Sosem látott törvénysértés

2024.02.20. 09:12

Brutális büntetést szabott ki a guruló dollárok miatt a baloldali pártokra az ÁSZ

Több mint 260 millió forintot kötelesek fizetni az ellenzéki összefogás tagjai, egyenként 43,5 millió a büntetés.

MW

Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje (k), valamint a korábbi miniszterelnök-jelöltek: Karácsony Gergely (MSZP, Párbeszéd, LMP, j2), Dobrev Klára (j), Jakab Péter (b2, Jobbik) és Fekete-Győr András (b, Momentum) az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezésén, az Andrássy úton az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A külföldről hazánkba guruló dollárokat a baloldali pártok a saját kampányaikra használták fel, derül ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden reggel nyilvánossá vált részjelentéséből, amelyben a 2022-es országgyűlési választások kampányának pénzügyi hátterét tárja fel a szervezet – írja a Magyar Nemzet.

Az ÁSZ komoly büntetést szabott ki:

a hat érintett párt összesen 261 millió forintot kénytelen befizetni a tiltott támogatás nyomán, vagyis egyenként 43,5 millió forintot. Erre tizenöt napja van az ellenzéki pártoknak.

A vizsgálat megállapította, hogy az ellenzéki összefogás hat pártja tiltott támogatást kapott és fogadott el Mindenki Magyarországa Mozgalomtól.

Windisch László, a számvevőszék elnöke egy mai háttérbeszélgetésen elmondta,

a szervezet a választás előtti 50 napos kampányidőszakban felhasznált összegeket vizsgálta azoknál a pártoknál, amelyek legalább egy százalékos eredményt elértek a tavalyi országgyűlési választásokon.

A baloldali pártok és civil szervezetek mintegy négymilliárd forintnyi külföldi forrást használtak fel. Ebből az összegből több mint 1,8 milliárd forint jutott a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM). Ez a pénz Karácsony Gergely tanácsadójától, Korányi Dávidtól származik, aki az Action for Democracy nevű szervezetével igyekezett adományokat gyűjteni a baloldalnak. Az amerikai Demokrata Párt egyik befolyásos tanácsadója lényegében elismerte: ezen pénzek nagy része Soros György adománya.

Az MMM költéseit nemcsak az Állami Számvevőszék, hanem az adóhatóság is vizsgálja. A teljes jelentés akkor lesz nyilvános, ha ez utóbbi nyomozás lezárul és a megállapításai az ÁSZ-hoz kerülnek.

Erre költötte a baloldal a guruló dollárokat

A baloldal pártjai elképesztő pénzeket fizettek ki SMS-kampányokra és automatizált telefonhívásokra, valamint a közösségi médiában megjelenő hirdetésekre és adatbázis-építésre. Minderre 860 millió forint ment el. Ezen tevékenységeket a Gyurcsány–Bajnai-kör emberei által működtetett DatAdat nevű cégcsoport végezte.

324 millió forint ment el kampánygyűlésekre, rendezvényekre, 365 millió plakátokra, szóróanyagokra és egyéb kampányeszközökre. Mindemellett 133 millió forintot költöttek kiadványokra, például a Nyomtass Te Is! című kiadványra.

A teljes cikkért kattintson.

A NAV is vizsgálja a dollárbaloldal legújabb botrányát

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a magyar baloldalnak juttatott amerikai pénzek ügyében indított nyomozásában vizsgálják a guruló dollárok legújabb botrányát – derült ki a lapunk birtokában lévő hatósági határozatból.

Emlékezetes, nemrég nyilvánosságra került videókon az Action for Democracyhoz (A4D) köthető személyek ismerték el, hogy Soros György finanszírozhatta többek között a magyarországi baloldal választási kampányát. Az X felületén megjelent felvételeken olyan, a spekulánshoz közel álló emberek mesélnek gyanútlanul, mint Kati Marton, Wesley Clark tábornok vagy éppen Korányi Dávid, az Action for Democracy igazgatója, aki korábban Karácsony Gergely főtanácsadója volt – emlékeztet a Magyar Nemzet. 

Így reagáltak az ellenzéki pártok a büntetésre

Putyinozással válaszolt az ÁSZ-bírságra Gyöngyösi Márton. A Jobbik elnöke szerint az ÁSZ-bírság egy bosszúbüntetés, amelynek semmi más célja nincs, mint az, hogy ellehetetlenítsék a riválisok indulását a közelgő választásokon.

Donnáth Anna, a Momentum elnöke szerint koncepciós eljárás részeként próbálják ellehetetleníteni az ellenzéki pártokat, meglátása szerint azért büntette meg őket az ÁSZ, mert tüntettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában