Hitoktatás

2024.02.21. 22:37

Leépítené a vallást Lengyelországban a Donald Tusk vezette kormány

Ledegradálná a vallást és a hittanórákat a Donald Tusk vezette lengyel kormány, ezért az egyház egy levében tiltakozott a balliberális kabinet tervei ellen. Lengyelország egész területén az iskolákban és óvodákban a 2021/2022-es tanévben a tanulók több mint 80 százaléka vett részt a fakultatív órákon.

MW

Donald Tusk lengyel kormányfő

Forrás: MTI/PAP

Fotó: Leszek Szymanski

A lengyel katolikus egyház ellenzi a kormány által javasolt csökkentést a hittanórák számában, és elutasítja a hittanórák osztályozásának megszüntetésére vonatkozó terveket is. A fakultatív, de a legtöbb diák által látogatott órákat az állami iskolák tartják és finanszírozzák, de a tanárokat és a tantervet a katolikus egyház választja ki – írja a V4NA.

Az új oktatási miniszter, Barbara Nowacka azt állítja, hogy a heti két óra vallásórák túlzás, mivel ez több, mint amennyit a diákok más tantárgyakra kapnak. Tavaly decemberben bejelentette, hogy ezt a számot heti egy órára kívánja csökkenteni.

A püspöki kar oktatási bizottsága mély aggodalmát fejezte ki a javaslatok miatt, kijelentve, hogy az iskolai vallásórákhoz való hozzáférést emberi jognak tekinti.

Az állami iskola épületében tartott vallásórákhoz való hozzáférés joga az alapvető emberi jogokból ered, különösen a vallásszabadsághoz való jogból, az oktatáshoz való jogból és a szülők azon jogából, hogy gyermekeiket vallási meggyőződésüknek megfelelően neveljék

– áll a közleményben. A püspöki kar továbbá leszögezte, hogy a katolikus tanok iskolai oktatásának megszervezésével kapcsolatos változtatásoknak az egyházakkal és vallási egyesületekkel való konzultáció során kell történniük, és a püspök jóváhagyása szükséges a hittanórák számának csökkentéséhez.

Az egyház aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy az iskolai hitoktatás óraszámának csökkentése esetén több ezer hitoktató veszítené el állását, ami rendkívül negatív hatással lenne személyes életükre és családjuk sorsára. Az egyház azt a javaslatot is igazságtalannak tartja, amely szerint megszűnne az a gyakorlat, hogy a vallás és az etika jegyei beleszámítanak az év végi bizonyítványban szereplő jegyekbe.

„A diákot meg kell jutalmazni a munkájáért, és ez a jutalom és a diák erőfeszítéseinek megbecsülése a jegyben fejeződik ki, amelynek motivációs funkciója is van” – szögezte le az egyház. A püspöki kar hangsúlyozta, hogy a hittanórák erkölcsi értékeket nevelnek a diákokban, óriási nevelő szerepet játszanak, és erősen támogatják az iskola nevelő szerepét.

„Az iskolai vallásórának nagy kulturális értéke van. Segít megérteni kultúránkat, amelynek keresztény gyökerei vannak. Kognitív eszközöket ad az irodalom és a művészet megértéséhez is” – tette hozzá az egyház.

Lengyelország egész területén az iskolákban és óvodákban a 2021/2022-es tanévben a tanulók több mint 80 százaléka vett részt a fakultatív órákon. Az utóbbi években azonban a részvétel csökkent, különösen a nagyvárosokban, Varsóban a középiskolásoknak mindössze 29 százaléka választotta az ilyen órákat.

Donald Tusk mindent megtesz a vallás elfojtásáért

Donald Tusk miniszterelnök egyébként december 27-én megerősítette, hogy újonnan beiktatott koalíciója a reformok részeként az állami egyházalapot is megszünteti.

Az OSV Newsnak adott interjújában Henryk Zielinski varsói pap azt mondta, hogy sok katolikus úgy véli, hogy az egyházi pénzügyi juttatásokat a társadalomnak kellene eldöntenie, nem pedig a politikusoknak, és hozzátette, hogy szerinte kevesebbet elvenni és kevesebbet osztogatni a liberalizmus igazabb kifejezése lenne.

Eközben egy neves katolikus történész az OSV News-nak azt mondta, hogy Tusk kormánya máris megrongálta a közbizalmat és megnehezítette az egyházi együttműködést azzal, hogy törvényt sértett és brutálisan járt el az állami média karácsony előtti átvételével.

„Az új koalíció egy része ideológiailag ellenséges az egyházzal szemben, és most erős pozícióban van ahhoz, hogy a politikát saját prioritásai szerint alakítsa” – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában