Önrendelkezés

2024.02.01. 10:21

Megkezdi munkáját a Szuverenitásvédelmi Hivatal

Február 1-jével megkezdi működését a Szuverenitásvédelmi Hivatal (SZH), amelynek élére Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára Novák Katalin köztársasági elnök Lánczi Tamás politológust nevezte ki.

MW

Lánczi Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Az SZH az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: a hivatal azzal a céllal jött létre, hogy óvja Magyarország politikai, gazdasági és kulturális önrendelkezését.

Feladata, hogy felhívja a magyar társadalom és a politikai döntéshozók figyelmét a külföldi befolyásolási kísérletekre. Ennek érdekében saját hatáskörben és más állami szervekkel együttműködve vizsgálatokat folytathat, ezek eredményét pedig a nyilvánosság elé tárja. A magyar szuverenitás védelme érdekében javaslatokat tehet a jogalkotónak – ismertették.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy Magyarország a globális átalakulások korszakában is saját maga dönthessen sorskérdéseiről

– emelték ki.

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára 2024. január 15-én nevezte ki Lánczi Tamást a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnökévé.

Lánczi Tamás 1978. november 17-én született Budapesten. 2003-ban végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karán politológusként. Ezt követően óraadóként politológiát oktatott a Századvég Politikai Iskolában, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is. 2020-tól 2023 végéig a PROKON Politikatudományi Szakkollégium igazgatója volt.

2001-től egy éven keresztül a Miniszterelnöki Kabinet tagjaként dolgozott. 2002 és 2010 között a Fidesz országgyűlési frakciójának munkáját segítette. 2010–2011-ben a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban a miniszter kabinetfőnöki feladatait látta el helyettes államtitkári rangban. Ezt követően hét éven át a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója volt. 2015-től a közelmúltig a Danube Business Consulting Ltd. ügyvezető igazgatói pozícióját töltötte be. 2017 és 2019 között a Figyelő hetilap főszerkesztőjeként dolgozott, majd a XXI. Század Intézet igazgatója volt. 2020-tól 2024 januárjáig az MTVA Online igazgatója, a 48 perc című közéleti műsor vezetője volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában