Oktatás

2024.03.12. 07:35

Az Európai Bizottság részéről időhúzás zajlik az Erasmus-ügyben

Az Erasmus-ügyben küldött magyar javaslatcsomagra még mindig nem érkezett semmi válasz az Európai Bizottságtól, tehát nyilvánvaló, hogy időhúzás zajlik – nyilatkozta Bocskor Andrea, a Fidesz európai parlamenti képviselője hétfőn Strasbourgban.

MW

Békéscsabai Erasmus Nap (illusztráció)

Forrás: Békés Megyei Hírlap

Fotó: Für Henrik

A politikus elmondta, tavaly novemberben a magyar kormány elküldött egy teljes javaslatcsomagot arról, hogyan lehetne megoldani és előrelépni az Erasmus-ügyet érintő vitás kérdésekben, azonban még mindig nem érkezett semmi válasz az Európai Bizottság részéről. 

Tehát nyilvánvaló, időhúzás zajlik, hogy a határidőből kifusson a magyar fél.

Bocskor Andrea az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának rendkívüli ülésén Iliana Ivanova innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságügyért felelős uniós biztoshoz intézett kérdésében felhívta a figyelmet: 

elfogadhatatlan az Erasmus+ programból kizárt magyar modellváltó egyetemeken tanuló diákok, professzorok és a Horizont programból kizárt kutatók helyzete.

A fideszes politikus továbbá arra is rákérdezett, mikor várható hivatalos válasz az Európai Bizottság részéről, arról, hogy a tavalyi pályázati forrásokhoz kapcsolódóan meghosszabbítják-e a május 31-én lejáró határidőt.

Bocskor Andrea felhívta a figyelmet, hogy nem kapott érdemi választ Ivanovna biztos részéről, annak ellenére sem, hogy a bizottsági ülésen Európai Konzervatívok Pártjából is és az Európai Néppártból is felmerült ez a kérdés, hogy hogyan is lehetne megoldani a hátrányos helyzetbe került diákok, oktatók és kutatók problémáját.

Emlékeztetett, az uniós tagállamokat tömörítő Tanács 2022 decemberi döntése nyomán az Európai Bizottság úgy határozott, hogy a modellváltó magyar egyetemeket kizárja az Erasmus+ és a Horizont Európa programjaiból.

Azóta a magyar kormány konstruktívan részt vesz az Európai Bizottsággal és a Tanáccsal való tárgyalásokon. Elsősorban a magyar diákok érdekeit nézve mindent megtesz annak ellenére, hogy a magyar felsőoktatás kérdése egy tagállami kompetencia

– mutatott rá a képviselő.

Mint mondta, elvileg az Európai Bizottságnak nem is lehetne beleszólása abba, hogyan működik a felsőoktatás egy tagállamban, de ezt félretéve a magyar kormány arra törekszik, hogy kompromisszumot kössön, míg a bizottság részéről időhúzás tapasztalható.

Ahogy megoldódik egy feltétel, mindig újabbak és újabbak jönnek. Az Európai Parlamentben pedig továbbra is azt a mantrát sulykolják a képviselők, hogy amint Magyarország megoldja a jogállamisági problémákat, akkor újra megnyílik a lehetőség a magyar diákok, modellváltó egyetemek magyar diákjai és tanárai előtt

– fogalmazott.

Bocskor Andrea szerint fontos tisztázni: a kondicionalitási eljárás 17 feltétele közül a modellváltó egyetemekre és kuratóriumaikra csupán két feltétel vonatkozott: az összeférhetetlenség és a közbeszerzés. 

Ezeket a magyar kormány még 2022 őszén megoldotta, tehát nem is kellett volna, hogy az ügy eljusson a tanácsi határozatig

– mutatott rá.

A május 31-én lejáró pályázati idő meghosszabbításával kapcsolatban Bocskor Andrea azt nyilatkozta: a válasz a bizottság részéről annyi volt, a munka folyamatban van, a testület elkötelezett, hogy megtalálja a megoldást, azonban – mint mondta – nem történik lényegi előrelépés.

„Nyilvánvaló, csak ezt nem merik kimondani a közelgő uniós választások miatt, hogy az európai uniós intézmények nem akarják saját magukat gyengíteni azáltal, hogy a magyar államnak igazat adnak, és nem fogják bevallani, hogy az ő hibájukból egy alaptalan, aránytalan és egy diszkriminatív döntés született, aminek sajnálatos módon nem egy áldozata van, hanem több mint kétszázezer európai uniós polgár”

– húzta alá.

Hozzátette: a magyar kormánynak csak korlátozott eszközök állnak a rendelkezésére, hiába sürgeti az ügyet, ameddig nem lesz meg a politikai akarat erre vonatkozóan, addig az előrelépés sem lehetséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában