Szerepvállalás

2024.02.27. 14:19

Magyar szakemberek és orvosok utaztak Csádba (videó)

Csádba utaztak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakemberei, valamint civil orvosok csoportja egy humanitárius segítségnyújtó program keretében – hangzott el a TV2 reggeli műsorában.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: Lies Ouwerkerk

Gyuricza Csaba, a MATE rektora a műsorban elmondta, a csádi szerepvállalás több részből áll: katonai, humanitárius, gazdasági – ezen belül mezőgazdasági – és oktatási pillére is van, az egyetem az utóbbi kettőben vesz részt.

Kifejtette, hogy

eddig elméleti, valamint gyakorlati képzést tartottak és mintafarmokat is kialakítottak, így fejlesztve az élelmiszertermelést az afrikai országban.

Hozzátette, hogy 

már több oktatási programon is túl vannak, eddig 60 oklevelet adtak át a helyieknek.

Gyuricza Csaba szerint a mintafarmokon elsősorban állattartási ismeretekkel foglalkoznak, főként a tevetartási és tejfeldolgozási technológiát adnak át. Ez meglepő lehet – fűzte hozzá –, de az egyetem rendelkezik a tevetejpor előállításához szükséges technológiával, aminek komoly piaca lehet helyben.

Szólt arról is, hogy Magyarországon is kialakítanak ilyen mintagazdaságot, ahová – a kormány ösztöndíjprogramja (Stipendium Hungaricum) keretében – várják a csádi fiatalokat; az első jelentkezések erre az egyetemi képzésre már meg is történtek.

Fodor Réka, az Afréka Alapítvány alapítója a műsorban azt mondta, hogy Csádban főként háborús menekültekkel találkoztak, akik közül sokan betegek, sérültek voltak.

„Nekünk az volt a legfontosabb dolgunk, hogy ezeket a (...) fertőzéseket próbáljuk orvosolni” – mondta, hozzátéve, hogy az országban nagyon gyakori a malária és a tífusz.

Hozzátette, mind a malária, mind pedig a tífusz viszonylag olcsón és hatékonyan kezelhető.

Az Afréka Alapítvány alapítójával és Gyuricza Csaba, a MATE rektorával készült beszélgetés itt tekinthető meg:

TV2 Play

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában