Határozott álláspont

2024.03.17. 14:35

Moszkva keményen beszólt a háborúpárti Macronnak

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő nem finomkodott a háborús lázban égő francia vezetővel.

MW

Marija Zaharova, az Oroszországi Föderáció külügyminisztériumának szóvivője

Forrás: Anadolu / AFP

Fotó: Sefa Karacan

„Emmanuel Macron francia elnöknek fel kell hagynia a fegyverek Kijevbe küldésével, és tűzszüneti megállapodást kellene javasolnia a közel-keleti konfliktusban részt vevő feleknek” – ezt mondta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a TASSZ-nak, írja a Magyar Nemzet.

Zaharova a francia vezető legutóbbi kezdeményezését kommentálta így. Macron ugyanis azt állította: felkéri Oroszországot, hogy legyen tűzszünet Ukrajnában a párizsi olimpia idején.

Válaszként Macron javaslatára egy javaslattal állok elő: hagyják abba a gyilkosságra használt fegyverek szállítását, és hagyják abba a terrorizmus szponzorálását is 

– reagált erre az orosz diplomata.

Zaharova hozzátette:

Azt is javaslom, hogy Macron álljon elő egy hasonló javaslattal a közel-keleti konfliktusban részt vevő feleknek. Valószínűleg sok múlik azon, hogy mit mond ott Franciaország.

Zuhan Macron népszerűsége

Emmanuel Macron háborús kijelentései tovább rontották az eddig is katasztrofális támogatottsági indexeit, a franciák csupán 28 százaléka elégedett az államfővel (februárban 29 százalék volt) és 72 százaléka a francia szavazóknak elégedetlen az elnöki munkával. A legutóbbi méréshez képest is egy százalékkal emelkedett az elégedetlenkedők száma – ismerteti az Ifop közvélemény-kutató cég által vasárnap közzétett felmérés eredményeit a Magyar Nemzet.

Az elnökkel szembeni nagyon erős elégedetlenség elsősorban annak tudható be, hogy

 Emmanuel Macron erőszakosan kardoskodik Ukrajna katonai támogatása mellett és többször felvetette, hogy a nyugati csapatokat elküldené az orosz–ukrán háborúba

 – magyarázta az AFP-nek Frédéric Dabi, az Ifop igazgatója.

Hasonlóan népszerűtlen a francia miniszterelnök, Gabriel Attal is, aki annyira megszállottja az orosz–ukrán háborúnak, hogy még egy atomháborút és egy világháborút is képes megkockáztatni. A franciák 55 százaléka elégedetlen a miniszterelnökkel, szemben a februári 52 százalékkal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában