Közel-Kelet

2024.02.03. 08:48

Tiltakozik Irak és Szíria az amerikai légicsapások miatt (frissült, videó)

Az Egyesült Államok szíriai és iraki célpontokat bombázott pénteken, ami illetékesek szerint kezdete az amerikai katonák halálát okozó múlt heti támadásra adott válaszcsapásoknak. Éles tiltakozást váltott ki az iraki és a szíriai kormányzat részértől a két ország területe elleni amerikai légicsapás. Az ügyben megszólalt a Hamász és Irán is.

MW

A pusztítás képe, miután az amerikai harci gépek légicsapást mértek Hashd al-Shaabi főhadiszállására Al-Kaim városában, az iraki Anbar városában 2024. február 3-án

Forrás: AFP

Fotó: Hashd al-Shaabi

Az izraeli hadsereg több mint 50 Hezbollah-célpontra mért csapást Szíriában

Az izraeli erők több mint 50 olyan célpontra mértek csapást Szíriában tavaly október eleje óta, amelyek az Irán által támogatott, síita libanoni Hezbollahhoz köthetők - jelentette be szombati tájékoztatóján Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője.

Ahol a Hezbollah van, mi is ott leszünk. Lépéseket fogunk tenni a Közel-Keleten mindenhol, ahol csak szükséges

– mondta Hagari.

Az izraeli hadsereg a legritkábban oszt meg részleteket, és rendszerint csak igen szűkszavúan nyilatkozik szíriai műveleteiről.

Hagari elmondta azt is, hogy Libanonban mintegy 34 ezer Hezbollah-célpontot – köztük határellenőrzési állásokat, fegyverraktárakat és parancsnoki központokat – támadtak az izraeli erők. Közlése szerint a műveletekben több mint 200 ember halt meg libanoni részről tavaly október óta.

A szóvivő kitért arra is, hogy Izrael megerősítette katonai jelenlétét a libanoni határ közelében, számítva arra, hogy esetleg a Hezbollah is bekapcsolódik a konfliktusba a palesztin Hamász tavaly októberi, Izrael elleni támadása után.

Izrael több tízezer embert evakuált az északi országrészből, és azzal fenyegetett, hogy fokozni fogja libanoni hadműveleteit, ha a Hezbollah harcosai nem távolodnak el az izraeli határ közeléből.

Tiltakozik Irak és Szíria az amerikai légicsapások miatt

Éles tiltakozást váltott ki az iraki és a szíriai kormányzat részértől a két ország területe elleni pénteki amerikai légicsapás, ami washingtoni állítás szerint az iráni Forradalmi Gárda és az általa támogatott fegyveres csoportok létesítményei ellen irányultak. Az ügyben megszólalt a Hamász és Irán is.

Az amerikai illetékes azt is mondta, hogy az Egyesült Államok előzetesen értesítette az iraki kormányt a légicsapások tervéről.

Az iraki kormányszóvivő hamisnak nevezte Washingtonnak azt az állítását, hogy egyeztetettek volna az országgal. 

Az amerikaiak célja ezzel az állítással a nemzetközi közösség félrevezetése volt, az amerikai fél szándékosan meghamisította a tényeket

– mondta a szóvivő. 

„Kirívó agressziónak” nevezte a támadást, amelyben „16-an, köztük civilek vesztették életüket és 25-en megsebesültek”. 

Bagdadban bejelentették, hogy bekérették az amerikai ügyvivőt a külügyminisztériumba, és tiltakozó levelet adnak át neki.

US warplanes hit Hashd al-Shaabi headquarters in Iraq
A pusztítás képe, miután az amerikai harci gépek légicsapást mértek Hashd al-Shaabi főhadiszállására Al-Kaim városában, az iraki Anbar városában 2024. február 3-án
Forrás: AFP

Az iraki kormányszóvivő egyúttal megvádolta a nemzetközi koalíciót azzal, „hogy eltért a mandátumától, valamint, hogy fenyegetést jelent Irak biztonságára és stabilitására nézve”. Szerinte a nemzetközi koalíció jelenléte miatt sodródik bele az ország regionális és nemzetközi konfliktusokba. Leszögezte: 

Az iraki kormány mindent megtesz az ország területének megvédése érdekében.

A szíriai külügyminisztérium ugyancsak éles nyilatkozatot tett közzé, amelyben támadásként értékeli a területére mért amerikai csapásokat, és kategorikusan elutasít minden ürügyet, amellyel ezeket próbálnák indokolni. A közlemény szerint 

az Egyesült Államok a globális instabilitás fő forrása, fegyveres erői pedig fenyegetik a nemzetközi békét és biztonságot, akcióik arra szolgálnak, hogy rendkívül veszélyes konfliktusok alakuljanak ki a Közel-Keleten.

A dokumentum szerint "Szíria elítéli az Egyesült Államoknak ezt a kirívó jogsértését, és határozottan visszautasít minden ürügyet és hazugságot, amelyet az amerikai kormány felhozott a támadás igazolására".

A SANA szíriai állami hírügynökség pontosítás nélkül arról számolt be, hogy az amerikai támadások 

katonák és civilek halálát okozták, és jelentős károk keletkeztek köz- és magántulajdonban.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat értesülése szerint 

23 Irán-barát fegyveres halt meg a légicsapásokban.

Megszólalt az ügyben a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet is. Határozottan elítélte az Irak és Szíria elleni amerikai légicsapásokat, veszélyes eszkalációnak és ezen országok szuverenitásának megsértésének nevezve azt.

A leghatározottabban elítéljük az Irak és Szíria elleni amerikai agressziót. Azt veszélyes eszkalációnak, két arab ország szuverenitása megsértésének, biztonságukat és a térség stabilitását fenyegető veszélynek tartjuk

– áll a Telegram csatornán ismertetett Hamász-közleményben. A szervezet szerint az Egyesült Államok „megszálló terjeszkedési tervei” részeként mért csapásokat Irak és Szíria területére, valamint azért, hogy „palástolja a Gázai övezetben a palesztin nép ellen elkövetett szörnyű bűneit”.

Az iráni külügyminisztérium is elítélte az Egyesült Államok Irakban és Szíriában végrehajtott légicsapásait, és stratégiai hibának nevezte azokat, amelyek csak fokozzák a feszültséget a térségben. 

Washington szerint sikeresek voltak a légicsapások Irakban és Szíriában

Az amerikai kormányzat szerint sikeresek voltak az Egyesült Államok pénteki légicsapásai Irak és Szíria területén – közölte John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője szombat hajnalban.

Hozzátette: 

A védelmi minisztérium az okozott károk felmérésének kezdeti szakaszában van, de úgy gondoljuk, hogy a támadások sikeresek voltak. Jelenleg nem tudjuk, hogy hány fegyveres halt meg vagy sebesült meg.

A védelmi minisztérium egyik tisztviselője szerint 

a célpontokat úgy választották ki, hogy azok gyengítsék és aláássák az iráni Forradalmi Gárda és az általa finanszírozott és támogatott csoportok képességeit.

John Kirby elmondása szerint az amerikai fegyveres erők több mint 85 célpontot találtak el az iráni Forradalmi Gárda és az általa támogatott fegyveres csoportok 7 létesítményében. A hét létesítmény közül három Irakban, négy pedig Szíriában található. Megjegyezte, hogy a mintegy 30 percig tartó művelet során az amerikai repülőgépek több mint 125 precíziós irányítású lőszert használtak.

KIRBY, John
John Kirby, az amerikai elnök nemzetbiztonsági szóvivője sajtóértekezletet tart a washingtoni Fehér Házban 2024. január 29-én
Fotó: Yuri Gripas / Forrás: MTI/EPA

Kirby rámutatott arra, hogy a csapások parancsnoki és irányító központok, parancsnoksági épületek, hírszerző központok, rakéta- és drónraktárak, valamint  logisztikai központok ellen irányultak. 

Ezeket a célpontokat úgy választották ki, hogy elkerüljék a polgári áldozatokat

– tette hozzá.

Kirby azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok előzetesen értesítette az iraki kormányt a légicsapások terveiről.

Az Egyesült Államok válaszcsapást mért iraki és szíriai fegyveresekre az amerikai katonák halála miatt

A légicsapás tényét megerősítette az amerikai Központi Parancsnokság (CENTCOM), amely azt is közölte, hogy 85 célpontot támadtak, többi között fegyver- és lőszerraktárakat. A végrehajtásért felelő CENTCOM közlése szerint a katonai akcióban részt vett két B-1-B nehézbombázó, amelyeket az Egyesült Államokból vezényeltek a Közel-Keletre.

A várakozások szerint amerikai válaszcsapások sorozata következik, amelyek több napig tartanak majd, és Irán által támogatott fegyveres csoportok ellen irányulnak, amelyek felelősek az október közepe óta mintegy 160, amerikai erők ellen végrehajtott rakéta- és dróntámadásokért.

Joe Biden elnök - pénteken kiadott közleménye szerint - arra utasította az amerikai katonaságot, hogy 

hajtson végre csapásokat Irakban és Szíriában olyan létesítmények ellen, amelyeket az iráni Iszlám Forradalmi Gárda, valamint a hozzá kapcsolódó fegyveres csoportok amerikai erők elleni támadásokra használnak.

Az elnök hozzátette, hogy az Egyesült Államok nem keresi a konfliktust a Közel-Keleten vagy másutt a világon, ugyanakkor 

aki árt egy amerikainak, arra válaszolni fogunk.

BIDEN, Joe
Joe Biden amerikai elnök a jordániai dróntámadásban elhunyt, 24 éves Kennedy Sanders amerikai őrmester földi maradványait tartalmazó koporsó mellett a Delaware államban lévő Dover légitámaszponton 2024. február 2-án
Fotó: Matt Rourke / Forrás: MTI/AP

Lloyd Austin védelmi miniszter a napok óta várt válaszcsapásokkal kapcsolatban még csütörtökön úgy fogalmazott, hogy a katonai válasz "többrétegű lesz".

Az amerikai katonai megtorló akció válasz a múlt hétvégén Jordánia északkeleti részén, a szíriai határ közelében egy előretolt katonai támaszpontot, a Tower 22-es bázis ért dróntámadásra, amiben három amerikai katona meghalt és több mint 40 megsebesült. 

A támadásért Irán támogatását élvező iraki fegyveres csoportokat tesznek felelőssé.

A jordániai incidens az amerikai erők ellen sorozatossá vált közel-keleti támadások közül az első volt, amely amerikai katonák halálát okozta. Az amerikai adminisztráció határozott választ ígért. A Fehér Házra komoly politikai és médianyomás helyeződött a támadás utáni napokban, hogy közvetlenül Irán ellen hajtson végre megtorló akciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában