogomaz elmondása szerint az infrastruktúrában nem keletkeztek károk és sérültekről sem érkezett jelentés.

Ukrajna Belgorodot támadta

Az ukrán csapatok a Belgorod régiójában található Krasznoje falut lőtték – számolt be az orosz határ menti régió vezetője, Vjacseszlav Gladkov a Telegramon.

Megjegyezte, hogy a támadás során megsérültek az elektromos vezetékek, ezért a falu áram nélkül maradt.

Támadás Krasznolimannál

Az Orosz Légierő (VKS) Szu-25-ös támadórepülőgépeivel csapást mért Ukrajna fegyverraktárára Krasznoliman irányában – számolt be az orosz védelmi minisztérium sajtószolgálatára hivatkozva a RIA Novosztyi.

Megsérült az infrastruktúra Odesszában

Odesszában megsérült egy kikötői infrastruktúra – számolt be az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) "Dél" hadműveleti parancsnokságának képviselője a Rada tévécsatorna adásában.

A kikötői infrastruktúrát rakétatámadás érte, ezt követően ütött ki a tűz a létesítményben.

Robbanások Dnyipropetrovszkban

Robbanások történtek Dnyipropetrovszk kerületében egy gyár területén. A robbanások következtében tűz ütött ki – mondta a regionális közigazgatás vezetője, Szergej Lysak.

Arról nincs információ, hogy melyik gyár sérült meg a régióban. Lysak hozzátette, hogy a tűzoltók egy órán belül eloltották a tüzet.

Az orosz erők pusztításáról beszélt újévi beszédében az ukrán elnök

Az Ukrajnát közel két éve megtámadó orosz erők pusztítását ígérte újévi beszédében az ukrán elnök.

"Jövőre az ellenséget saját eszközeinkkel pusztítjuk" - mondta Volodimir Zelenszkij, aki közölte: 2024-ben egymillió drón lesz Ukrajna fegyverkészletében.   

A televízióban elmondott beszédét ukrán tüzérségi eszközökről és vadászgépekről készült felvételekkel illusztrálták.   

Ukrajnának legalább egymillióval több drón lesz az arzenáljában 2024-ben, valamint a nyugati partnerek által szállított F-16-os vadászgépek - tette hozzá Zelenszkij.   

"Pilótáink már tudják kezelni az F-16-osokat, bizonyos, hogy rövidesen látjuk őket az egünkön" - jelentette ki az ukrán elnök. "Az ellenségeink így megtudják, hogyan néz ki, amikor dühösek vagyunk".   

Volodimir Zelenszkij felszólította a nyugati szövetségeseket, hogy tartsák fenn a támogatásukat, amikor kifáradás jelei mutatkoznak a konfliktus kapcsán.   

Üzent a brit védelmi minisztérium

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma újévi támogató üzenetet küldött Ukrajnának, amit a Lean on Me című dal előadása kísért – írja a The Guardian.

Az X-en közzétett bejegyzésben a minisztérium a következő üzenetet küldte: "támogatásunk a szabadságharcotok iránt 2024-ben is töretlen marad".

Ukrajna és Oroszország egymást vádolják újévi támadásokkal

Öt ember meghalt az ukrajnai dél-ukrajnai Odessza régió és a megszállt keleti Donyeck városa elleni támadásokban - közölték a helyi hatóságok a The Guardian szerint.

"Délután 13 sebesült és négy halott volt" – mondta Denis Puszilin, Donyeck orosz származású vezetője a Telegramon.

A támadást "több kilövő rakétarendszerből származó hatalmas lövöldözésnek" minősítette. Odesszában Oleg Kiper kormányzó azt mondta, hogy egy ember meghalt egy orosz dróntámadásban, három másik pedig megsebesült.

Több épületet eltaláltak és megrongáltak drónok – közölte a Telegramon.

11 órán át támadták Ukrajnát az oroszok

Szilveszter éjjelén Ukrajnát tömeges dróntámadás érte, több régióban is találatokat regisztráltak: Odesszában egy kikötői terminál és lakóépületek, Mikolajivban egy infrastrukturális létesítmény, Vinnicjában egy garázs és házak ablakai, Lvivben pedig kulturális létesítmények rongálódtak meg a drónok törmelékei miatt – írja az Ukrajinszka Pravda.

Ötcsillagos szállodát támadtak az ukránok 2023 utolsó perceiben, egy orosz újságíró is meghalt

A TASZSZ alapján a Mandiner arról ír, hogy a Donyecki Népköztársaság vezetője, Gyenyisz Pusilin elmondta: az ukránok Donyeck központját támadták 2023 utolsó óráiban. Legalább három ember életét veszítette, hét ember megsérült. Mint kiderült:

a helyszínen egy orosz újságíró is életét vesztette, egy másik megsérült.

Azt írják, Donyeck központjában különösen a Donbasz Palace ötcsillagos szállodát támadták az ukrán fegyveres erők, de a Kalinyinszkij és a Budennovszkij körzeteket is többszörös kilövésű rakétarendszerekkel vették tűz alá.

Orosz csapás Odesszában

Az odesszai helyi tisztviselők január 1-jén egy halottról és több sebesültről számoltak be, miután Oroszország pilóta nélküli repülőkkel támadta a kikötővárost.

Több tucat orosz drón Ukrajna felett

Ukrajna légterében több tucat orosz támadó drónt észleltek december 31-én este - jelentette a légierő.

Putyin nem említette Ukrajnát újévi beszédében

Vlagyimir Putyin orosz elnök újévi beszédében nem említette sem Ukrajnát, sem a különleges katonai műveletet.

Súlyos károk Kropivnickijben

Villamosvezetékek és kereskedelmi épületek sérültek Kropivnickijben, amikor Kirovohrad megyét orosz támadás érte – jelentette Andrij Raikovics kormányzó.

Orosz csapás Donyeck megyében

A donyecki területen lévő Szeldove városára mért éjszakai csapást, amelyben egy ember meghalt és hatan megsebesültek, valószínűleg Sz-300-as rakétával hajtották végre - közölte a regionális ügyészség.

A donyeck megyei Pokrovszk várost támadták az oroszok, egy kilencéves gyerek és egy 70 éves nő megsebesült.

Több mint 5000-en érkeztek vasárnap

Magyarország területére 2023. december 31-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 2997 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 2228 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 31 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes.

Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Ez történt vasárnap:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában