Izraeli–palesztin konfliktus

2024.02.26. 06:39

A Hezbollah ismét egy izraeli hadállás támadásáról számolt be

Az izraeli–palesztin háború 143. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A Hezbollah libanoni síita milícia harcosai Ali ad-Debsznek, a Hezbollah elitegysége, a Radván Brigádok parancsnokának temetésén a dél-libanoni Nabatijében 2024. február 16-án

Forrás: MTI/AP

Fotó: Mohammed Zaatari

A jordániai király Izrael Rafahban tervezett offenzívájának veszélyeire figyelmeztetett

II. Abdalláh jordániai király Izrael Rafahban tervezett offenzívájának veszélyeire figyelmeztetett, és ismét haladéktalan tűzszünetet követelt a Gázai övezet civil lakosságának megkímélése és humanitárius megsegítése érdekében – közölte hétfőn az uralkodói palota.

II. ABDALLÁH
A jordániai Hasemita Királyi Udvar által közreadott képen látható II. Abdalláh jordániai király 
Fotó: Juszef Allan / Forrás: MTI/EPA

Az uralkodó egyúttal kijelentette:

egyetlen módja van annak, hogy véget lehessen vetni a több évtizede tartó izraeli-palesztin konfliktusnak, mégpedig megnyitni egy olyan távlatot a palesztinok számára, amelyben szerepel saját államuk létrehozása az Izrael által 1967-ben megszállt területeken, beleértve Kelet-Jeruzsálemet.

Gázai övezeti egészségügyi források szerint a szárazföldi harcok októberi kezdete óta legkevesebb 29 782 palesztin vesztette életét és 70 043 gázai sebesült meg.

A jordániai hadsereg eddigi legnagyobb légi segélyszállítási akcióját hajtotta végre hétfőn a mintegy 2,3 millió lakosú palesztin területen. A műveletben négy – köztük egy francia – C-130-as katonai szállítógép vitt segélyt az övezetbe oly módon, hogy a tengerpart mentén 11 helyen ledobták a csomagokat – közölte Musztafa Hijári jordániai katonai szóvivő. Jordánia már korábban is légi úton juttatott el egészségügyi segélycsomagokat a Gázai övezetbe a jordániai hadsereg által ott üzemeltetett egészségügyi intézményeknek.

A Hezbollah ismét egy izraeli hadállás támadásáról számolt be

A Hezbollah közölte, hogy ismét támadott hétfőn egy izraeli hadállást, válaszul arra, hogy nem sokkal korábban az izraeli hadsereg (IDF) támadta a libanoni síita milícia állásait.

A milícia tájékoztatása szerint rakéta-sorozatvetővel lőtték a Golán-fennsík izraeli megszállás alatt lévő részét. Egy neve elhallgatását kérő fegyveresük pedig az izraeli támadással kapcsolatban azt közölte, hogy legkevesebb két társuk életét vesztette, illetve találat érte az egyik élelemraktárukat is.

Az izraeli hadsereg a gázai háború kezdete óta először támadta Libanon középső részét, azon belül Baalbek térségét, mintegy száz kilométerre a határtól. A dél-libanoni célpontok elleni támadások már rendszeresek a háború kezdete óta. Az izraeli támadás előzménye, hogy az Irán által támogatott milícia lelőtt egy izraeli drónt.

Az AFP francia hírügynökség összesítése szerint a háború kezdete óta Libanonban legkevesebb 281-en haltak meg izraeli támadásban, közülük 196 a Hezbollah fegyverese volt. Legkevesebb 44 civil halottról tudni.

Nyugati országok diplomatái több megoldást is ajánlottak már Libanonnak és Izraelnek arra, hogy vége legyen a fegyveres konfliktusnak a libanoni-izraeli határ mentén. Ezek többsége szerint a Hezbollah visszavonná erőit a határtól 7-10 kilométerre, cserébe megerősítenék ezen a szakaszon a libanoni hadsereg jelenlétét.

A Hezbollah többször közölte, hogy bár nem utasítja el teljesen a javaslatokat, nem hajlandó tárgyalni róluk mindaddig, amíg a Gázai övezetben nem lesz tűzszünet.

Abdallah Bouhabib libanoni külügyminiszter azt mondta: Bejrút olyan megoldást szeretne, mely rendezné az Izrael által az 1967-es háború óta megszállva tartott Sebaa-farmok és Kfar Súba ügyét is. Libanon többször követelte már Izraeltől, hogy vonuljon ki erről a vidékről.

Több német politikus és Izrael nagykövete is elítélte az Izraellel szemben megfogalmazott kritikákat

Izrael németországi nagykövete és német politikusok is elítélték a hétvégén a 74. Berlini Nemzetközi Fesztiválon Izraellel szemben egyoldalúan megfogalmazott bírálatokat. Főként azt hiányolták, hogy a bírálók nem tettek említést a Hamász 2023. október 7-i izraeli terrortámadásairól és nem álltak ki az izraeli túszok hazaengedéséért.

Ron Prosor, Izrael németországi nagykövete az X közösségi portálon azt írta, hogy a Berlinale szombat esti díjkiosztó gáláján az "antiszemita és Izrael-ellenes kijelentéseket" dörgő taps fogadta. Mint fogalmazott: 

Úgy tűnik, hogy a Documenta tanulságát nem fogták fel. Az antiszemita és Izrael-ellenes retorikát a szólásszabadság és a művészet szabadsága nevében ünneplik.

A Berlinale szóvivője közölte, hogy a díjazottak nyilatkozatai nem tükrözik a fesztivál álláspontját, és ha azok túlságosan egyoldalúak voltak is, egy kulturális eseményen nem lehet megakadályozni a véleménynyilvánítást.

Bazel Adra palesztin filmrendező, aki a fesztiválon a Ciszjordániában forgatott, No Other Land című dokumentumfilmjéért kapott díjat, a színpadról felszólította Németországot, hogy ne küldjön több fegyvert Izraelnek, amit a közönség tapssal és éljenzéssel fogadott.

Köszönőbeszédében úgy fogalmazott: 

Nehéz ünnepelni, amikor Gázában honfitársaim tízezreit gyilkolja meg Izrael.

Rendezőtársa, a jeruzsálemi Yuval Abraham pedig a Ciszjordániában élő palesztinokkal szembeni egyenlőtlen bánásmód ellen emelt szót.

Film on Palestinians' sufferings wins best documentary award at Berlin Film Festival
A palesztin társrendező, Basel Adra (b) és az izraeli rendező, Yuval Abraham (j) részt vesz a díjátadó ünnepségen, miután a „No Other Land” elnyerte a legjobb dokumentumfilm díját a Berlini Filmfesztiválon 2024. február 24-én
Fotó: HALIL SAGIRKAYA / Forrás: AFP

A gálán Izraelt a Gázai övezet bombázása miatt is bírálták, és a résztvevők közül sokan viseltek azonnali tűzszünetre felszólító kitűzőket

Ugyanakkor Mariette Rissenbeek, a Berlinale társigazgatója a gálán felhívást intézett a Hamászhoz, hogy azonnal engedje szabadon a túszokat, Izraelt pedig arra szólította fel, hogy tegyen meg mindent a gázai civil lakosság védelme és a térség tartós békéjének megteremtése érdekében.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsa vasárnap este az X üzenetküldő portálon fogalmazta meg kritikáját azzal kapcsolatban, hogy a Berlinalét, Németország egyik legfontosabb kulturális eseményét „az Izrael és a zsidók elleni ideológiai agitációra” használták fel.

Az Izraellel szemben a Berlinale díjkiosztó ceremóniáján elhangzott kritikákat számos német politikus is elítélte a hétvégén. A kritikusok főként azt hiányolták, hogy az Izraellel szembeni bírálatokat anélkül fogalmazták meg, hogy említést tettek volna a Hamász október 7-i terrtortámadásaira Izraelben, amelyeknek 1200 halálos áldozatuk volt.

Vasárnap este pedig a Berlinale is közleményben határolódott el egy Izrael-ellenes poszttól, amelyet a fesztivál szóvivőjének állítása szerint hackerek töltöttek fel a fesztivál Panoráma-szekciójának Instagramjára. A szóvivő elfogadhatatlannak nevezte, hogy valaki antiszemita gyűlöletbeszéd terjesztésére használja a Berlinale közösségi médiáját.

A posztot azonnal törölték, és az ügyben ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentést tettek.

Bemutatták a Rafah elleni támadás terveit Izraelben

Az izraeli hadsereg felelősei bemutatták a hadikabinetnek a palesztin civil lakosság kimenekítésének terveit a Gázai övezetben folyó harcok területéről, és ismertették a készülő hadműveleti terveket – jelentette be közleményben a miniszterelnöki hivatal Izraelben hétfőn.

A terv a civilek kimenekítését szolgálja Rafahból, hogy ott szárazföldi hadműveletet indíthassanak. A Gázai övezet legdélibb részén, az egyiptomi határ közelében fekvő Rafahnál közel másfél millió, az övezet északi részéről elmenekült palesztin él ideiglenes szálláshelyeken.

Nem hisszük, hogy le lehetne folytatni egy hadműveletet, egy nagy katonai műveletet Rafahban, hacsak nincs világos és végrehajtható terv a civilek védelmére, biztonságba helyezésére, élelmezésére, ruházására és elhelyezésére

– mondta előzőleg vasárnap a közvetlenül Joe Biden amerikai elnöknek alárendelt Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója.

Palesztinok egy izraeli légicsapásban megsemmisült lakóház romjai között a Gázai övezet déli részén fekvő Rafahban 2024. február 24-én
Fotó: Fatima Sbair / Forrás: MTI/AP

Az izraeli miniszterelnöki hivatal azt is bejelentette, hogy a hadikabinet jóváhagyta a humanitárius segélyeknek a Gázai övezet északi részébe történő közvetlen beszállítását.

Azért döntöttek így, hogy oly módon tudjanak segítséget nyújtani az övezetben élőknek, hogy közben megakadályozzák az övezet északi részén és más területeken a segélyszállító teherautók kifosztását.

A segélyeket övezetbe juttató konvojok jelenleg az övezet déli részén fekvő Rafahnál és a Kerem Salom átkelőhelyeken lépnek be Gázába, és onnan haladnak az északi részek felé.

A miniszterelnöki hivatal további közlése szerint az izraeli védelmi minisztérium és a hadsereg lakásokat épít katonák számára a gázai határ közelében fekvő negyvenöt izraeli településen.

A palesztin iszlamista Hamász szervezet felügyelte gázai egészségügyi minisztérium szerint kilencven palesztin halt meg az elmúlt napon az övezetben. A közlés szerint a szárazföldi harcok októberi kezdete óta legkevesebb 29 782 palesztin vesztette életét és 70 043 gázai sebesült meg a háború nyomán.

Az izraeli hadsereg hétfőn bejelentette, hogy a libanoni síita Hezbollah célpontjait is lőtte az északi határon túl. A hadművelet kezdete óta először támadtak a Libanon középső, és nem déli részén fekvő Baalbek térségében, mintegy száz kilométerre a határtól.

A Hezbollah fellegvárának tekintett Baalbekből legalább két légicsapást jelentettek. Korábban libanoni területen lezuhant az izraeli hadsereg támadó drónja, miután a Hezbollah rakétát indított ellene.

Az izraeli hadsereg egységei vasárnap este huszonkét, terrortevékenységgel gyanúsított palesztint tartóztattak le Ciszjordániában, és lefoglaltak több mint százezer sékel (közel tízmillió forint) értékben terrorcélokat szolgáló pénzeket.

A hadsereg szerint a gázai háború kezdete óta mintegy 3250 palesztint tartóztattak le Ciszjordániában, akik közül több mint 1350-en a Hamásszal állnak kapcsolatban.

Lemondott a palesztin kormány

A gázai övezeti helyzet miatt lemondott a palesztin kormány – jelentette be hétfőn Rámalláhban Mohamed Stajje palesztin miniszterelnök.

Mint mondta, azért nyújtotta be a kabinet lemondását Mahmúd Abbász elnöknek, hogy „szélesebb körű politikai konszenzust” tudjanak kialakítani a palesztinok körében az Izrael és a szélsőséges Hamász szervezet között a Gázai övezetben folyó fegyveres konfliktus fényében.

A palesztinoknak új intézkedésekre van szükségük a Gázában kialakult „új realitások” nyomán – fogalmazott Stajje.

STAJJE, Mohamed
Mohamed Staje palesztin miniszterelnök
Fotó: Szilágyi Anna / Forrás: MTI/EPA

A következő szakasz számos kihívással jár, és olyan politikai és kormányzati változtatásokat igényel, amelyek figyelembe veszik a palesztin területeken, különösen a Gázai övezetben zajló történéseket, és a palesztin nemzeti konszenzus elérésének szükségességét

– mondta Stajje.

A Palesztin Hatóság (PH) miniszterelnöke közölte, hogy egy hete tájékoztatta Abbászt lemondási szándékáról. Mahmúd Abbász még nem döntötte el, hogy elfogadja-e a kormányalakítás mandátumának visszaadását.

Rámalláhi források szerint a lemondólevél segítségével Abbász a PH-n belül a „háború utáni” reformokat próbálja majd elősegíteni. Stajje a kormányzó Fatah párt Központi Bizottságának tagja, 2019 óta látta el a miniszterelnöki feladatokat.

A következő lépés egy új megállapodás létrehozása, amely biztosítja a [palesztin] egységet. A Palesztin Állam létrehozásáig konfliktusban maradunk Izraellel

– idézte az izraeli média Stajje szavait lemondása után.

A lépés az Abbászra nehezedő növekvő amerikai nyomás közepette történt. Washington célja, hogy felrázza a PH-t, ugyanis felerősödtek a nemzetközi diplomácia erőfeszítések a gázai harcok leállítására, és az övezet háború utáni kormányzása politikai alapjainak megteremtésére.

Tovább nyomul előre az izraeli hadsereg Gázában

Minden irányba folytatja a Hamász terrorszervezet tagjai elleni hajszát az izraeli hadsereg.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint a 401. páncélosdandár csapatai legalább 30 Hamász fegyverest öltek meg egy hadművelet során Gáza város Zeitoun negyedében az elmúlt nap folyamán – írta a Times of Israel.

Az egyik műveletet egy vadászgép segítségével hajtották végre, így mérve csapást egy épületre, ahol a Hamász mesterlövésze tevékenykedett. Eközben Gáza középső részén az IDF szerint a Nahal gyalogos dandár több mint 10 Hamász terroristát ölt meg az elmúlt nap során.

A jemeni húszik sikertelen rakétatámadást hajtottak végre egy amerikai tartályhajó ellen

A jemeni húszi lázadók ballisztikus rakétát lőttek ki egy amerikai tartályhajóra az Ádeni-öböl térségében, de nem találták el - közölte az amerikai hadsereg Középső Parancsnoksága (CENTCOM) hétfőn.

Az Egyesült Államok Közel-Keletért, Közép-Ázsiáért és Dél-Ázsia egy részéért felelős parancsnoksága szerint az amerikai tulajdonú, és az Egyesült Államok zászlaja alatt közlekedő Torm Thor nevű olajszállító tartályhajót vasárnapra virradóra támadták meg az Ádeni-öböl térségében.

Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók által elfoglalt Galaxy Leader teherhajó a Vörös-tengeren vesztegel a nyugat-jemeni Hodeida asz-Szalif kikötője közelében 2023. december 5-én
Fotó: Jajha Arhab / Forrás: MTI/EPA

A húszi lázadók által kilőtt ballisztikus rakéta a vízbe csapódott, személyi sérülés nem történt és a hajóban sem keletkezett kár.

Az Irán által támogatott húszik vasárnap megerősítették, hogy célba vették a térségben közlekedő amerikai tartályhajót.

A CENTCOM azt is közölte, hogy az amerikai hadsereg "önvédelemből" lelőtt két pilóta nélküli támadó repülőgépet a Vörös-tenger déli része felett vasárnap.

Felgyújtotta magát egy katona a washingtoni izraeli nagykövetség előtt: belehalt sérüléseibe az elkövető

Életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba azt a férfit, aki felgyújtotta magát a washingtoni izraeli nagykövetség előtt. Az amerikai légierőnél szolgáló katona Izrael Gázai hadművelete ellen tiltakozott.

A tüzet eloltották, a katonát életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, majd nem sokkal később elhunyt.

Megerősíthetem, hogy a légierő egy aktív szolgálatban álló tagja érintett a mai incidensben

– mondta Ann Stefanek, az amerikai légierő szóvivője a Fox News amerikai televíziós hálózatnak adott nyilatkozatában.

A követség munkatársai nem sérültek meg, a férfit pedig nem ismerték – közölte az izraeli nagykövetség.

A Magyar Nemzet teljes cikke ITT olvasható el. 
A vasárnapi eseményekről itt olvashat: 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában