Tarol a járvány

2024.02.29. 10:25

Csökkent, de még mindig magas az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma

Az év nyolcadik hetében az influenzás megbetegedések száma enyhén csökkent az előző heti adatokhoz képest. Jó hír továbbá, hogy a koronavírus örökítőanyagának országos átlagkoncentrációja a szennyvízben tovább csökkent.

MW

Akut légúti fertőzés tüneteivel 286 ezren jelentkeztek orvosnál

Forrás: Shutterstock

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint 55 100-an fordultak múlt héten orvoshoz influenzás tünetekkel – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzés tüneteivel 286 ezren jelentkeztek orvosnál.

A 8. héten – február 19. és 25. között – az influenzás betegek 40,3 százaléka volt gyerek, 29,1 százaléka a 15–34 évesek, 22,5 százaléka a 35–59 évesek és 8,1 százalékuk a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Az adatok szerint múlt héten az országban hét közigazgatási területen nőtt, tizenkét területen csökkent és egy területen – Budapesten – nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva.

Az írták: 

a vizsgált légúti mintákban az influenza pozitivitási arány 41,1 százalék, a SARS-CoV-2 pozitivitási arány 2,5 százalék volt.  

A 8. héten akut légúti megbetegedés halmozódásáról hét jelentés érkezett hét területről, ezek Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye. A megbetegedések három óvodát, egy általános iskolát és három szociális intézményt érintettek.

Múlt héten 357 embert vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 42-en szorultak intenzív ellátásra – írták.

 

Közölték azt is, hogy az influenza A vírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvizekben országos átlagban csökkent. Az adott héten kilenc mintában volt jelen kimutatható mennyiségben a vírus örökítőanyaga.

Az aktuális eredmények alapján a következő hetekben az influenzaesetszámok csökkenése várható

– jegyezték meg.

Tovább csökkent az örökítőanyag szennyvízben mért koncentrációja

Az NNGYK csütörtökön a honlapján a koronavírussal kapcsolatos aktuális adatokat is közzétette. Mint írják, az év 8. hetében a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben tovább csökkent.

A vizsgált városok közül 

enyhe emelkedő tendencia volt tapasztalható Békéscsabán, Győrben és Székesfehérváron,

míg csökkenés az Észak-Pesti Szennyvíztisztító Telep ellátási területén, valamint Nyíregyházán, Salgótarjánban, Szegeden, Tatabányán, Zalaegerszegen és a vizsgált Budapest környéki agglomerációs településeken (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) – írták.

A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja Zalaegerszegen, Győrben, Tatabányán, a budapesti agglomeráció mintájában és Budapest északi részén az alacsony, máshol a mérsékelt tartományba esik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában